Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Γιατί πέφτει η τιμή της EpsilonNet (ΕΠΣΙΛ);

Γιατί πέφτει η τιμή της EpsilonNet (ΕΠΣΙΛ);

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σήμερα δεχτήκαμε ένα ερώτημα, το οποίο απαντούμε άμεσα, κατ’ εξαίρεση, αφού πρόκειται για κάτι που εξελίσσεται ταχύτατα.

 

Ερώτηση:

Τι συμβαίνει με την epsilon net;Πρόκειται μόνο για κατοχύρωση κερδών;

 

Απάντηση:

Γενικά, ουδείς μπορεί να απαντά με βεβαιότητα, για τους λόγους που μία μετοχή ανεβαίνει ή πέφτει. Όμως, αξίζει να το εξετάσουμε.

 

Κατ’ αρχάς, να δούμε μερικά στατιστικά:

Η μετοχή σήμερα έκλεισε στα € 4,11, ελάχιστα πιο πάνω από το χαμηλό της ημέρας (€ 4,10).

Όμως, ακόμη και με τη σημερινή τιμή, έχει κερδίσει 563% από τη μέρα που μεταπήδησε στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου. Κατά το 2021, κέρδισε 342%

Ο όγκος των συναλλαγών της σήμερα είναι (386.162 μετοχές δηλαδή ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από την είσοδό της στο Χρηματιστήριο).

Το υψηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 52 εβδομάδων είναι τα € 5,60 (κλείσιμο της 2/12/2021). Η υψηλότερη ενδοσυνεδριακή τιμή επιτεύχθηκε στις 3/12/2021, στα € 5,70 . Η χαμηλότερη είναι το € 1,00. (Δείτε ιστορικές τιμές, εδώ).

Πριν ξεκινήσει η τρέχουσα πτώση της, η τιμή “κινούνταν” ανάμεσα στα € 5,20 και στα € 5,30.

 

Με βάση το σημερινό της κλείσιμο και το κλείσιμο της 2/12/2021, η τιμή υποχωρεί κατά 27,9%. Συνεπώς, από σήμερα βρέθηκε σε “πτωτική φάση” (bear market territory). (Γενικά, με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία, όταν μία μετοχή (ή δείκτης) σημειώσει απώλεια -10% από το υψηλότερο κλείσιμό του, εισέρχεται σε “περιοχή διόρθωσης”. Όταν σημειώσει απώλεια μεγαλύτερη του -20%, θεωρείται ότι εισέρχεται σε “περιοχή πτώσης”.

 

Απαντώντας στο ερώτημα του συνδρομητή μας, εκτιμούμε ότι, υπάρχουν τρία ενδεχόμενα.

 

α) Είναι κατοχύρωση κερδών;
Κατά την άποψή μας, δεν είναι κατοχύρωση κερδών. Αυτό προκύπτει από την εξέταση των συναλλαγών (την πρώτη μέρα, η πτώση είναι μικρή και επιταχύνεται στις επόμενες). Επίσης, σε μία κατοχύρωση, συνήθως ο όγκος δεν έχει τόση μεγάλη απόκλιση από μέρα σε μέρα. Κυρίως όμως, σε μία κατοχύρωση, η μετοχή δεν πέφτει περισσότερο από 10% ή 15%. Κάποιοι “επεμβαίνουν” για να τη στηρίξουν.

 

β) Οφείλεται σε θεμελιώδη αίτια;

Η πορεία της εταιρίας είναι θετική (δείτε τα οικονομικά της μεγέθη, εδώ). Τις τελευταίες μέρες μάλιστα, ανακοίνωσε και νέα εξαγορά (εδώ).
Εν τούτοις, δεν είναι τόσο θετική, όσο θα αναμέναμε και για το λόγο αυτό, μετά τη δημοσίευση του 9μήνου, προχωρήσαμε σε μείωση της εκτίμησής μας για τις πωλήσεις (από € 47 εκατομμύρια, σε € 43 εκατομμύρια).

Τα κέρδη που εκτιμούμε, δεν υπερβαίνουν τα € 6,7 εκατομμύρια.

Εκτιμούμε ότι στα επόμενα χρόνια, θα συνεχίσει να πηγαίνει καλά και ότι θα έχει μία ικανοποιητική αύξηση των μεγεθών της.

Όταν η εταιρία είχε κεφαλαιοποίηση € 290 εκατομμύρια, η σχέση Ρ/Ε της, ανέβαινε στο 43,3. Σήμερα, μετά την πτώση, φτάνει στα € 220 εκατομμύρια. Η σχέση Ρ/Ε υποχώρησε στο 32,9.

