Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δελτίο βασικών διεθνών ειδήσεων 18/1/2022

Διαβάσαμε - Δελτίο βασικών διεθνών ειδήσεων 18/1/2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Δελτίο βασικών διεθνών ειδήσεων 18/1/2022

Διαβάστε τις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας στις διεθνείς αγορές

Την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, αλλά και τους κινδύνους και τις προκλήσεις που παραμένουν, επισήμανε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Paschal Donohoe, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες. Πρώτο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup ήταν η οικονομική προσαρμογή και ανθεκτικότητα της ευρωζώνης. Όσον αφορά τη συζήτηση για την αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο Paschal Donohoe τόνισε ότι σήμερα έγινε η «πρώτη ουσιαστική συζήτηση», η οποία θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Τέλος, ερωτηθείς για το υψηλό επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι: «Η άποψή μας σε ό,τι αφορά το επίπεδο και τη φύση του πληθωρισμού δεν έχει αλλάξει. Αναμένουμε ότι το υψηλό επίπεδο πληθωρισμού θα διατηρηθεί για περισσότερο καιρό από ό,τι νομίζαμε. Σε γενικές γραμμές όμως, αναμένουμε ότι εντός του έτους, αυτές οι πληθωριστικές πιέσεις θα αρχίσουν να υποχωρούν», εδώ.

Οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας προκαλούν ανησυχίες στις αγορές ενέργειας και η αβεβαιότητα θα μπορούσε να φέρει μια παρατεταμένη περίοδο υψηλών τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, υποστηρίζουν οι αναλυτές σύμφωνα με το CNBC. Εάν η κρίση κλιμακωθεί, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη - οι οποίες εκτινάχθηκαν σε υψηλά επίπεδα πέρυσι - θα μπορούσαν να εκτιναχθούν περαιτέρω, προειδοποίησε από τη μεριά της η εταιρεία ερευνών Capital Economics.  Οι εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες εν μέσω πολλαπλών αναφορών ότι ρωσικά στρατεύματα έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει συζητήσεις για το ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία για να εμποδίσουν τη Μόσχα να εισβάλει στην Ουκρανία. Αν συμβεί αυτό οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα ξεπεράσουν πιθανότατα το ανώτατο όριο των 180 λιρών ανά MWh που παρατηρήθηκε στα τέλη του περασμένου έτους, εδώ.

Προς μία πιο ρεαλιστική μείωση του χρέους προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), καθώς οι χώρες μέλη συμφώνησαν στην ανάγκη να αλλάξουν τους κανόνες ώστε να επιτρέψουν την πιο αργή μείωση του χρέους, να αφήσουν πίσω τους περίπλοκους υπολογισμούς και να προχωρήσουν σε ένα κοινό δημοσιονομικό πλαίσιο που θα είναι σεβαστό, όπως μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωζώνης. Οι κανόνες αυτοί τίθενται τώρα υπό επανεξέταση, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει ωθήσει το δημόσιο χρέος της Ε.Ε. σε τόσο υψηλά επίπεδα που οι υφιστάμενοι κανόνες δεν μπορούν πλέον να εφαρμοστούν. Την ίδια στιγμή, η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής απαιτεί τεράστιες επενδύσεις τις επόμενες δεκαετίες που πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτό θα πρέπει να αποτυπώνεται στην κοινοτική νομοθεσία, εδώ.

Η ανεργία στη Μεγάλη Βρετανία μειώθηκε στο 4,1% το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Η ένδειξη σηματοδοτεί πτώση 0,4% σε σύγκριση με ένα τρίμηνο πριν. Το ποσοστό απασχόλησης υπολογίστηκε στο 75,5%, σημειώνοντας άνοδο 0,2 μονάδων σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, εδώ.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό την Τρίτη και σημείωσε αυξημένες πιθανότητες να διευρυνθούν οι πρόσφατες αυξήσεις των βασικών εμπορευμάτων εν μέσω ελλείψεων στον εφοδιασμό, ωστόσο δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται  ο στόχος του πληθωρισμού που είναι 2% για τα επόμενα τουλάχιστον 2 χρόνια. Επιπλέον, τόνισε την αποφασιστικότητά της να διατηρήσει την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική της πολιτική, ακόμη και όταν οι παγκόσμιοι ομολόγοι της κινούνται προς την έξοδο από τις πολιτικές σε κατάσταση κρίσης. Σε τριμηνιαία έκθεση προοπτικών, η BOJ αναθεώρησε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό για το έτος που αρχίζει τον Απρίλιο στο 1,1% από την προηγούμενη εκτίμηση του 0,9%. Επίσης, αύξησε ελαφρά την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό για το 2023 στο 1,1% από 1,0%. Η BOJ μείωσε τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη για το έτος που έληξε τον Μάρτιο. Αλλά αναθεώρησε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του επόμενου οικονομικού έτους σε επέκταση 3,8% από 2,9% που προβλεπόταν τον Οκτώβριο, λαμβάνοντας υπόψη την ώθηση από το κυβερνητικό πακέτο τόνωσης, εδώ.

Η συνεχιζόμενη πανδημία αλλά και οι συνθήκες της αγοράς, όπως ο αυξανόμενος πληθωρισμός, οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και το μεγάλο κύμα παραιτήσεων σε διάφορα μέρη του κόσμου, αυξάνουν την πίεση για τους διευθύνοντες συμβούλους (CEO) παγκοσμίως, όπως προκύπτει από την 25η Ετήσια Έκθεση CEO της PwC. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην έρευνα, εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι από ποτέ συγκριτικά με τα τελευταία 10 χρόνια, όσον αφορά στις προοπτικές της οικονομίας για το επόμενο έτος. Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των CEO, (77%), προβλέπουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα βελτιωθεί, ενώ μόνο το 15% αναμένει επιδείνωση των συνθηκών. Παρά την υψηλή αισιοδοξία, εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος απειλών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις εταιρείες κατά τους επόμενους 12 μήνες. Ομοίως με πέρυσι, οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο και στην υγεία κατατάσσονται ως οι κυριότερες παγκόσμιες απειλές, όπως αναγνωρίζονται από το 49% και το 48% των CEO, αντίστοιχα, εδώ.

