Διαβάσαμε- Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022
Στην αναβάθμιση των προοπτικών του αξιόχρεου της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, επιβεβαιώνοντας το αξιόχρεό της ‘BB'. Σύμφωνα με τον οίκο, η αναβάθμιση των προοπτικών αντανακλά την ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος που θα στηρίξουν μία ταχύτερη από το αναμενόμενο μείωση του δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο του σημερινού και του αναμενόμενου χαμηλού κόστους δανεισμού. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει ουσιαστική πρόοδο στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους, μειώνοντας πολύ το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους (NPL) και ενισχύοντας την ικανότητά τους να παρέχουν πιστώσεις στην πραγματική οικονομία.(εδώ)
Τρία μεγάλα οδικά έργα προετοιμάζονται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαιραίτητες μελέτες και να βγουν προς δημοπράτηση μέσα στο 2022. Τα τρία αυτά έργα είναι συνολικού προϋπολογισμού άνω των 500 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τον οδικό άξονα Ιωάννινα Κακαβιά, το τμήμα μέχρι την παράκαμψη Ψαχνών (Χαλκίδα) καθώς και ο τριπλός κόμβος Σκαραμαγκά. Το μεγαλύτερο εξ αυτών αποτελεί το τμήμα Ιωάννινα - Κακαβιά το οποίο και θα συνδέει την Ιόνια Οδό με την Κακαβιά στο σημείο εξόδου στα Ιωάννινα. Το μήκος του αυτοκινητοδρόμου, στον οποίο αναφέρθηκε προσφάτως και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, είναι 70 χιλιόμετρα, η κατασκευή του θα είναι με προδιαγραφές τετράιχνης διατομής, ενώ θα διαθέτει συνολικά 13 ανισόπεδους κόμβους και το πλάτος του θα ανέρχεται στα 12,5 μέτρα.(εδώ)
Με σαφώς καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με την πρώτη χρονιά της πανδημίας έκλεισε το 2021 για την αγορά αυτοκινήτου, καθώς οι πωλήσεις καινούργιων Ι.Χ. αυξήθηκαν κατά 24,6% σε σύγκριση με το 2020, επιστρέφοντας πάλι σε επίπεδα άνω των 100.000 οχημάτων, αλλά παραμένοντας κάτω και από τα επίπεδα του 2018. Αυτό, ωστόσο, που χαρακτηρίζει την αγορά από το καλοκαίρι του 2021 και έπειτα είναι οι σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις καινούργιων αυτοκινήτων, ειδικά των δημοφιλών μοντέλων, καθυστερήσεις που σε ακραίες περιπτώσεις συνεπάγονται παράδοση ακόμη και το 2023, αλλά και οι σημαντικές αυξήσεις στις τιμές τόσο των νέων μοντέλων όσο και των μεταχειρισμένων.(εδώ)
Από τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και την οδό Ερμού φαίνεται πως ξεκινά η ανάκαμψη της ζήτησης εμπορικών ακινήτων, καθώς διαφαίνεται πως έχει αρχίσει να ξεπερνιέται το πλήγμα που προκάλεσε η πανδημία. Η εξέλιξη αυτή αντανακλάται και στις τιμές των ενοικίων, που έχουν αρχίσει να κινούνται ελαφρώς ανοδικά. Για παράδειγμα, σύμφωνα με στοιχεία της Proprius, εταιρίας παροχής υπηρεσιών συμβούλων ακινήτων, στην οδό Ερμού το ύψος του ενοικίου για ένα κατάστημα υψηλής προβολής, πλησίον της πλατείας Συντάγματος, διαμορφώνεται σε 260 ευρώ/τ.μ., από 250 ευρώ/τ.μ. στις αρχές του 2021. Παράλληλα, βέβαια, κινητικότητα αναφορικά με νέες μισθώσεις έχει αρχίσει πλέον να καταγράφεται και στις υπόλοιπες δημοφιλείς εμπορικές πιάτσες, με δεδομένο άλλωστε ότι η προσφορά στα σημεία υψηλής ζήτησης, διαχρονικά, παραμένει περιορισμένη.(εδώ)
