Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε- Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Διαβάσαμε- Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε- Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Χρονιά φοροελαφρύνσεων είναι το 2022 για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους. Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα συνεχίσουν να βλέπουν αυξημένες τις μηνιαίες αποδοχές τους λόγω της αναστολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και της επέκτασης του κουρέματος των ασφαλιστικών εισφορών, οι επιχειρήσεις θα φορολογηθούν για τα κέρδη τους με μειωμένο φορολογικό συντελεστή, ενώ θα έχουν μικρότερη παρακράτηση φόρου. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και όσοι αποκτούν εισοδήματα από μερίσματα ή από εκμίσθωση ακινήτων θα επιβαρυνθούν με λιγότερο φόρο λόγω της «παγωμένης» εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ οι φορολογούμενοι με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία θα δουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να είναι ελαφρύτερος, παρά το άλμα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.(εδώ)

Συνεχίζεται η δυναμική του κλάδου ζωής που ξεκίνησε από το πανδημικό έτος, με πρωταγωνιστή εκείνον των ασφαλιστικών συμβολαίων ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις. Η αύξηση της αποταμίευσης, σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια οδήγησαν στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021 περίπου 230 εκατ. ευρώ στον συγκεκριμένο κλάδο, σημειώνοντας αύξηση στην παραγωγική ασφαλίστρων κατά 62,9% σε ετήσια βάση. Αντίθετα, τα παραδοσιακά ασφαλιστικά προγράμματα ζωής παρουσίασαν μείωση 3,1%. Πρόκειται για το 77% των κεφαλαίων που εισήλθαν στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά, βάσει της παραγωγής ασφαλίστρων πέρσι, αφού η συνολική παραγωγή αυξήθηκε κατά 300 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 3,9 δισ. ευρώ. (εδώ)

Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει ακόμη καλύτερες επιδόσεις από τις προβλέψεις της Fitch για το 2022 και το 2023, (4,1% και 4% αντίστοιχα), εφόσον συνυπολογισθεί η επίπτωση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, τονίζουν στο Liberal, οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου, Alex Muscatelli κα Pau Labro. Αν και επισημαίνουν τους κινδύνους του πληθωρισμού και της πανδημίας, διευκρινίζουν ότι στις εκτιμήσεις του οίκου για την ελληνική οικονομία δεν έχει συμπεριληφθεί το όποιο αντίκτυπο από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Στον απόηχο αναβάθμισης των θετικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας τα διευθυντικά στελέχη του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης, μιλούν για τη πρόοδο που καταγράφεται στον τραπεζικό τομέα, τις προυποθέσεις που θα οδηγήσουν στην κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και τους κινδύνους που προκύπτουν για την ελληνική οικονομία από τη μετάλλαξη Όμικρον και την ενεργειακή κρίση.(εδώ)

Το Climatescope της BNEF κατέταξε την Ελλάδα στην έκτη θέση παγκοσμίως στον κατάλογο των καλύτερων προορισμών για επενδύσεις σε ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ, ενώ η Κροατία είναι 16η. Και οι δύο χώρες τα πήγαν καλά στη συνολική κατάταξη της ενεργειακής μετάβασης. Η παγκόσμια παραγωγή ενέργειας μειώθηκε μόλις 0,2% πέρυσι, ανέφερε το BloombergNEF (BNEF) στην έκθεσή του για το Climatescope που αφορά την ενεργειακή μετάβαση, σημειώνοντας ότι αναμενόταν απότομη πτώση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς και ότι η Κίνα ηγήθηκε της ανάκαμψης. Το έγγραφο αποκαλύπτει λεπτομερείς πληροφορίες για 136 αγορές.(εδώ)

