Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Διαβάσαμε - Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Σημαντική πτώση κατέγραψε τον Δεκέμβριο η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στις εγκαταστάσεις της ΣΕΠ, θυγατρικής της Cosco Shipping Ports στο λιμάνι του Πειραιά. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την Cosco Shipping Ports, η διακίνηση Teu στις δυο προβλήτες του λιμανιού του Πειραιά που ελέγχει η ΣΕΠ μειώθηκε το Δεκέμβριο του 2021 κατά 25,4% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020 στα  305,4  χιλιάδες Teu έναντι 409,4  χιλιάδες Teu και για το 12μηνο του 2021 η πτώση ήταν 4,1% καθώς το 2021 διακινήθηκαν 4.696,3 χιλιάδες Teu έναντι 4.896,9 χιλιάδες Teu έναν χρόνο πριν, το 2020.(εδώ)

Εισάγεται σήμερα Τρίτη 18/01 στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής προς επεξεργασία πριν την τελική του ψήφιση το νομοσχέδιο «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη» του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που στοχεύουν στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα μας και στην επιτάχυνση και ευελιξία των προβλεπόμενων διοικητικών διαδικασιών για τις ιδιωτικές επενδύσεις. Βασίζεται σε συγκεκριμένους πυλώνες ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας προκειμένου να επιτευχθεί ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων ακολουθώντας τις επιταγές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης (Industry 4.0), η πράσινη μετάβαση, η δημιουργία οικονομιών κλίμακας και η στήριξη καινοτόμων επενδύσεων.(εδώ)

Η Αθήνα επέστρεψε στην κορυφή ως παγκόσμιο ναυτιλιακό κέντρο σύμφωνα με την έκδοση Leading Maritime Cities 2022 του Νηογνώμονα DNV και της εταιρίας συμβούλων Menon Economics, που εστιάζει στις πόλεις που έχουν ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλιακή  οικονομία. Η έκδοση επικεντρώνεται σε πέντε πυλώνες (κατηγορίες) προκειμένου να αξιολογήσει τη θέση της κάθε πόλης σε αυτή την παγκόσμια κατάταξη. Ο πρώτος πυλώνας είναι κατά πόσο η πόλη αποτελεί ναυτιλιακό κέντρο (Shipping Center) που ουσιαστικά σημαίνει αν είναι έδρα, βάση, πολλών ναυτιλιακών εταιριών και μεγάλο μέρος του εμπορικού στόλου, τις υποδομές σε χρηματοοικονομικές και νομικές υπηρεσίες (Maritime Finance and Law), τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες που έχουν σχέση με τη ναυτιλία (Maritime Technology), τις υποδομές σε λιμενικά έργα και logistics (Ports and Logistics) και τέλος το ευρύτερο επιχειρησιακό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας (Attractiveness and Competitiveness).(εδώ)

Ένα βήμα πριν την αποκάλυψη των οικονομικών προσφορών που θα κρίνουν και τον τελικό νικητή βρίσκεται ο διαγωνισμός για το FlyOver της Θεσσαλονίκης. Τα τέσσερα υποψήφια σχήματα φτάνουν ισόπαλα ως το τελικό στάδιο του διαγωνισμού για τη Σύμβαση Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) της Νέας Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 373 εκατ. ευρώ. Το έργο έτρεξε μέχρι σήμερα με πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα ρυθμούς, αν αναλογιστούμε ότι πέρασε από την κρίση της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ στις 15 Ιουλίου 2020. Μόλις δύο μήνες αργότερα (11.09.2020) εγκρίθηκε η διενέργεια Διεθνούς ∆ιαγωνισμού με τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου.(εδώ)

Με νέο 10ετές ομόλογο πραγματοποιεί την «πρεμιέρα» της στην αγορές η Ελλάδα για φέτος, καθώς σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή στις έξι τράπεζες αναδόχους –  Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale – να τρέξουν την έκδοση, με το βιβλίο προσφορών να αναμένεται να ανοίξει, εκτός απροόπτου, αύριο. Οι καλύτερες επιδόσεις για το 2021 έρχονται λίγες ημέρες μετά την αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch και το πακέτο θετικών νέων στρώνει το έδαφος της προετοιμασίας της νέας εξόδου της Ελλάδας στις αγορές και την πρώτη της χρονιάς, με ποσό κοντά στα 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών οι εκτιμήσεις φέρνουν πλέον το έλλειμμα κάτω του 7% για το 2021 και έτσι βελτιώνεται περαιτέρω η εικόνα στο χρέος – ειδικά αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για ανάκαμψη πάνω από 7%.(εδώ)