Αργά αλλά σταθερά οι ξένες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων επιστρέφουν. Ωστόσο, το real estate απέχει ακόμη από τα επίπεδα του 2019. Τότε οι ξένες επενδύσεις σε ακίνητα είχαν καταγράψει νέο ιστορικό υψηλό με εισροές κεφαλαίων ύψους 1,45 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 29,4% σε σχέση με το 2018, οπότε είχαν διαμορφωθεί σε 1,128 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε τη συγκεκριμένη χρονιά, σε ένα ακόμη ρεκόρ. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το εννεάμηνο του 2021 οι ξένες επενδύσεις σε ακίνητα ανήλθαν σε 797,2 εκατ. ευρώ έναντι 592 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020 και τοποθετούνται στο 1 δισ. ευρώ για το σύνολο της περασμένης χρονιάς. Άνοδο ξένων επενδύσεων δεν δείχνουν μόνο τα στοιχεία της ΤτΕ, αλλά και οι επιδόσεις της Χρυσής Βίζας για το 2021. Πέρυσι δηλαδή υπήρξε περιορισμένη μεν, αλλά αύξηση περίπου κατά 10% των χορηγήσεων αδειών παραμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών των οποίων ο αριθμός ανήλθε σε 1.035 νέες άδειες, από 938 το 2020.(εδώ)
Μετά το ράλι των τελευταίων εβδομάδων προκειμένου να προκηρυχθούν ή να κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές σε επτά μεγάλα οδικά έργα, τα τρία από τα οποία προωθούνται με ΣΔΙΤ, στο υπουργείο Υποδομών ετοιμάζονται για έναν ακόμα αγώνα ταχύτητας. Επιδιώκουν να στηθούν εργοτάξια σε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα συγκεκριμένα έργα εντός της φετινής, προεκλογικής, χρονιάς κάτι που σημαίνει πως μέσα στο καλοκαίρι πρέπει να έχουν επιλεγεί οι ανάδοχοι. Ο συνολικός προϋπολογισμός των επτά οδικών έργων κινείται κοντά στα δύο δισ. ευρώ. Οι προσφορές για τα τρία από αυτά – την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης, την παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών και το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) – κατατίθενται στις 22 Φεβρουαρίου.(εδώ)
Δύο χρόνια μένουν για την τυπική ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2014-2020 και τα στοιχεία του δείχνουν ότι, παρά τα σημαντικά βήματα που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια, υπάρχει πολύς δρόμος να διανυθεί ακόμη. Οι αριθμοί μάλιστα είναι αμείλικτοι για ορισμένους δικαιούχους προγραμμάτων που φαίνεται ότι δεν έχουν καταβάλει αρκετή προσπάθεια για την απορρόφηση των πόρων που τους αναλογούν. Ειδικότερα από το 2015 μέχρι σήμερα, έχει δαπανηθεί το 65% του ΕΣΠΑ. Μένει δηλαδή να δαπανηθεί στα δύο τελευταία χρόνια το 35%. Αναφερόμαστε σε δαπάνες ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ και οι οποίες πρέπει να διενεργηθούν εφέτος και του χρόνου. Σημειώνεται ότι η δαπάνη, διαφοροποιείται από την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, καθώς η τελευταία αναφέρεται στην πληρωμή του δικαιούχου, ο οποίος ωστόσο μπορεί να μην έχει «ξοδέψει» το σύνολο της πληρωμής του.(εδώ)
Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε η ΡΑΕ τις εισηγήσεις επί κρίσιμων παραμέτρων για τρία σημαντικά ενεργειακά projects συνολικού προϋπολογισμού 480,2 εκατ. ευρώ. Η πρώτη διαβούλευση αφορά τα κείμενα για τη διενέργεια Market Test για το έργο «Αγωγός Νέας Μεσημβρίας –Ευζώνων/ Γευγελή και Μετρητικός Σταθμός» του ΔΕΣΦΑ. Ο ελληνο-σκοπιανός διασυνδετήριος αγωγός περιλαμβάνεται στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ 2021-2030 και όπως επισημαινόταν στην εγκριτική απόφαση της ΡΑΕ «το έργο θα υλοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση του Market Test και την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με την ΝER, η οποία θα περιλαμβάνει τα στάδια που πρέπει να ακολουθηθούν και από τις δύο πλευρές για την υλοποίηση της διασύνδεσης και θα αναλύει τις λεπτομέρειες των υποχρεώσεων και ευθυνών κάθε πλευράς».(εδώ)