«Παράθυρο» για τη δημιουργία ενός αγωγού φυσικού αερίου  Αιγύπτου – Ελλάδας, μέσω Κρήτης – και άλλων μικρότερων σε έκταση αγωγών – αντί του EastMed, άφησε ο σύμβουλος ενεργειακής ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άμος Χόχσταϊν. Ο ίδιος, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ήταν οι αντιδράσεις της Τουρκίας που οδήγησαν τις ΗΠΑ να αποσύρουν τη στήριξή τους στον αγωγό EastMed, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, ενώ  άφησε «ανοιχτό παράθυρο» για μικρότερους αγωγούς, που θα συνδέουν δύο χώρες μεταξύ τους, όπως συγκεκριμένα την Ελλάδα με την Αίγυπτο. Εκτίμησε ακόμη, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ότι  τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο, που στηρίζουν οι ΗΠΑ, μπορεί επίσης να προκαλέσουν την αντίδραση της Τουρκίας. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι «αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να στηρίξουμε κάτι το οποίο είναι σωστό».(εδώ)

Την αργή επιστροφή στην προ κορονοϊου εποχή για τον τουρισμό, επιβεβαιώνουν τα στοιχεία για την επιβατική κίνηση της περσινής χρονιάς στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Παρά την υψηλή ζήτηση που καταγράφηκε τους θερμότερους μήνες του καλοκαιριού, η απόκλιση από την χρονιά ρεκόρ του 2019 παραμένει μεγάλη κι αποδεικνύει ότι η σεζόν επί της ουσίας, δεν επεκτάθηκε αλλά μετατοπίστηκε, ξεκίνησε δηλαδή αργότερα από το συνηθισμένο γι' αυτό και τελείωσε τον Νοέμβριο.  Ειδικότερα και όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η επιβατική κίνηση την προηγούμενη χρονιά για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που βρίσκονται υπό τη διαχείριση της Fraport έφτασε τους 17.428.536 επιβάτες.(εδώ)

Χρονιά ρεκόρ για την κατανάλωση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα ήταν το 2021, σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία του ΔΕΣΦΑ. Tο σημείο εισόδου στο Σιδηρόκαστρο παρέμεινε η κύρια πύλη εισροής φυσικού αερίου στο ΕΣΦΑ, ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η συμβολή του νέου σημείου εισόδου στη Νέα Μεσημβρία, το οποίο διασυνδέει το ΕΣΦΑ με τον αγωγό TAP από τα τέλη του 2020. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το 2021, η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 10,87% φθάνοντας τις 69,96 εκ. Μεγαβατώρες (MWh) από 63,1 εκ. MWh το 2020. Το μεγαλύτερο τμήμα της εγχώριας ζήτησης (68,65%) αντιστοιχεί στην κατανάλωση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ακολουθούν οι οικιακοί καταναλωτές και οι συνδεδεμένες στα δίκτυα διανομής επιχειρήσεις, με ποσοστό 18,77%, καθώς και οι εγχώριες βιομηχανίες, που συνδέονται απευθείας στο σύστημα υψηλής πίεσης του ΔΕΣΦΑ, με ποσοστό 12,56%.(εδώ)

Ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ οι προσφορές για το νέο 10ετές ομόλογο, ενώ το αρχικό επιτόκιο ήταν στο 1,89% για να υποχωρήσει στη συνέχεια στο 1,83%. Για εφέτος ο ΟΔΔΗΧ, αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση νέων ομολόγων ύψους 12 δισ. ευρώ, τουλάχιστον, έναντι 14 δισ. ευρώ το 2021. Παρόλο που η χώρα αντιμετωπίζει περιορισμένες ανάγκες για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους το 2022 και το Δημόσιο διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα περίπου 35 δισ. ευρώ, ο ΟΔΔΗΧ επιδιώκει με τις νέες εκδόσεις ομολόγων να καταδείξει την ευχέρεια του Ελληνικού Δημοσίου να δανείζεται από τις αγορές με ανταγωνιστικούς όρους.(εδώ)

