Αρχική | Χ&Α | Άρθρα - Θέσεις | Πρέπει να κάνουμε "κατοχύρωση κερδών";

Πρέπει να κάνουμε "κατοχύρωση κερδών";

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το παρόν άρθρο, είναι απάντηση σε ερώτηση συνδρομητή (17/1/2022)

 

Ερώτηση:

Ποιά η άποψή σας για την κατοχύρωση κερδών σε μια μετοχή; Π.χ. ο Μικρομέτοχος προτείνει στο 15%. Η μερική κατοχύρωση δεν συνάδει με την στρατηγική του απόλυτου συστήματος (μέγιστα κέρδη, ελάχιστος αριθμός πράξεων), απλά αναρωτιέμαι αν έχει νόημα κάποια από τα κέρδη σε μια μετοχή η οποία μπορεί να είναι λίγο βαριά σε μια περίοδο να τα μεταφέρουμε αλλού ( όχι όλη τη θέση όπως κάνατε με ΜΥΤΙΛ και ΑΛΦΑ).

 

Απάντηση:

Η διαχείριση ενός χαρτοφυλακίου, είναι καθαρά προσωπική υπόθεση του καθενός που πρέπει να συνάδει με την ιδιοσυγρασία του, τους επενδυτικούς του στόχους, με το χρόνο που διαθέτει για τη “χρηματιστηριακή του ενασχόληση” κλπ.

 

Στο “απόλυτο σύστημα”, προτείνουμε μικρή ενασχόληση με τη χρηματιστηριακή αγορά και τα χρηματιστηριακά θέματα.

Γι’ αυτό άλλωστε και είναι τόσο “χοντροκομμένο” (πράξεις από το 0%, στο 100% - λίγες μετοχές - λίγες πράξεις).

Συνεπώς, εμείς κινούμαστε με βάση τις “χρηματιστηριακές περιόδους” και τις “χρηματιστηριακές φάσεις” (κάποια στιγμή ίσως επανέλθουμε στην καλύτερη επεξήγηση των εννοιών αυτών) και όχι με βάση τα ποσοστά κέρδους.

 

Σαν “έννοια”, στο απόλυτο σύστημα, προβάλλουμε μόνο το “stop loss” και όχι το “stop profit”.

 

 

Με ποιά λογική μπορεί να υπάρξει ένα συγκεκριμένο ποσοστό κερδών για την “κατοχύρωση” του κέρδους; Γιατί 15% και όχι 17%, ή 20% ή 40% ή 100%.

Η ΜΟΤΟ (μια “αγαπημένη μας μετοχή, αυτή την περίοδο), τον Απρίλιο του 2020, είχε € 0,87. Πότε έπρεπε να την πουλήσουμε και να κατοχυρώσουμε τα κέρδη μας; Στο € 1,00 (+15%), στο € 1,13 (+30%), στο € 1,74 (+100%);


Η “καλή δουλειά” από τον επενδυτή (ή τον αναλυτή, ή τον σύμβουλο) θα πρέπει να γίνεται ΠΡΙΝ από την αγορά. Θα πρέπει να διαβλέπει και τη φάση της αγοράς, αλλά και τις δυνατότητες της εταιρίας και (κατά προέκταση) και της μετοχής. Και όχι να θέτει όρια “stop profit” (κατοχύρωση κερδών) μετά την αγορά.

 

Κατά την άποψή μας, μια μετοχή την κρατάμε, όσο διαρκεί η ανοδική φάση (φάση, όχι περίοδος) της αγοράς. Την κρατάμε όσο τα οικονομικά της μεγέθη της αυξάνονται (γι’ αυτό και έχει μεγάλη σημασία η πρόβλεψη των κερδών). Όσο βλέπουμε ότι αυτή κινείται ανοδικά και πραγματοποιεί ικανοποιητικούς όγκους συναλλαγών. Την κρατάμε όσο δίνει καλό μέρισμα.

 

Μία μετοχή, την κρατάμε έως ότου βρούμε μία καλύτερη για να αγοράσουμε, εφ’ όσον έχουμε περιορισμό στον αριθμό των μετοχών του χαρτοφυλακίου μας -και πρέπει να υπάρχει ένας περιορισμός, δε μπορούμε να καταλήξουμε να έχουμε ολόκληρο το δείκτη.

 

Στο “απόλυτο σύστημα” έχουμε διαφορετική φιλοσοφία από άλλα sites ή συμβούλους ή έντυπα. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι κάποιος πρέπει να ασχολείται διαρκώς με το χρηματιστήριο. Δε μας πειράζει αν η απόδοσή μας σε μία ανοδική φάση είναι +45% και όχι +55% ή +65%. Μας αρκεί που κερδίζουμε ικανοποιητικά και που κερδίζουμε με ασφάλεια και χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

 

Τέλος, η εμπειρία μας έχει δείξει ότι, κάποιος που διαρκώς “κυνηγά” μια μετοχή, είτε τρελαίνεται, είτε χάνει μέρος από τη ζωή του, ενώ είναι αμφίβολο εάν πετυχαίνει καλύτερη απόδοση, από κάποιον που διατηρεί τις μετοχές έως ότου εξαντληθεί η ανοδική φάση.

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text