Το κέντρο βάρους της κυβερνητικής πολιτικής μετατοπίζεται στην οικονομία και στην επιτάχυνση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης που περιμένουν με αδημονία οι επιχειρήσεις, άνεργοι και εργαζόμενοι που πλήττονται από τα κύματα της πανδημίας και του πληθωρισμού, για να αναγεννηθούν. Δικαίως, λοιπόν, οι οικονομικοί υπουργοί τρέχουν για να προκηρύξουν διαγωνισμούς, να ξεπεράσουν γραφειοκρατικά εμπόδια και παράλληλα να προχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες η χώρα έχει δεσμευθεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να εξασφαλίσει επιδοτήσεις και φθηνά δάνεια για τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές λειτουργούν, κατά μια έννοια, ως «προαπαιτούμενα» για να έρθουν τα χρήματα και η υλοποίησή τους κρίνεται πιο δύσκολη ακόμη κι από την προκήρυξη των ίδιων των έργων.(εδώ)
Η ΔΕΗ μαζί με τη Motor Oil Hellas υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με αντικείμενο την κοινή δραστηριοποίηση στον τομέα του πράσινου υδρογόνου. Σύμφωνα με το MoU οι δύο εταιρίες θα δημιουργήσουν ένα κοινοπρακτικό σχήμα, στο οποίο η ΜΟΗ θα διαθέτει το 51% και η ΔΕΗ το 49%, με στόχο να ηγηθεί στην οικονομία του υδρογόνου στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι το joint venture δε σχετίζεται με το πρότζεκτ White Dragon στο οποίο συμμετέχουν ΔΕΗ και ΜΟΗ ή με το πρότζεκτ Blue Med στο οποίο μετέχει η ΜΟΗ. Αντίθετα στόχος του μνημονίου είναι να δημιουργηθεί μια κοινή εταιρία, κατά το πρότυπο της συνεργασίας της ΔΕΗ με τη γερμανική RWE στον τομέα των ΑΠΕ, που θα καταλήξει σε συγκεκριμένα έργα τα οποία θα αναπτύξει σε επόμενο στάδιο.(εδώ)
Στις 13 Ιανουαρίου 2022, η εταιρία Massachusetts Financial Services Company (MFS), με έδρα τη Βοστόνη των ΗΠΑ, γνωστοποίησε στην ΟΤΕ Α.Ε. ότι στις 11 Ιανουαρίου 2022, η συμμετοχή της (έμμεση) στο μετοχικό κεφάλαιο της ΟΤΕ Α.Ε. και στα αντίστοιχα δικαιώματα ψήφου που κατέχει κατήλθε του ορίου του 5% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας και των δικαιωμάτων ψήφου. Σύμφωνα με τη σχετική γνωστοποίηση, ο αριθμός των μετοχών μετά των αντίστοιχων δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει η MFS για λογαριασμό πελατών της, αμοιβαίων κεφαλαίων και θεσμικών επενδυτών, ανέρχεται σε 22.707.496, ήτοι ποσοστό 4,97% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της ΟΤΕ Α.Ε.(εδώ)
Η Prodea Investments ανακοινώνει την απόκτηση πέντε όμορων οικοπέδων συνολικής επιφάνειας 10.433,50 τ.μ. (με υφιστάμενο κτήριο γραφείων/κατοικιών 4.172 τ.μ.), τα οποία περικλείονται από τη Λεωφόρο Κηφισίας και την οδό Διονύσου στο Μαρούσι. Σκοπός της απόκτησης είναι η ανάπτυξη, μετά την κατεδάφιση του υφιστάμενου κτηρίου, και η εκμετάλλευση σύγχρονου συγκροτήματος γραφείων με κατ’ ελάχιστον περιβαλλοντική πιστοποίηση LEED Gold, το οποίο θα αποτελείται από δύο αυτόνομα και λειτουργικά ανεξάρτητα κτήρια συνολικής επιφάνειας άνω των 17.000 τ.μ. Η συνολική επένδυση αναμένεται να είναι της τάξης των €35 εκατ. και θα χρηματοδοτηθεί από τα αντληθέντα κεφάλαια του πράσινου ομολόγου που εξέδωσε η PRODEA τον Ιούλιο 2021.(εδώ)