Το 2021 η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια (Ακτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος) διαμορφώθηκε σε 17,4 εκατ. ταξιδιώτες έναντι 8,6 εκατ. το 2020, με άνοδο 102,4%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Ειδικότερα, το 2021 η κίνηση διαμορφώθηκε στους 17.428.536 επιβάτες από 8.611.780 που ήταν το 2020. Η κίνηση εσωτερικού σημείωσε άνοδο 53,6% σε σχέση με το 2020 στους περίπου 4 εκατ. επιβάτες, ενώ σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά ήταν η κίνηση εξωτερικού που διαμορφώθηκε στους 13,4 εκατ. επιβάτες.(εδώ)

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει στοιχεία που αφορούν στην εξέλιξη του κύκλου εργασιών για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή τον Μάρτιο 2020, λόγω της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού 2019 . Επιπλέον, ανακοινώνονται πρόσθετα, διακριτά στοιχεία για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή τον Νοέμβριο 2020, για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού . Η παρούσα δημοσίευση αποτελεί συνέχεια των σχετικών Δελτίων Τύπου που δημοσιεύθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ , με ενσωμάτωση των πιο πρόσφατων στοιχείων για τον κύκλο εργασιών από Διοικητικές Πηγές, Νοεμβρίου 2021. Αντίστοιχη δημοσίευση έχει προγραμματιστεί και πραγματοποιείται από την ΕΛΣΤΑΤ σε μηνιαία βάση, καθόλη την περίοδο που παρουσιάζει ενδιαφέρον και είναι εύλογη η καταγραφή των επιπτώσεων της νόσου του κορωνοϊού στις επιδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας.(εδώ)

Tην εξαγορά φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 2MW ολοκλήρωσε στις 14 Ιανουαρίου 2022 η «Quest Συμμετοχών Α.Ε.», μέσω των 100% έμμεσων θυγατρικών της εταιριών ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΑΜΑΛΙΑ ΜΑΕ και ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΑΙ ΜΑΕ. Πρόκειται για φωτοβολταϊκούς σταθμούς οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί εντός του νομού Αττικής, και αποκτήθηκαν έναντι συνολικού τιμήματος 1,56 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του δανεισμού. Με την ανωτέρω εξαγορά, η εγκατεστημένη ισχύς των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, του ενεργειακού βραχίονα του Ομίλου Quest Συμμετοχών, ανέρχεται σε 30MW.(εδώ)

Αποφασίστηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της LAMDA DEVELOPMENT S.A. («η Εκδότρια»), η ημερομηνία προσδιορισμού των δικαιούχων τόκου (Record Date) του ΚΟΔ για την Τρίτη Περίοδο Εκτοκισμού από 21.07.2021 έως 21.01.2022 είναι η Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022. H ημερομηνία κατά την οποία οι ομολογίες θα διαπραγματεύονται χωρίς το 3ο τοκομερίδιο (ex coupon date) είναι η Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022 . Το μικτό ποσό των οφειλόμενων τόκων για την ως άνω Τρίτη Περίοδο Εκτοκισμού ανέρχεται στο ποσό των €5.560.888,89, ήτοι ποσό €17,3777777778 ανά ομολογία ονομαστικής αξίας €1.000 το οποίο έχει υπολογισθεί με επιτόκιο 3,40% ετησίως (προ φόρων) και αντιστοιχεί σε 320.000 ομολογίες που τελούν σήμερα υπό διαπραγμάτευση στην οργανωμένη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.(εδώ)

