Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Κυριαρχούν στο ΧΑ οι Αμερικανοί επενδυτές με χαρτοφυλάκια αξίας 6 δισ.

Κυριαρχούν στο ΧΑ οι Αμερικανοί επενδυτές με χαρτοφυλάκια αξίας 6 δισ.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κυριαρχούν στο ΧΑ οι Αμερικανοί επενδυτές με χαρτοφυλάκια αξίας 6 δισ.

Την εμφατική κυριαρχία των θεσμικών επενδυτών που εδρεύουν στις ΗΠΑ επιβεβαίωσε η χθεσινή συνεδρίαση του ελληνικού χρηματιστηρίου, όπου ο τζίρος περιορίστηκε κατά 50% συγκριτικά με τις μέσες συναλλαγές της προηγούμενης εβδομάδας, λόγω της αργίας στη Wall Street.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που συνδυαστικά με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει η ΕΧΑΕ ανά μήνα, μαρτυρά τη διαρκή αύξηση της συμμετοχής των αμερικανικών χαρτοφυλακίων, που μέσα σ’ ένα περίπου χρόνο έχουν ανεβάσει την αξία των χαρτοφυλακίων τους κατά 1 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα υποχωρεί το μερίδιο των εκ Λονδίνου επενδυτών, που άλλοτε είχαν κυρίαρχη θέση στο ΧΑ.

Μια εικόνα που δείχνει ότι το «μωσαϊκό» της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας είναι σε διαρκή κίνηση, με τους Αμερικανούς επενδυτές να βρίσκονται συνεχώς σε αναζήτηση ευκαιριών στον διεθνή χώρο, ακόμη και στη «μικρή» ελληνική αγορά. Η υποχώρηση του ποσοστού των επενδυτών με έδρα στο Λονδίνο, πιθανότατα σχετίζεται και με το Brexit.

Η αξία συναλλαγών στο Χ.Α. χθες κατήλθε στα 54,4 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 50% έναντι των 108,8 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος τζίρος της προηγούμενης εβδομάδας. Πάντως, ήταν η δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση που οι συναλλαγές μειώθηκαν, καθώς θυμίζουμε ότι στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής είχαν διαμορφωθεί στα 84,33 εκατ. ευρώ, σημαντικά μειωμένες από τα 116,98 εκατ. ευρώ της περασμένης Πέμπτης.

Μένει να δούμε από αύριο ποια θα είναι η εικόνα των συναλλαγών, καθώς για να υποστηριχτεί η αλλαγή επιπέδου και να μπορέσει ο Γ.Δ. να κινηθεί προς τις 980 ή 1.000 μονάδες, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να παγιωθεί ο τζίρος πάνω από τα 80 εκατ. ευρώ σε όλες τις συνεδριάσεις, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στατιστικά στοιχεία της ΕΧΑΕ για τον Νοέμβριο του 2021, οι κωδικοί από την Αμερική ήλεγχαν πάνω από 6 δισ. ευρώ της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α., ποσό που αντιστοιχεί στο 18,28% του συνόλου των θέσεων των ξένων επενδυτών, οι οποίες ξεπερνούσαν τα 33 δισ. ευρώ. Το αντίστοιχο ποσοστό των εξ Αμερικής χαρτοφυλακίων το Δεκέμβριο του 2020, ήτοι ένα χρόνο πίσω ήταν 17,71%, καθώς η αξία των χαρτοφυλακίων τους ήταν στα 4,97 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως μέσα σε 11 μήνες, η αξία των αμερικανικών χαρτοφυλακίων ενισχύθηκε πάνω από 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, μειώθηκε η αξία των χαρτοφυλακίων των περισσότερων χωρών που ακολουθούν στην κατάταξη.

Στη δεύτερη θέση με χαρτοφυλάκιο αξίας 5,01 δισ. ευρώ ήτοι ποσοστό 15,18% στο σύνολο είναι κωδικοί με «πατρίδα» την Κύπρο. Πρόκειται για χαρτοφυλάκια κυρίως ελληνικών συμφερόντων που έχουν ανοίξει εταιρείες στην Κύπρο, αλλά και πολλοί άλλοι offshore κωδικοί. Ακολουθούν οι κωδικοί από την Ολλανδία με 4,18 δισ. ευρώ και μερίδιο 12,68%, το Λουξεμβούργο με 3,68 δισ. ευρώ και ποσοστό 11,15%, η Γερμανία με 3,53 δισ. και 10,69%, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο είναι στην 6η θέση με κωδικούς αξίας 1,75 δισ. ευρώ και ποσοστό 5,32%. Η αξία των κωδικών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο ένα χρόνο πριν ήταν στα 1,79 δισ. ευρώ ήτοι ποσοστό 6,38% επί των θέσεων ξένων επενδυτών στο Χ.Α..

