Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Η κρίση μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας θα μπορούσε να "εκτινάξει" τις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Η κρίση μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας θα μπορούσε να "εκτινάξει" τις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η κρίση μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας θα μπορούσε να "εκτινάξει" τις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας προκαλούν ανησυχίες στις αγορές ενέργειας και η αβεβαιότητα θα μπορούσε να φέρει μια παρατεταμένη περίοδο υψηλών τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, υποστηρίζουν οι αναλυτές σύμφωνα με το CNBC.

"Πρόκειται για μια πολύ σφιχτή αγορά φυσικού αερίου και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η αίσθηση της επικείμενης κρίσης που δημιουργείται μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, επηρεάζει την αγορά, ιδίως δεδομένου ότι η Ρωσία παρέχει περίπου το 35% του φυσικού αερίου της Ευρώπης", δήλωσε ο ειδικός σε θέματα ενέργειας Dan Yergin στο CNBC.

Εάν η κρίση κλιμακωθεί, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη - οι οποίες εκτινάχθηκαν σε υψηλά επίπεδα πέρυσι - θα μπορούσαν να εκτιναχθούν περαιτέρω, προειδοποίησε από τη μεριά της η εταιρεία ερευνών Capital Economics.

Ο William Jackson, υψηλόβαθμο στέλεχος της Capital Economics, επεσήμανε ότι εκτός από την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία για το φυσικό αέριο, οι προμήθειες σε αποθέματα είναι επίσης χαμηλές αυτή τη στιγμή.

"Εάν επιβάλλονταν κυρώσεις στις εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας ή αν η Ρωσία χρησιμοποιούσε τις εξαγωγές φυσικού αερίου ως εργαλείο μόχλευσης, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα πιθανότατ αθα εκτοξεύονταν", δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι οι εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες εν μέσω πολλαπλών αναφορών ότι ρωσικά στρατεύματα έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε εικασίες ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία. Η Μόσχα από τη μεριά της έχει επανειλημμένα αρνηθεί τους ισχυρισμούς αυτούς.

Οι συνομιλίες με στόχο την εκτόνωση της τεταμένης κατάστασης έληξαν την περασμένη εβδομάδα χωρίς κάποια πρόοδο.

Οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ και των μελών του ΝΑΤΟ ολοκλήρωσαν τις συζητήσεις  με κορυφαίους Ρώσους αξιωματούχους χωρίς να βρεθεί κάποια λύση, αλλά τόνισαν ότι η κατάσταση κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων στην πραγματικότητα χειροτερεύει.

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει συζητήσεις για το ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία για να εμποδίσουν τη Μόσχα να εισβάλει στην Ουκρανία.

Αν συμβεί αυτό, σύμφωνα με την Capital Economics, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα ξεπεράσουν πιθανότατα το ανώτατο όριο των 180 λιρών ανά MWh που παρατηρήθηκε στα τέλη του περασμένου έτους.

"Ορισμένα κράτη που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, ιδίως στην Ανατολική Ευρώπη, μπορεί να αναγκαστούν να προχωρήσουν σε περιορισμούς", πρόσθεσε ο Jackson.

Σημειώνεται ότι η μαζική έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρώπη το γ' τρίμηνο του περασμένου έτους οδήγησε τις ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε υψηλά επίπεδα πολλών ετών.

Όπως και να έχει, οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία ήταν ήδη χαμηλότερες από ό,τι συνήθως, επεσήμανε η Jefferies.

Οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη βορειοδυτική Ευρώπη από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο ήταν μειωμένες κατά 38% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2018, σύμφωνα με την Jefferies.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι μειωμένα κατά 21% από τις 12 Ιανουαρίου, σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας, ανέφερε ακόμη η Jefferies.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text