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο κατευθύνεται πλέον η σύμβαση για τη λειτουργία και συντήρηση της εγκατάστασης της ΕΥΔΑΠ στην Ψυττάλεια από την κοινοπραξία Άκτωρ-Άβαξ-ΕΡΓΟΤΕΜ. Προηγουμένως, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας -και εφόσον είχαν αποσυρθεί και οι τελευταίες προσφυγές- κατακύρωσε τον διαγωνισμό στην κοινοπραξία, που αποτελούσε εξάλλου τόσο τον προηγούμενο διαχειριστή του ΚΕΛ Ψυττάλειας όσο και τον μοναδικό διεκδικητή της νέας σύμβασης μετά από σχετική απόφαση του ΣτΕ. Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία διαχειρίζεται από το 1999 το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας και διεκδικούσε τη συνέχιση της διαχείρισης στον διαγωνισμό που προκήρυξε η ΕΥΔAΠ προ διετίας.(εδώ)

Σε μία ή περισσότερες νέες ομολογιακές εκδόσεις αναμένεται να προχωρήσει η CNL Capital μέσα στο 2022, προκειμένου να ανταποκριθεί στην υψηλή ζήτηση εταιριών που αναζητούν χρηματοδότηση. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι ενώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021 η εισηγμένη διέθετε θετικό καθαρό ταμείο άνω του 1,5 εκατ. ευρώ, στο τέλος της χρονιάς αυτό περίπου μηδενίστηκε, κυρίως εξαιτίας των νέων εργασιών που αναλήφθηκαν μέσα στο δεύτερο μισό του έτους. Έτσι, μέσα στον Ιανουάριο, η CNL Capital ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση έκδοσης ομολόγου διετούς διάρκειας και ύψους 450 χιλ. ευρώ (το επιτόκιο της οποίας κινήθηκε κοντά στα επίπεδα των προηγούμενων εκδόσεων της εισηγμένης), προκειμένου να διευρύνει τον όγκο των εργασιών της χρηματοδοτώντας και άλλες εγχώριες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.(εδώ)

Σε ένα μήνα προβλέπεται να ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση απλοποίησης του αδειοδοτικού πλαισίου των έργων ΑΠΕ ενώ το ΥΠΕΝ ετοιμάζει ένα νέο ενεργειακό πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει και το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση και τα υπεράκτια αιολικά που περιμένει όλη η αγορά. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτού Πλούτου κ. Αλεξάνδρα Σδούκου κατά την γενική συνέλευση του Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών Συστημάτων (ΣΠΕΦ), η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τον κλάδο των ΑΠΕ ώστε να διευκολύνει τις επενδύσεις με πολιτικές, διαγωνισμούς, επιτάχυνση αδειοδοτήσεων και ενίσχυση των διμερών συμβολαίων.Ωστόσο τόνισε ότι μεγάλο αγκάθι αποτελούν οι καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων. (εδώ)

Στα 0,42 ευρώ ορίστηκε η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών που θα εκδοθούν για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, όπως γνωστοποίησε η Ευρωσύμβουλοι. Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή της ανακοίνωση: Η εισηγμένη Ευρωσύμβουλοι Α.Ε. ανακοινώνει ότι στις 17.1.2022 συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας, το οποίο κατ' εξουσιοδότηση της από 12.7.2021 αποφάσεως της Α' Επαναληπτικής Τακτικής Γενικής Συνελεύσεως και σύμφωνα με το άρθρο 25 παρ. 2 του ν.4548/2018, όρισε ως τιμή διάθεσης των 3.708.370 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, (ονομαστικής αξίας 0,30€), οι οποίες θα εκδοθούν για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας κατά 1.112.511,00€  με την καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων σε αναλογία διάθεσης μίας νέας μετοχής για κάθε τρεις παλαιές, το ποσό των σαράντα δυο λεπτών του ευρώ (0,42€) για εκάστη νέα μετοχή.(εδώ)