Προχωρά η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή την «ωρίμανση» των πρώτων επενδύσεων που σχεδιάζει για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών, με την ολοκλήρωση της Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το πλωτό πάρκο, ισχύος 103 MW, στην τεχνητή Λίμνη Πουρναρίου. Η τεχνητή λίμνη βρίσκεται στον νομό Άρτας και δημιουργήθηκε από τη ΔΕΗ έπειτα από κατασκευή φράγματος στον ποταμό Άραχθο, στο πλαίσιο της εγκατάστασης υδροηλεκτρικής μονάδας. Η ΜΠΕ για το πλωτό φωτοβολταϊκό έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, ενώ η υποβολή των σχολίων από πολίτες και φορείς ολοκληρώνεται στις 2 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τη Μελέτη, το πάρκο θα καταλαμβάνει περίπου 1.144 στρέμματα από την επιφάνεια της τεχνητής λίμνης, έκταση η οποία αντιστοιχεί στο 5,6% της συνολικής επιφάνειας του ταμιευτήρα στην Ανώτατη Στάθμη Λειτουργίας.(εδώ)
Σε φάση αναμονής χωρίς να υπάρχει πρόοδος έχει μπεί το απολύτως κρίσιμο έργο του λεγόμενου «Δυτικού Διαδρόμου» του ΑΔΜΗΕ στην Πελοπόννησο, μετά τη γνωστή εμπλοκή που επέφεραν οι δικαστικές προσφυγές των μοναχών στα Καλάβρυτα και την απόφαση να αλλάξει η όδευση του δικτύου στην περιοχή αυτή. Ο Διαχειριστής πραγματοποίησε τις μελέτες για την παράκαμψη της μονής και υπέβαλε από το καλοκαίρι αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την τροποποίηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΑΕΠΟ). Χωρίς έγκριση της ΑΕΠΟ το έργο δεν μπορεί να προχωρήσει και συνεπώς θα παραμείνει στο «περίμενε» με ότι αυτό συνεπάγεται για τον τελικό χρόνο ολοκλήρωσής του.(εδώ)
Η Titan Cement International SA (η Εταιρία) (Euronext Βρυξελλών, Χρηματιστήριο Αθηνών και Euronext Παρισίου, TITC) ανακοινώνει ότι την περίοδο από 10 Ιανουαρίου 2022 έως και 14 Ιανουαρίου 2022 η εταιρία και η θυγατρική της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ αγόρασαν συνολικά 22.957 μετοχές της Titan Cement International SA στο Euronext Βρυξελλών και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συμμόρφωση με τους εφαρμοστέους νόμους και κανονισμούς που ισχύουν για τα προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών. Μετά τις ανωτέρω συναλλαγές, η Titan Cement International SA διαθέτει (άμεσα ή έμμεσα μέσω της θυγατρικής της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ) 1.547.222 μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε 1,98% των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρίας.(εδώ)
H INTRACOM DEFENSE (IDE) υπέγραψε σύμβαση με την NSPA (NATO Support and Procurement Agency) για την αναβάθμιση των Ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων PATRIOT. H σύμβαση αφορά στην εγκατάσταση και ενσωμάτωση όλων των τροποποιήσεων του ηλεκτρονικού εξοπλισμού, καθώς και τον λειτουργικό έλεγχο του συστήματος μέσω του αναβαθμισμένου λογισμικού στην πλέον σύγχρονη έκδοσή του για τα κέντρα ελέγχου, συντονισμού και επικοινωνιών (ECS, ICC, CRG), σε όλες τις Ελληνικές συστοιχίες PATRIOT. Το έργο αποτελεί συνέχεια της εκτεταμένης συμμετοχής που είχε η IDE στην εγχώρια συμπαραγωγή των ελληνικών συστημάτων PATRIOT, αξιοποιώντας έτσι κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αποκτηθείσα τεχνογνωσία και τις εγκαθιδρυμένες υποδομές, για να υλοποιήσει με τον οικονομικότερο τρόπο το πρόγραμμα αναβάθμισης, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια εφοδιασμού (Security of Supply) των ελληνικών PATRIOT.(εδώ)