Συνολικά, τα στοιχεία δείχνουν ότι η αξία των χαρτοφυλακίων των ξένων επενδυτών αυξήθηκε εντυπωσιακά στο 11μηνο του 2011, από τα περίπου 27 δισ. στα 33 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν κατά 18%, μια αύξηση που αποδίδεται στην άνοδο των τιμών, όσο και στις αυξημένες τοποθετήσεις τους.

Κέρδη 7,05% το 2022, πρωταγωνίστρια η Alpha Bank

Πάντως, χθες το Χ.Α. όχι μόνο κράτησε τις 950 μονάδες με σχετική άνεση, αλλά πέτυχε την όγδοη ανοδική συνεδρίαση στις δέκα που έχουν γίνει έως τώρα το 2022, κλείνοντας σε νέα υψηλά εφτά ετών ή 85 μηνών. Ο Γενικός Δείκτης κινούμενος όλη την ημέρα σε θετικό έδαφος έκλεισε στις 956,28 μονάδες με άνοδο 0,73%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 951,66 μονάδες +0,24%) και υψηλό στις 959,44 μονάδες (+1,06%). Πρόκειται για νέα υψηλά 7ετίας, καθώς υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα ο Γ.Δ. είχε να κλείσει από το Δεκέμβριο του 2014.

Έτσι, από την αρχή του χρόνου ο Γ.Δ. ενισχύεται πλέον σε ποσοστό 7,05%, ο FTSE 25 κερδίζει 7,62%, ο Mid Cap είναι στο +6,46%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχωρίζει με άνοδο 13,82%.  Κυρίαρχες για άλλη μια συνεδρίαση ήταν οι τραπεζικές μετοχές και κυρίως οι Alpha Bank και Πειραιώς που ενισχύθηκαν 3,20% και 3% αντίστοιχα. Ειδικά η Alpha Bank είναι το «χαρτί» του 2022, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, καθώς κερδίζει 19,78%, που είναι μακράν η καλύτερη απόδοση σε όλο τον FTSE 25 και τον Mid Cap, έχοντας διακινήσει τον κορυφαίο όγκο και τον κορυφαίο τζίρο και μάλιστα με μεγάλη απόσταση από το δεύτερο.

Στις εφτά τελευταίες συνεδριάσεις από 5 Ιανουαρίου, η Alpha Bank ενισχύεται σε ποσοστό 20,22%, έχοντας διακινήσει συνολικό όγκο 129.780.947 τεμαχίων, μέσω 154,51 εκατ. ευρώ! Αυτό σημαίνει πως έχει διακινήσει περίπου το 1/5 των συνολικών συναλλαγών του Χ.Α. αυτό το διάστημα. Χθες, που ο συνολικός τζίρος έφτασε στα 54,4 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank δέσποσε ξανά διακινώντας 12,45 εκατ. ευρώ, ήτοι πάνω από το 20% του συνόλου. Η Alpha Bank προχωρά με ταχύτητα το μετασχηματισμό της, ενώ θυμίζουμε πως είχε υποαποδώσει το 2021 κερδίζοντας μόλις 12,9% έναντι 54,1% και 29,7% που είχαν αντίστοιχα οι Eurobank και Εθνική.

Η οριστική επιστροφή στο investment grade μέσα στο 2022 μετά την αναβάθμιση προοπτικών από τον οίκο Fitch, δημιουργεί ένα νέο επενδυτικό τοπίο με ισχυρές δόσεις ευρωπαϊκής κανονικότητας και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, κάτι που πρωτίστως ωφελεί τις τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση, για να μπορέσουν να υποστηριχτούν επίπεδα προς τις 980 και 1.000 μονάδες, η αξία συναλλαγών θα πρέπει να σταθεροποιηθεί πάνω από τα 80 εκατ. ευρώ. Μολονότι η αγορά μετά τα ισχυρά πρόσφατα κέρδη και το +7% του Γ.Δ. σε ελάχιστες συνεδριάσεις δεν αποκλείεται να βγάλει διόρθωση προσεχώς, η ουσία είναι ότι η μεγάλη εικόνα δείχνει να αλλάζει, όπως όλα τα συμφραζόμενα μαρτυρούν.

 

Απόστολος Σκουμπούρης

Πηγή: businessdaily.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text