Ένα βήμα από τον τερματισμό το FlyOver
Ένα βήμα πριν την αποκάλυψη των οικονομικών προσφορών που θα κρίνουν και τον τελικό νικητή βρίσκεται ο διαγωνισμός για το FlyOver της Θεσσαλονίκης. Τα τέσσερα υποψήφια σχήματα φτάνουν ισόπαλα ως το τελικό στάδιο του διαγωνισμού για τη Σύμβαση Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) της Νέας Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 373 εκατ. ευρώ.
Το έργο έτρεξε μέχρι σήμερα με πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα ρυθμούς, αν αναλογιστούμε ότι πέρασε από την κρίση της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ στις 15 Ιουλίου 2020. Μόλις δύο μήνες αργότερα (11.09.2020) εγκρίθηκε η διενέργεια Διεθνούς ∆ιαγωνισμού με τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου.
Έχοντας λάβει μόλις μία παράταση διαστήματος μικρότερου του ενός μήνα, ο διαγωνισμός άλλαξε πίστα μια ημέρα πριν την αυλαία της προηγούμενης χρονιάς με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τα τέσσερα συμμετέχοντα σχήματα: ΑΒΑΞ – Μυτιληναίος, INTRAKAT, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Μετά από δύο κύκλους, η πρώτη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου ολοκληρώθηκε χωρίς τις μέχρι σήμερα συνήθεις καθυστερήσεις, γεγονός που αποδίδεται στην καλή προετοιμασία και την επαρκή ωρίμανση του διαγωνισμού. Η ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου βρίσκεται προ των πυλών, εφόσον δεν υπάρξουν δικαστικές καθυστερήσεις, ενώ η έναρξη των εργασιών προγραμματίζεται εντός του έτους.
Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή, και τα τέσσερα υποψήφια σχήματα που κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές για το FlyOver, προχωρούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού. Οι φάκελοι Α’ – Δικαιολογητικά Συμμετοχής και Β’ – Τεχνική Προσφορά́ κρίθηκαν ως πλήρεις και παραδεκτοί. Όπως φαίνεται στο κείμενο της απόφασης, οι τέσσερις μνηστήρες κρίθηκαν ισόπαλοι από την Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού ως προς την τεχνική τους προσφορά. Άρα τώρα το μόνο βήμα που μένει είναι η αποσφράγιση των οικονομικών φακέλων του διαγωνισμού.
Το έργο της Νέας Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης αφορά στην κατασκευή μιας Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου, μήκους περίπου 13,5 χιλιομέτρων, τέσσερα εκ των οποίων σε συνεχή γέφυρα, με τέσσερεις λωρίδες, δύο συν λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ), ανά κατεύθυνση.
Το γνωστό πια FlyOver θα είναι ένας σύγχρονος εναέριος αυτοκινητόδρομος, που θα εξασφαλίσει οριστική λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης, θα κάνει τις μετακινήσεις πιο γρήγορες, οικονομικές, αλλά και πιο ασφαλείς.
Ολγα Κλώντζα
Πηγή: ot.gr

- Alpha Bank: Πόσο επηρεάζουν τον πληθωρισμό οι τιμές ενέργειας
- Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για όλους ο στόχος του ΥΠΟΙΚ
- Η Ελλάδα με τις νέες υποδομές μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο
- Μέσω Ελλάδας ο εφοδιασμός της ΝΑ Ευρώπης με φυσικό αέριο
- Ταμείο Ανάκαμψης: Τα 65 «πρέπει» για να εισπράξουμε 5,3 δισ. ευρώ μέσα στο 2022
- «Αποκαλυπτήρια» για τις 670 δράσεις εξωστρέφειας της χώρας το 2022
- Τα κλειδιά για την επιδότηση έως 600 ευρώ στο ρεύμα
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 29/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 28/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 27/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 26/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 23/11/2018
- Φοροαπαλλαγές 150 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό εταιρειών
- Ερχονται δάνεια 1 δισ. με εγγύηση δημοσίου για μικρές εταιρείες
- Μεγάλη κινητικότητα στην αγορά online τζόγου
- Ο νόμος που κατέστρεψε το Χρηματιστήριο: Δημόσιες προτάσεις αγοράς μετοχών
- Lockdown και Τουρκία πιέζουν τις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες – Μεγάλες ζημιές για Σελόντα και Νηρέα
Σχολιάστε το άρθρο