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει τις εποχικά προσαρμοσμένες εκτιμήσεις απασχόλησης και ανεργίας για τον Νοέμβριο 2021. Επισημαίνεται ότι, κατά το μήνα Νοέμβριο, η αγορά εργασίας επηρεάστηκε από την εφαρμογή ειδικών κανόνων λειτουργίας στις επιχειρήσεις καθώς και από την εφαρμογή μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, στο σύνολο της Χώρας. Τα μέτρα αυτά επηρέασαν, πέρα από την κανονική λειτουργία της αγοράς, και τον τρόπο συλλογής των στοιχείων της έρευνας. Σημειώνεται ότι λόγω των μη τυπικών συνθηκών υπό τις οποίες διενεργήθηκε η συλλογή τμήματος των πρωτογενών δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν για το παρόν δελτίο τύπου και της ενδεχόμενης μεταβολής του ποσοστού απόκρισης των ερευνώμενων και του βαθμού στον οποίο αυτή οφείλεται σε αυτές τις μη τυπικές συνθήκες, η Ελληνική Στατιστική Αρχή διενεργεί μεθοδολογικούς ελέγχους διερεύνησης συμβατότητας των εναλλακτικών πρακτικών συλλογής στοιχείων.(εδώ)

Πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΟΤΕ Α.Ε. , μέσω τηλεδιάσκεψης, με συμμετοχή μετόχων που εκπροσωπούσαν το 83,73% επί του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου. Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης συζητήθηκαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, τα οποία η Συνέλευση ενέκρινε κατά πλειοψηφία. Ειδικότερα η Γενική Συνέλευση: Ενέκρινε νέο Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών διάρκειας 24 μηνών σύμφωνα με το άρθρο 49 του Ν. 4548/2018, το οποίο θα εκτελείται ως μέρος της Πολιτικής Αμοιβών προς τους Μετόχους. Ενέκρινε, σύμφωνα με το άρθρο 49 του Ν. 4548/2018, την ακύρωση 8.638.512 ιδίων μετοχών που έχει αποκτήσει η Εταιρία στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος απόκτησης ιδίων μετοχών, με αντίστοιχη μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά το ποσό των €24.446.988,96 και σχετική τροποποίηση του άρθρου 5 (Μετοχικό Κεφάλαιο) του Καταστατικού της Εταιρίας. Ενέκρινε την τροποποίηση των άρθρων 2, 9 (Εκλογή, Σύνθεση και Θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου), 10 (Συγκρότηση και Λειτουργία Διοικητικού Συμβουλίου) και 14 (Απαγόρευση Ανταγωνισμού) του Καταστατικού της Εταιρίας.(εδώ)

Τη προμήθεια inter–array καλωδίων για το έργο Dogger Bank C ανέλαβε η Hellenic Cables, ο κλάδος καλωδίων της Cenergy Holdings.Ήδη ο βασικός προμηθευτής καλωδίων για τα έργα Dogger Bank A και B, με αυτή τη σύμβαση η Hellenic Cables γίνεται ο μοναδικός προμηθευτής inter–array καλωδίων για το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο. Το αιολικό πάρκο Dogger Bank, που βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 130 χλμ. από τις βορειοανατολικές βρετανικές ακτές, αναπτύσσεται σε τρεις φάσεις – Dogger Bank A, B και C – και κάθε φάση θα έχει εγκατεστημένη ισχύ παραγωγής έως και 1,2 GW. Συνδυαστικά, το έργο των 3,6 GW θα είναι σε θέση να τροφοδοτήσει έως και 6 εκατομμύρια νοικοκυριά συμβάλλοντας ουσιαστικά στον στόχο του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης για μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα.(εδώ)