Τις θετικές προοπτικές για τη μετοχή της ΔΕΗ επισημαίνουν δύο πρόσφατες εκθέσεις αναλυτών, οι οποίες μάλιστα ανεβάζουν την τιμή στόχο πάνω από τα 14 ευρώ, με το ανοδικό περιθώριο να ξεπερνά το 50% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα της μετοχής. Και οι δύο εκθέσεις εστιάζουν στο μετασχηματισμό της εταιρίας και τη στροφή προς τις ΑΠΕ, ενώ αναφορά γίνεται και στην αναδιοργάνωση του προφίλ χρέους της εταιρίας. Πιο συγκεκριμένα η Alpha Finance προχώρησε σε αναβάθμιση της τιμής στόχου για τη μετοχή της ΔΕΗ από τα Ευρώ 12,7 στα Ευρώ 14.00 (+55% περιθώριο ανόδου) και διατηρεί τη σύσταση «Buy» μετά το επικαιροποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ και την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) κατά Ευρώ 1,35 δισ.(εδώ)

Την έγκριση συναλλαγής με το μέτοχο μειοψηφίας της θυγατρικής Robne Kuće Beograd ανακοίνωσε η MIG. Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την απόκτηση από την εταιρία του ποσοστού μειοψηφίας 16,9% στην θυγατρική Robne Kuće Beograd αντί ανταλλάγματος το οποίο θα συνίσταται σε τρία ακίνητα ιδιοκτησίας της RKB συνολικής αξίας 20,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η «MARFIN INVESTMENT GROUP ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ» («η Εταιρία») ανακοινώνει ότι πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρίας, με τη συμμετοχή αυτοπροσώπως ή δι’ αντιπροσώπου 25 μετόχων που εκπροσωπούσαν 317.168.085 μετοχές, ήτοι ποσοστό 33,76% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας. Κατά τη Συνέλευση συζητήθηκαν και ελήφθησαν αποφάσεις επί των θεμάτων της Ημερησίας Διατάξεως.(εδώ)

Σε κεφάλαια άνω των 250 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στην ολοκλήρωσή τους οι νέες μεγάλες επενδύσεις της Prodea Investments ΑΕΕΑΠ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μεταξύ των οποίων και το νέο συγκρότημα γραφείων που σχεδιάζει να αναπτύξει η εταιρία στο «δαχτυλίδι» της λεωφόρου Κηφισίας, συνολικής αξίας 35 εκατ. ευρώ έως το 2023. Ως προς το νέο project στο Μαρούσι, η μεγαλύτερη εισηγμένη (από πλευράς αξίας χαρτοφυλακίου) Επενδυτική Ακινήτων προχωρά στην αγορά πέντε όμορων οικοπέδων, ιδιοκτησίας κατά τις πληροφορίες τρίτου, της Eκκλησίας των Μαρτύρων του Ιεχωβά, με σκοπό την κατασκευή έως τα τέλη του 2023 δύο κτηρίων γραφείων με υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα και συνολικής επιφάνειας 17.000 τ.μ..(εδώ)

Μεταξύ 2,70% και 3,10% καθορίσθηκε το εύρος του επιτοκίου για το ομολογιακό δάνειο ύψους έως 100 εκατ. ευρώ, το οποίο θα εκδόσει η Premia. Όπως τονίζεται στν σχετική ανακοίνωση, ο τελικός προσδιορισμός της απόδοσης και του επιτοκίου, θα γίνει με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών, το οποίο θα τηρηθεί από τους συντονιστές κυρίους αναδόχους και θα διενεργηθεί μέσω της διαδικασίας Η.ΒΙ.Π, στην οποία συμμετέχουν αποκλειστικά ειδικοί επενδυτές. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις αιτήσεις προσερχόμενοι απευθείας στα καταστήματα των συντονιστών κυρίων αναδόχων, ήτοι της «ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.», της «ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.» και της «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ», των Κυρίων Αναδόχων, ήτοι της «ΤΡΑΠΕΖΑ OPTIMA BANK A.E.» και της «EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ» και της Αναδόχου «ΒΕΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ.», καθώς και μέσω των Μελών Η.ΒΙ.Π. και των Συμμετεχόντων στο Σ.Α.Τ. που συνεργάζονται με τα Μέλη Η.ΒΙ.Π. για την υποβολή των Αιτήσεων Κάλυψης μέσω της υπηρεσίας Η.ΒΙ.Π, όπως ενημερώνει η εταιρία.(εδώ)

