Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | BoJ: Η Ιαπωνία αυξάνει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό

BoJ: Η Ιαπωνία αυξάνει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
BoJ: Η Ιαπωνία αυξάνει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό την Τρίτη και σημείωσε αυξημένες πιθανότητες να διευρυνθούν οι πρόσφατες αυξήσεις των βασικών εμπορευμάτων εν μέσω ελλείψεων στον εφοδιασμό, ωστόσο δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται  ο στόχος του πληθωρισμού που είναι 2% για τα επόμενα τουλάχιστον 2 χρόνια.

Ωστόσο, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει κάτω από τον στόχο του 2% τα επόμενα χρόνια, η BOJ τόνισε την αποφασιστικότητά της να διατηρήσει την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική της πολιτική, ακόμη και όταν οι παγκόσμιοι ομολόγοι της κινούνται προς την έξοδο από τις πολιτικές σε κατάσταση κρίσης.

«Η BOJ είναι πιθανό να ανταποκριθεί στην πολιτική για το άμεσο μέλλον, εκτός εάν η κυβέρνηση ασκήσει πίεση σε αυτήν για να απαλύνει τον πόνο του πληθωρισμού που βασίζεται στα εμπορεύματα που επιδεινώθηκε από το αδύναμο γιεν. Αυτό μπορεί να αναγκάσει την BOJ να βελτιώσει την πολιτική της». δήλωσε ο Izuru Kato, επικεφαλής οικονομολόγος της Totan Research.

Σε τριμηνιαία έκθεση προοπτικών, η BOJ αναθεώρησε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό για το έτος που αρχίζει τον Απρίλιο στο 1,1% από την προηγούμενη εκτίμηση του 0,9%.

Επίσης, αύξησε ελαφρά την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό για το οικονομικό 2023 στο 1,1% από 1,0%.

Καθώς οι αυξήσεις των μισθών δίνουν στα νοικοκυριά μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη, ένα ευρύτερο φάσμα επιχειρήσεων θα αυξήσει τις τιμές. Αυτό, με τη σειρά του, θα ωθήσει τον πληθωρισμό και θα ενισχύσει την αντίληψη του κοινού ότι οι τιμές θα αυξηθούν περαιτέρω, ανέφερε η BOJ.

«Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξάνονται μέτρια», δήλωσε η BOJ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο οι αυξήσεις των τιμών να έρθουν ταχύτερα από το αναμενόμενο εάν το παγκόσμιο κόστος των εμπορευμάτων παραμείνει υψηλό.

Όσον αφορά την οικονομία της Ιαπωνίας, η BOJ είπε ότι η «ανάκαμψή της γινόταν πιο ξεκάθαρη» καθώς η ζημιά από την πανδημία του COVID-19 μειώθηκε, ένδειξη ότι η πρόσφατη άνοδος των νέων κρουσμάτων κορoνοϊού της Omicron ήταν σταδιακή. Αυτή ήταν μια πιο αισιόδοξη εκτίμηση από ό,τι τον Οκτώβριο, όταν ανέφερε ότι η οικονομία «ανανεώνεται ως τάση».

Η BOJ μείωσε τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη για το έτος που έληξε τον Μάρτιο, καθώς οι περιορισμοί της δραστηριότητας για την καταπολέμηση της πανδημίας περιόρισαν την κατανάλωση και επηρέασαν τις αλυσίδες εφοδιασμού, πλήττοντας την παραγωγή.

Αλλά αναθεώρησε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του επόμενου οικονομικού έτους σε επέκταση 3,8% από 2,9% που προβλεπόταν τον Οκτώβριο, λαμβάνοντας υπόψη την ώθηση από το κυβερνητικό πακέτο τόνωσης.

 

Πηγή:powergame.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text