Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους το 2023 - Έρχεται σύστημα μπόνους για το δημόσιο
Την πρόθεση της Κυβέρνησης να επεκτείνει την οριστική κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και στο δημόσιο, όταν υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος από το 2023, προανήγγειλε αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης εφαρμόζεται ήδη από το 2021 αλλά αφορά μόνο τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα. Ως εκ τούτου για το 2021 θα πληρώσουν ειδική εισφορά αλληλεγγύης δημόσιο και συνταξιούχοι.
Συγκριμένα όπως τόνισε η πηγή, ο σχεδιασμός θέλει την κατάργηση από το 2023 της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, αφού το μέτρο θα συμπεριλάβει και τα εισοδήματα του δημοσίου και των συντάξεων. Τούτο ανεξάρτητα από την προσφυγή που έκαναν δικαστικοί κατά της εφαρμογής του μέτρου ως έκτακτου για το 2021 και το 2022, μόνο για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα.
Η ίδια πηγή προανήγγειλε και την εφαρμογή ενός "ευέλικτου" μπόνους απόδοσης στο δημόσιο η οποία θα εφαρμοστεί πιλοτικά από φέτος.
Με βάση τον σχεδιασμό που έχει γίνει το μπόνους απόδοσης θα έχει δύο ταχύτητες και θα συνδέεται, όσο αυτό είναι δυνατό, με συγκεκριμένους στόχους απόδοσης όπως συμβαίνει και στον ιδιωτικό τομέα. Κατά τη λογική αυτή θα υπάρχουν συγκεκριμένες μονάδες του δημοσίου (π.χ. οι υπηρεσίες διαχείρισης δημόσιων διαγωνισμών) οι οποίες θα μπορούν να διεκδικούν σε μόνιμη βάση το μπόνους που θα δίνεται, και άλλες μονάδες οι οποίες λόγω έκτακτων συνθηκών ή αναγκών θα υπάγονται κατά περίπτωση στο σύστημα του μπόνους ανάλογα με τον βαθμό που θα επιτυγχάνουν κάθε φορά.
Ο νέος θεσμός θα εφαρμοστεί πιλοτικά από φέτος. Μάλιστα για τον σκοπό αυτό έχει προβλεφθεί και ένα σχετικά μικρό κονδύλι της τάξης των 10 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Ανάκαμψης στο γενικότερο πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του δημοσίου. Αρμόδια πηγή του ΥΠΟΙΚ τόνιζε ότι το συγκεκριμένο σύστημα ανταμοιβής θα έχει συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μην καταλήξει άλλο ένα επίδομα στο μισθολόγιο του δημοσίου αλλά να αποτελέσει ένα εργαλείο ουσιαστικής αύξησης της απόδοσης σε κρίσιμους τομείς.
Ανάλογα με την εξέλιξη του προγράμματος πιλότου, το σύστημα της ανταμοιβής έναντι συγκεκριμένων στόχων θα επεκταθεί το 2023 με ένα μεγαλύτερο κονδύλι από τον προϋπολογισμό και περισσότερες δημόσιες μονάδες.
Παράλληλα μέσα στο 2022 θα εξεταστεί και η θέσπιση ενός πακέτου κινήτρων μέσω των οποίων το δημόσιο θα διεκδικήσει την πρόσληψη εξειδικευμένων στελεχών από την ιδιωτική αγορά.
Πηγή:capital.gr

- Alpha Bank: Πόσο επηρεάζουν τον πληθωρισμό οι τιμές ενέργειας
- Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για όλους ο στόχος του ΥΠΟΙΚ
- Η Ελλάδα με τις νέες υποδομές μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο
- Μέσω Ελλάδας ο εφοδιασμός της ΝΑ Ευρώπης με φυσικό αέριο
- Ταμείο Ανάκαμψης: Τα 65 «πρέπει» για να εισπράξουμε 5,3 δισ. ευρώ μέσα στο 2022
- «Αποκαλυπτήρια» για τις 670 δράσεις εξωστρέφειας της χώρας το 2022
- Τα κλειδιά για την επιδότηση έως 600 ευρώ στο ρεύμα
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 29/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 28/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 27/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 26/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 23/11/2018
- Φοροαπαλλαγές 150 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό εταιρειών
- Ερχονται δάνεια 1 δισ. με εγγύηση δημοσίου για μικρές εταιρείες
- Μεγάλη κινητικότητα στην αγορά online τζόγου
- Ο νόμος που κατέστρεψε το Χρηματιστήριο: Δημόσιες προτάσεις αγοράς μετοχών
- Lockdown και Τουρκία πιέζουν τις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες – Μεγάλες ζημιές για Σελόντα και Νηρέα
Σχολιάστε το άρθρο