Η Profile Software, διεθνής εταιρία ανάπτυξης λογισμικού ανακοινώνει την συνεργασία της με την Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου. Η Τράπεζα επέλεξε το σύστημα RiskAvert προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του Ευρωπαϊκού εποπτικού πλαισίου απαιτήσεων κεφαλαιακής επάρκειας (CRR 2/3 – CRD V/VI)  στις περιοχές του Πιστωτικού και Λειτουργικού Κινδύνου, του Κινδύνου Ρευστότητας και των Μεγάλων Χρηματοδοτικών Ανοιγμάτων (Μ.Χ.Α.). Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου παρουσιάζει πορεία δυναμικής ανάπτυξης με σταθερά αυξανόμενο αποτύπωμα παρουσίας στην Περιφέρεια Ηπείρου, φιλοδοξώντας στην ταχύτατη μετεξέλιξή της σε μια ισχυρή Περιφερειακή Τράπεζα που παρέχει υψηλά επίπεδα εξυπηρέτησης και αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης για την τοπική οικονομία και κοινωνία.(εδώ)


Την εμφατική κυριαρχία των θεσμικών επενδυτών που εδρεύουν στις ΗΠΑ επιβεβαίωσε η χθεσινή συνεδρίαση του ελληνικού χρηματιστηρίου, όπου ο τζίρος περιορίστηκε κατά 50% συγκριτικά με τις μέσες συναλλαγές της προηγούμενης εβδομάδας, λόγω της αργίας στη Wall Street. Πρόκειται για μια εξέλιξη που συνδυαστικά με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει η ΕΧΑΕ ανά μήνα, μαρτυρά τη διαρκή αύξηση της συμμετοχής των αμερικανικών χαρτοφυλακίων, που μέσα σ’ ένα περίπου χρόνο έχουν ανεβάσει την αξία των χαρτοφυλακίων τους κατά 1 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα υποχωρεί το μερίδιο των εκ Λονδίνου επενδυτών, που άλλοτε είχαν κυρίαρχη θέση στο ΧΑ.  Μια εικόνα που δείχνει ότι το «μωσαϊκό» της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας είναι σε διαρκή κίνηση, με τους Αμερικανούς επενδυτές να βρίσκονται συνεχώς σε αναζήτηση ευκαιριών στον διεθνή χώρο, ακόμη και στη «μικρή» ελληνική αγορά. Η υποχώρηση του ποσοστού των επενδυτών με έδρα στο Λονδίνο, πιθανότατα σχετίζεται και με το Brexit.(εδώ)

Σε σημείο «μηδέν» βρίσκεται η υπόθεση της ΛΑΡΚΟ ενάμιση χρόνο μετά την εκκίνηση από την κυβέρνηση των διαδικασιών της ειδικής εκκαθάρισης – διαχείρισης και ιδιωτικοποίησης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Ο.Τ. τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας δέχονται ασφυκτικές πιέσεις από την DG COMP (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής) για το κλείσιμο της υπόθεσης. Πιέσεις για νέες δικαστικές προσφυγές κατά της χώρας μας και ασφυκτική παρακολούθηση των βημάτων που γίνονται για την προετοιμασία των διαγωνισμών και την άρση διοικητικών εμποδίων περιλαμβάνονται στην ατζέντα της επικοινωνίας των αξιωματούχων των Βρυξελλών με τους αρμόδιους της Αθήνας.(εδώ)

Την προσπάθειά της να επεκτείνει το εμπορικό της αποτύπωμα στην αμερικανική αγορά έχει εντατικοποιήσει το τελευταίο διάστημα η βιομηχανία ζυμαρικών Ήλιος. Η εταιρία, αν και εξάγει στις ΗΠΑ εδώ και περίπου 30 χρόνια, ωστόσο τα ζυμαρικά της μέχρι πρόσφατα κατευθύνονταν κυρίως σε καταστήματα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές με έντονο το ελληνικό στοιχείο. Αυτή την εικόνα επιχειρεί να αλλάξει καθώς η ελληνική βιομηχανία ζυμαρικών επιδιώκει πλέον τα ζυμαρικά της να αποκτήσουν πρόσβαση στο κύριο κανάλι των αμερικανικών σούπερ μάρκετ, φτάνοντας στο καλάθι του μέσου Αμερικανού καταναλωτή, ξεπερνώντας τα στενά όρια της ελληνικής παροικίας. Η συγκεκριμένη μετάβαση δεν έρχεται με ευκολία. Η αμερικανική αγορά όσο ελκυστική και αν θεωρείται για τις ελληνικές επιχειρήσεις λόγω του μεγέθους της αλλά και των ευκαιριών που προσφέρει, ωστόσο χαρακτηρίζεται από υψηλό ανταγωνισμό.(εδώ)

