Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Ευρώπη: Πτώση 22% στις πωλήσεις αυτοκινήτων

Ευρώπη: Πτώση 22% στις πωλήσεις αυτοκινήτων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη υποχώρησαν τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας τον έκτο συνεχόμενο μήνα πτώσης, σε μια ένδειξη των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες εξαιτίας της έλλειψης ημιαγωγών, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Ειδικότερα, οι ταξινομήσεις επιβατικών αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 22% τον Δεκέμβριο σε 950.218 οχήματα, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων. Οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 1,5% πέρυσι, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να σημειώνουν τη χειρότερη επίδοση από τότε που η ένωση άρχισε να παρακολουθεί την αγορά στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Αφού προέβλεπαν επί μήνες ότι η έλλειψη ημιαγωγών που διαταράσσει την παγκόσμια βιομηχανία θα μετριαζόταν, οι προσδοκίες των αυτοκινητοβιομηχανιών επιδεινώθηκαν. Η προμήθεια αρκετών ημιαγωγών θα παραμείνει δύσκολη φέτος και η πανδημία συνεχίζει να επιβαρύνει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Η Renault SA ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η έλλειψη ημιαγωγών, η οποία κόστισε στην αυτοκινητοβιομηχανία 500.000 οχήματα σε χαμένη παραγωγή πέρυσι, θα κορυφωθεί κατά τη διάρκεια του α' εξαμήνου και στη συνέχεια θα βελτιωθεί με αργό ρυθμό καθώς θα προστίθεται περισσότερη παραγωγική ικανότητα.

"Οι πωλήσεις αυτοκινήτων το 2022 θα αποδειχθούν εξίσου δύσκολες όπως και το 2021", δήλωσε ο Peter Fuss, συνεργάτης του τμήματος αυτοκινήτων της EY. "Εξακολουθούμε να έχουμε την πανδημία παγκοσμίως καθώς και το κύμα της Όμικρον στην Ευρώπη, το οποίο συνεχίζει να περιορίζει σημαντικά την καταναλωτική συμπεριφορά".

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στην Ευρώπη, ηγήθηκε της πτώσης με "βουτιά" 27% τον Δεκέμβριο, καθιστώντας την πατρίδα της BMW AG και της Volkswagen AG τη μόνη μεγάλη χώρα που κατέγραψε ετήσια πτώση. Η "αναζωπύρωση" της πανδημίας ανάγκασε την κυβέρνηση να επαναφέρει μια σειρά από περιοριστικά μέτρα και η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε έως και 1% κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Ακόμα και αν φαίνεται ότι θα συνεχιστούν να πλήττωνται από την έλλειψη ημιαγωγών, οι αυτοκινητοβιομηχανίες πρόκειται να επωφεληθούν από τις ισχυρές τιμές των αυτοκινήτων, καθώς η διαθεσιμότητα τόσο των νέων όσο και των μεταχειρισμένων οχημάτων παραμένει περιορισμένη. Πέρυσι, οι περισσότερες εταιρείες μετατόπισαν με επιτυχία την παραγωγή σε αυτοκίνητα υψηλότερης κατηγορίας με ισχυρά περιθώρια κέρδους για να αντισταθμίσουν τους χαμηλότερους όγκους παραγωγής.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text