Ήδη, από τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου, είχαμε επισημάνει την ανισορροπία και τον κίνδυνο της υποχώρησης (δείτε εδώ), ενώ, το “καμπανάκι” το χτυπούμε από το φθινόπωρο (εδώ).

(Αλήθεια, ξέρετε πόσο δύσκολο και “άβολο” είναι, τη στιγμή που όλοι χειροκροτούν και επικροτούν, να βγαίνεις και να γράφεις αρνητικά για μια εταιρία που ανεβαίνει επί δύο χρόνια;)

Παράλληλα, εκτιμούμε ότι κάτι συμβαίνει και με τα μεγέθη της εταιρίας, κάτι που έχει να κάνει με τον τρόπο λογιστικής απεικόνισης της Singular Logic (η ενοποίηση γίνεται πλέον με τη μέθοδο της καθαρής θέσης, ενώ στα μεγέθη 6μήνου είχε γίνει με ολική ενοποίηση).

 

Τέλος, υπάρχουν και άλλα στοιχεία, όπως: α) Στο βασικό προϊόν της, δηλαδή η λογιστική διαχείριση επιχειρήσεων, ο βασικός ανταγωνιστής της είναι η ίδια η …ΑΑΔΕ, αφού, όπως εκτιμούμε, σταδιακά, ο λογιστικός χειρισμός μιας μεγάλης κατηγορίας εταιριών (κυρίως των μικρομεσαίων) που σήμερα είναι πελάτες της (ήδη εμείς τους “κόψαμε” και από το νέο έτος χρησιμοποιούμε την “τιμολογιέρα” της ΑΑΔΕ). Αυτός είναι ένας μακροπρόθεσμος κίνδυνος για την εταιρία, τον οποίο είμαστε βέβαιοι ότι λαμβάνουν υπόψη τους στην εταιρία και ήδη προσαρμόζουν τη στρατηγική τους. Βέβαια, το δυνητικό αντικείμενο δραστηριοποίησής τους, είναι τεράστιο και συνεπώς, μάλλον δεν ανησυχούν. Από την άλλη πλευρά βέβαια, η αιφνίδια εμφάνιση νέων ανταγωνιστών, δεν είναι και τόσο δύσκολη υπόθεση. Το έχουμε δει να συμβαίνει και το παρελθόν (Altec και Unisoft, τις θυμάστε;).

 

Το τρίτο ενδεχόμενο, αν υπάρχει δε το γνωρίζουμε! Όμως, το επισημαίνουμε, επειδή πάντα μπορεί να υπάρχει ένα ενδεχόμενο που -η ευρύτερη αγορά- δε γνωρίζει.

 

Συμπέρασμα: Κατά την άποψή μας, δεν είναι ούτε κατοχύρωση, ούτε κάποιο σοβαρό πρόβλημα στα θεμελιώδη μεγέθη της εταιρίας, αλλά ούτε και κάποιο “άγνωστο” τρίτο ενδεχόμενο. Πιστεύουμε ότι, απλά, είναι η δύναμη της βαρύτητας. Στον τύπο (που όλοι θα θυμόμαστε από τα σχολικά μας χρόνια) υπολογισμού της βαρύτητας (m * g, όπου το m είναι η μάζα και g η επιτάχυνση), όσο πιο ψηλά ανεβαίνει ένα σώμα, τόσο αυξάνεται το “g”. Δε το θυμάστε;

 

Στο τέλος, η μετοχή θα ισορροπήσει και θα εξακολουθεί να συνιστά μία από τις καλές επιλογές της χρηματιστηριακής μας αγοράς. Δε θα χαθούν λεφτά από την ΕΠΣΙΛ. Τουλάχιστον στο ορατό μέλλον.

 

Ένα σύντομο σχόλιο για την πορεία της αγοράς:

Οι διορθώσεις κατά τη διάρκεια μιας ανοδικής πορείας, είναι θετικά φαινόμενα. Ακόμη πιο θετικό είναι ότι, η σημερινή διόρθωση συνέβη με ήπιο όγκο συναλλαγών.

Οι αγορές ανησύχησαν και από την πορεία των αγορών του εξωτερικού. Η σημερινή πτώση στη Wall Street, μπορεί να γίνει “άγρια”, αν και δε διακρίνουμε κάποια σημάδια πανικού. Είναι καταστάσεις που τις περιμένουμε, καθώς ανεβαίνουν οι αποδόσεις των ομολόγων.

Θα ήταν ευτυχές, αν οι αμερικανικοί δείκτες έκλειναν σε καλύτερα επίπεδα απ’ ότι βρίσκονται αυτή της στιγμή (DJ: -1.33%, SP500: -1.51% και NASDAQ: -1.90% - δείτε εδώ).


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text