Σημαντική αύξηση της παραγωγής της εκτιμά η Energean για το 2022, καθώς αναμένεται από το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς να ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ. Όπως ανέφερε το πρωί της Τρίτης στην επίσημη ενημέρωση του Ιανουαρίου (Trading Statement & Operational Update) προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ η διοίκηση του ομίλου, για φέτος αναμένεται η ημερήσια παραγωγή να διαμορφωθεί μεταξύ 60 και 70 χιλ. βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου, έναντι 41 χιλ. το 2021, εκ των οποίων το 72% προήλθε από φυσικό αέριο.  Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της χρονιάς που έφυγε το έδωσε η Αίγυπτος με ημερήσια παραγωγή λίγο πάνω από τις 29 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου.(εδώ)

Μπορεί το σενάριο της επιβολής αρνητικών επιτοκίων στις μεγάλες εγχώριες ιδιωτικές καταθέσεις να μην είναι καινούριο , ωστόσο άμεσα ή έμμεσα έρχεται να λειτουργήσει υπέρ των εταιρικών ομολόγων, των αμοιβαίων κεφαλαίων και γενικότερα υπέρ της ευρύτερης αγοράς του εγχώριου asset management. Η ουσία είναι ότι οι τράπεζες θα ήθελαν μια νέα πηγή εσόδων από τους μεγάλους καταθέτες τους, προκειμένου να επιταχύνουν τις διαδικασίες εξόδου από τα προβλήματα των κόκκινων δανείων που αντιμετωπίζουν. Παράλληλα, δεν λείπουν και εκείνοι που θεωρούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε πολλές νέες θέσεις εργασίας στην οικονομία, ωθώντας σε άμεσες ή έμμεσες επενδύσεις μεγάλα ποσά που σήμερα λιμνάζουν στο «τέλος της ημέρας» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.(εδώ)

Μειωμένη κατά ένα τρίτο, σε σχέση με την αρχική καθοδήγηση, αναμένεται να είναι η περίμετρος της δεύτερης και τελευταίας τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, στην οποία πρόκειται να προχωρήσει η Εθνική Τράπεζα, ως αποτέλεσμα της επιτυχημένης πολιτικής ρυθμίσεων. Η διοίκηση της Εθνικής είχε επικοινωνήσει κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς ότι εντός του 2022 θα «τρέξει» η τιτλοποίηση Frontier II, η οποία θα περιλαμβάνει κυρίως ρυθμισμένα δάνεια, τα οποία δεν έχουν συμπληρώσει 12μηνο, προκειμένου να επαναταξινομηθούν στα «θεραπευμένα» υπό αυξημένη επιτήρηση (Forborne Performing Exposures - FPEs).(εδώ)

Στην κάλυψη των ελληνικών τραπεζών επιστρέφει η Deutsche Bank, εκδίδοντας σύσταση αγοράς για την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα. Ο οίκος συστήνει τη διακράτηση της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank. Οι αναλυτές θέτουν την τιμή στόχο στα 1,55 ευρώ για την Alpha Bank, στα 4,5 ευρώ για την Εθνική, στα 1,55 ευρώ για την Πειραιώς και στα 1,15 ευρώ για τη Eurobank. Όπως σημειώνει η Deutsche Bank, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται εν μέσω μίας μεταβατικής περιόδου («μεταμόρφωσης», όπως αναφέρει και ο τίτλος της έκθεσης), όπου τα θέματα των κόκκινων δανείων του παρελθόντος παραμένουν ένα βαρίδι, αλλά η προσοχή τους αρχίζει να στρέφεται τώρα προς την κερδοφορία.(εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text