Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Η EE έδωσε 8,3 εκατ ευρώ στην Ελλάδα για την καταπολέμηση της πανδημίας

Η EE έδωσε 8,3 εκατ ευρώ στην Ελλάδα για την καταπολέμηση της πανδημίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η EE έδωσε 8,3 εκατ ευρώ στην Ελλάδα για την καταπολέμηση της πανδημίας

Το ποσό των 8,3 εκατ. ευρώ έλαβε η Ελλάδα από τη νέα καταβολή της συνδρομής του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ) που ολοκλήρωσε η Κομισιόν σε 19 χώρες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας λόγω του κορονοϊού.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το ποσό αυτό προστίθεται στα 132,7 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκαν το 2020 στα κράτη μέλη που είχαν ζητήσει προκαταβολή από το ΤΑΕΕ. 17 κράτη μέλη και 3 υποψήφιες χώρες είχαν ζητήσει στήριξη από το ΤΑΕΕ: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Τσεχία· Αλβανία, Μαυροβούνιο και Σερβία.

Στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας λόγω της COVID-19, η χρηματοδοτική στήριξη του ΤΑΕΕ διοχετεύεται στην παροχή ιατρικής βοήθειας, στην αγορά και τη χορήγηση εμβολίων, μέσων ατομικής προστασίας και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, στις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, τις εργαστηριακές αναλύσεις, τη στήριξη έκτακτης ανάγκης στον πληθυσμό και τα μέτρα πρόληψης, παρακολούθησης και ελέγχου της εξάπλωσης νόσων, διασφαλίζοντας έτσι τη δημόσια υγεία

H Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, κ. Ελίζα Φερέιρα, δήλωσε τα εξής: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση στάθηκε ενωμένη απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού και απέδειξε την αλληλεγγύη της σε μια δύσκολη στιγμή. Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ αποτελεί τη σαφή έκφραση αυτής της αλληλεγγύης, καθώς βοηθά τις χώρες να αντιμετωπίσουν την άνευ προηγουμένου κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας, τόσο στα κράτη μέλη της ΕΕ όσο και στις χώρες που συμμετέχουν στη διαδικασία προσχώρησης στην ΕΕ.»

Ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, κ. Όλιβερ Βάρχεϊ, πρόσθεσε τα εξής: «Από την αρχή της πανδημίας στηρίζουμε τους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια. Χαίρομαι που η Αλβανία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία μπόρεσαν να επωφεληθούν από τη στήριξη του ΤΑΕΕ. Πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη της δέσμευσης της ΕΕ να στηρίξει την περιοχή στην καταπολέμηση του κορονοϊού, όπου είναι δυνατόν με πρόσβαση στους ίδιους μηχανισμούς βοήθειας με εκείνους που είναι διαθέσιμοι για τα κράτη μέλη μας.»

Από τις υποψήφιες χώρες που ζήτησαν στήριξη από το ΤΑΕΕ, η Αλβανία και το Μαυροβούνιο έλαβαν χρηματοδοτική στήριξη στα τέλη του 2021, ενώ για τη Σερβία η υπογραφή της συμφωνίας ανάθεσης είναι σε εξέλιξη και η συνδρομή του ΤΑΕΕ αναμένεται να καταβληθεί αμέσως μετά.

 

Πηγή:insider.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text