Η Profile Software, ενισχύει τη δυναμική της στο χώρο και διεκδικεί σημαντικά νέα projects από την μεγάλη «πίτα» του ψηφιακού μετασχηματισμού. Όπως ανέφερε το newmoney, η εισηγμένη λαμβάνει μέρος και στον mega διαγωνισμό της Ελληνικό Κτηματολόγιο για την ψηφιοποίηση των έγχαρτων αρχείων 390 υποθηκοφυλακείων της Ελλάδας, έχοντας ήδη καταθέσει προσφορά για ένα από τα πέντε τμήματα του, σε κοινοπραξία με την Intrasoft International. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Profile συμμετέχει με ποσοστό 50%-50% στο κοινό αυτό σχήμα για το πρώτο από τα υποέργα του διαγωνισμού μαζί με την Intrasoft. Στις συμμαχίες με άλλες ισχυρές εταιρίες πληροφορικής για έργα του δημοσίου, προστέθηκε πρόσφατα και αυτή με Uni Systems.(εδώ)

Συνεχίζεται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη για το πολύκροτο οικονομικό σκάνδαλο της Folli Follie. Στο εδώλιο του κατηγορούμενου θα βρεθούν ξανά οι προφυλακισμένοι Δημήτρης και Τζώρτης Κουτσολιούτσος, καθώς και οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί τους, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για σειρά κακουργημάτων. Κατά τη σημερινή διαδικασία το πιθανότερο είναι ότι το δικαστήριο θα αποφανθεί σχετικά με το αίτημα που είχε υποβάλλει Κινέζος κατηγορούμενος στην υπόθεση, ο οποίος δεν είχε κληθεί ως αγνώστου διαμονής. Ωστόσο, κατά τη προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου, στο ακροατήριο εμφανίστηκε ο δικηγόρος του εν λόγω κατηγορούμενου και ζήτησε την μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος στην καντονέζικη διάλεκτο που είναι και η μητρική του γλώσσα ή στην αγγλική.(εδώ)

Ξεκινάει σήμερα Τετάρτη 19 Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται μεθαύριο Παρασκευή 21 Ιανουαρίου η δημόσια προσφορά της Premia Properties για την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου, συνολικού ποσού έως 100.000.000 ευρώ, διάρκειας πέντε ετών, διαιρούμενου σε έως 100.000 άυλες, κοινές, ανώνυμες ομολογίες με ονομαστική αξία 1.000 ευρώ εκάστη. Χτες ορίστηκε το εύρος απόδοσης στα επίπεδα 2,70% - 3,10%, ενώ για τις 26.01.2022 προγραμματίζεται η έναρξη διαπραγμάτευσης των Ομολογιών στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χ.Α. Όπως έχει αναφέρει το insider, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, σε αποπληρωμή δανείων με ποσό 39,6 εκατ. ευρώ, σε επενδύσεις σε ακίνητα κατά περίπου 54 εκατ. ευρώ και σε κεφάλαιο κίνησης κατά 3 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν τα κεφάλαια που σχεδιάζει να αντλήσει η εταιρία ανάπτυξης ακινήτων.(εδώ)

Η TÜV AUSTRIA Hellas, ο κορυφαίος οργανισμός πιστοποίησης και Επιθεωρήσεων στην Ελλάδα, ολοκλήρωσε την πιστοποίηση της εταιρίας ΔΕΗ Ανανεώσιμες με τα πρότυπα ISO 9001:2015, 14001:2015 & 45001:2018, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της εταιρίας για υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών. Το πεδίο εφαρμογής των συστημάτων διαχείρισης που εφαρμόζει η εταιρία αφορά στην ανάπτυξη, την αδειοδότηση, την διαχείριση κατασκευής έργων και την εκμετάλλευση σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Η TÜV AUSTRIA Hellas πιστοποίησε την ΔEΗ Ανανεώσιμες με τα πιο διαδεδομένα πρότυπα παγκοσμίως που εγγυώνται την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του οργανισμού, τον σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.(εδώ)