Την προσεχή Πέμπτη 20 Ιανουαρίου προβλέπεται να εκδικαστεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η υπόθεση της ΛΑΡΚΟ και ειδικότερα η αναίρεση που έχει ασκηθεί για ποσό ύψους 30 εκατ. από τις συνολικές παράνομες κρατικές ενισχύσεις που καλείται να καταβάλλει η Ελλάδα για την μη συμμόρφωσή της στην πολυετή διαμάχη με την Κομισιόν. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) από τον Μάρτιο του 2020 έχει αναιρέσει μέρος της απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ (ΓΔΕΕ), αναφορικά με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου του 2008 σχετικά με δάνειο ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είχε χορηγηθεί εκείνη την περίοδο από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος. Η αρχική απόφαση του ΔΕΕ επέβαλε στην ελληνική νικελοβιομηχανία να επιστρέψει στο Δημόσιο 136 εκατ. ευρώ ποσό που με τους σημερινού τόκους ανέρχεται σε πάνω από 150 εκ. ευρώ. Κατόπιν αυτών θα πρέπει το δικαστήριο να αποφασίσει εάν θα ελαφρύνει ή όχι τον λογαριασμό ώστε να πέσει στα 106 εκατ. ευρώ.(εδώ)
Σημαντικούς περιβαλλοντικούς κινδύνους που θα μετρηθούν για πρώτη φορά στα πανευρωπαϊκά πράσινα stress tests του 2022 καλούνται να αντιμετωπίσουν τα επόμενα χρόνια οι ελληνικές τράπεζες. Στις επικείμενες ασκήσεις αντοχής θα αξιολογηθεί από τον επόπτη τους η έκθεση μέσω των δανείων σε επιχειρήσεις που θα βρεθούν σε δύσκολη θέση τα επόμενα χρόνια λόγω των αυξανόμενων φυσικών καταστροφών. Κατά τα φαινόμενα, θα χρειαστούν παρεμβάσεις και λήψη μέτρων για τον μετριασμό των αναπόφευκτων λόγω της κλιματικής αλλαγής οικονομικών επιπτώσεων. Τούτο δείχνουν και τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης της ΕΚΤ, σύμφωνα με τα οποία ο τραπεζικός τομέας σε χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, βρίσκεται σε πιο δυσχερή θέση σε σύγκριση με την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη.(εδώ)
Σε πλήρη λειτουργία μπαίνει η δευτερογενής αγορά κόκκινων δανείων, δηλαδή η μεταβίβαση από fund σε fund, δανείων που έχουν εξαγοραστεί προηγουμένως από τις τράπεζες. Την τάση αυτή αποτυπώνει η συμφωνία της doValue για την πώληση των τίτλων ενδιάμεσης (mezzanine notes) και χαμηλής (junior notes) διαβάθμισης του χαρτοφυλακίου Mexico στο επενδυτικό κεφάλαιο Waterwheel Capital Management. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μόλις λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση από τη Eurobank της ολοκλήρωσης της τιτλοποίησης Mexico, με την πώληση του 95% του mezzanine και senior τίτλου στην ιταλική doValue.(εδώ)

- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 29/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 28/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 27/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 26/11/2018
- Global uncertainty is rising, and that is a bad omen for growth
- Φοροαπαλλαγές 150 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό εταιρειών
- Ερχονται δάνεια 1 δισ. με εγγύηση δημοσίου για μικρές εταιρείες
- Μεγάλη κινητικότητα στην αγορά online τζόγου
- Ο νόμος που κατέστρεψε το Χρηματιστήριο: Δημόσιες προτάσεις αγοράς μετοχών
- Lockdown και Τουρκία πιέζουν τις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες – Μεγάλες ζημιές για Σελόντα και Νηρέα
Σχολιάστε το άρθρο