Με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να κερδίζουν διαρκώς όλο και μεγαλύτερο μερίδιο πωλήσεων, τα σημεία φόρτισης είναι ένα μεγάλο ζήτημα που αναζητά γρήγορη λύση σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν δεσμευτεί ότι πολύ σύντομα θα βγάζουν στην παραγωγή μόνο αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, καθώς αναγνωρίζουν ότι η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον και αποτελεί για αυτές μονόδρομος. Τα νέα πρότυπα εκπομπών ρύπων Euro7 που θα ισχύσουν από το 2025-2026 θα αλλάξουν τις ισορροπίες στο χώρο των αυτοκινήτων και θα κάνει τους κινητήρες εσωτερικής καύσης ιδιαίτερα ακριβούς και κατά συνέπεια τα συμβατικά αυτοκίνητα ακριβότερα. Το ζητούμενο είναι οι ταχυφορτιστές που σήμερα τοποθετούνται στα διάφορα σημεία φόρτισης να είναι μεγάλοι. Οι περισσότερες εταιρίες τοποθετούν φορτιστές μέχρι 22ΚW και λίγους 50KW. Όμως η τεχνολογία εξελίσσεται και οι φορτιστές των 50KW είναι πλέον μικροί και ασύμφοροι χρονικά, αφού μια μπαταρία 77 KWh θα χρειαστεί για να γεμίσει στο 80% πάνω από μία ώρα. Όλα αυτά όταν οι μπαταρίες πολύ σύντομα θα αυξήσουν την χωρητικότητά τους, θα πρέπει να φορτίζονται σε γρήγορο ταχυφορτιστή για να μειωθεί στο ελάχιστο ο χρόνος φόρτισης, εδώ.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη υποχώρησαν τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας τον έκτο συνεχόμενο μήνα πτώσης, σε μια ένδειξη των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες εξαιτίας της έλλειψης ημιαγωγών, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Ειδικότερα, οι ταξινομήσεις επιβατικών αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 22% τον Δεκέμβριο σε 950.218 οχήματα, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων. Οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 1,5% πέρυσι, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να σημειώνουν τη χειρότερη επίδοση από τότε που η ένωση άρχισε να παρακολουθεί την αγορά στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η προμήθεια αρκετών ημιαγωγών θα παραμείνει δύσκολη φέτος και η πανδημία συνεχίζει να επιβαρύνει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Ακόμα και αν φαίνεται ότι θα συνεχιστούν να πλήττονται από την έλλειψη ημιαγωγών, οι αυτοκινητοβιομηχανίες πρόκειται να επωφεληθούν από τις ισχυρές τιμές των αυτοκινήτων, καθώς η διαθεσιμότητα τόσο των νέων όσο και των μεταχειρισμένων οχημάτων παραμένει περιορισμένη, εδώ.

Το γερμανικό επενδυτικό κλίμα βελτιώθηκε τον Ιανουάριο εν μέσω προσδοκιών ότι τα κρούσματα του κορωνοϊού θα μειωθούν μέχρι τις αρχές καλοκαιριού, επιτρέποντας την ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να ανακάμψει στους επόμενους έξι μήνες. Το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών ZEW τόνισε πως ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε στις 51,7 μονάδες από τις 29,9 τον Δεκέμβριο. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο στις 32 μονάδες. Η γερμανική ένωση βιομηχάνων (BDI) δήλωσε πως αναμένει η οικονομία να αναπτυχθεί 3,5% αυτό το έτος, δίνοντας μια πιο προσεκτική πρόβλεψη σε σχέση με την κυβέρνηση, καθώς προειδοποίησε ότι οι εταιρίες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν άλλο ένα περίεργο έτος εξαιτίας της πανδημίας. Η κυβέρνηση, σε εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν τον Οκτώβριο, προέβλεψε ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί στο 4,1% αυτό το έτος, από τις εκτιμήσεις για 2,6%, εδώ.

Η Ευρώπη δεν πρόκειται να επιτύχει τον στόχο των μηδενικών εκπομπών ρύπων το 2050, εάν οι χώρες της δεν αυστηροποιήσουν το πλαίσιο για την ενεργειακή - κλιματική αναβάθμιση των κτιρίων τους, σύμφωνα με έρευνα κέντρου ενεργειακών μελετών. Τα κτίρια ευθύνονται για το ένα τρίτο των σχετικών με την ενέργεια άμεσων ή έμμεσων εκπομπών, σύμφωνα με υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία πιέζει τον κατασκευαστικό κλάδο για ενεργειακή μεταρρύθμιση. Ήδη έχει προταθεί αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου της Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων, με αναθεώρηση της ελάχιστης κτιριακής ενεργειακής απόδοσης. Οι απαιτήσεις για τον κατασκευαστικό κλάδο ποικίλουν ανά την ήπειρο και, μέχρι στιγμής, καμία χώρα δεν έχει θέσει καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη μηδενικού ενεργειακού αποτυπώματος, σύμφωνα με την ανάλυση του Buildings Performance Institute Europe, εδώ.

Δείτε πίνακα με το καθημερινό κλείσιμο διεθνών δεικτών, σε περιβάλλον excel εδώ.

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text