Σήμερα στις 2 το μεσημέρι πραγματοποιείται η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Jumbo, με δύο βασικά ζητήματα να πρωτοστατούν στην ημερήσια διάταξη. Το πρώτο θέμα αφορά στη λήψη απόφασης για τη διανομή έκτακτου μερίσματος ύψους σχεδόν 52,4 εκατ. ευρώ στους μετόχους και το δεύτερο στην εκλογή δύο νέων μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εταιρία στην πρόσκληση για τη διενέργεια της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, θα συζητηθεί η λήψη απόφασης περί έκτακτης χρηματικής διανομής στους μετόχους της Jumbo, συνολικού ποσού ύψους 52.383.007,22 ευρώ, «λαμβάνοντας υπόψη την καλή οικονομική κατάσταση της εταιρίας που επιτρέπει μια τέτοια ενέργεια προς τους μετόχους-συνεταίρους της, οι οποίοι επιδεικνύουν εμπιστοσύνη και επενδύουν μεσομακροπρόθεσμα στην εταιρία».(εδώ)

Νέες συμφωνίες με μεγάλους ομίλους, τόσο για τις παραδόσεις δεμάτων σε πελάτες όσο και για την αποστολή αλληλογραφίας και λογαριασμών κλείνουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Μετά από τη συμφωνία για τη διανομή των δεμάτων της Amazonακολούθησαν και άλλες επιχειρήσεις με πιο πρόσφατε την Adidasκαι την H&M, οι οποίες έχουν έρθει απευθείας είτε μέσω των ευρωπαίων διακινητών τους σε συμφωνία για διανομή των προϊόντων τους  στην ελληνική επικράτεια.  Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση των ΕΛΤΑ βρίσκεται σε συζητήσεις και με άλλους ομίλους για την υπογραφή συμφωνιών που θα ενισχύσουν το ρόλο του ομίλου στο λεγόμενο τελευταίο μίλι(lastmile) του ηλεκτρονικού εμπορίου.(εδώ)

Το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου επιταχύνει τον μετασχηματισμό των οικονομικών του υπηρεσιών επιλέγοντας λύσεις SAP για τις Ασφαλιστικές Εταιρίες του. Eurolife και Γενικές Ασφάλειες, η κάθε μία στην κορυφή του ασφαλιστικού κλάδου υπηρεσιών τους, υλοποιούν λύσεις SAP S4/HANA Cloud. Με την πιεστική προθεσμία για συμμόρφωση με το Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ) 17 και την παράλληλη ανάγκη για ψηφιακή μεταμόρφωση, οι Εταιρίες έχουν επιλέξει τη λύση RISE with SAP η οποία, μέσω της μετάβασης σε cloud περιβάλλον, θα προσφέρει ευελιξία, αυτοματισμούς και την εμπειρία Business Transformation As a Service.Το πακέτο υπηρεσιών RISE with SAP, έχοντας ως κεντρικό άξονα τη λύση SAP S/4HANA Cloud, ομαδοποιεί δυνατότητες και υπηρεσίες SAP υποστηρίζοντας με τον τρόπο αυτό μια ολιστική επιχειρησιακή ψηφιακή μεταμόρφωση.(εδώ)

Οι τελευταίες κινήσεις για την ενίσχυση της κερδοφορίας και των κεφαλαίων που είχαν ήδη ξεκινήσει από το 2021 πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα στους πρώτους μήνες του 2022, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Τράπεζας Πειραιώς. Στόχος, η στήριξη της πραγματικής οικονομίας, η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και η κερδοφορία, με την απόδοση ιδίων κεφαλαίων να διαμορφώνεται άνω του 5%. Κυρίαρχος στόχος του στρατηγικού σχεδιασμού της Τράπεζας Πειραιώς για το 2022 είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας με περισσότερα από 6,2 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας το ποσό των 6 δισ. του 2021. Υπενθυμίζεται ότι και το 2021, η Τράπεζα ξεπέρασε τον αρχικό στόχο για δάνεια 5,7 δισ. ευρώ. (εδώ)

Πάνω από 1,5 εκατομμύρια πελάτες της Eurobank έκαναν το 2021 χρήση του eBanking και του Eurobank Mobile App και το 93% όλων των πληρωμών και των μεταφορών εκτελέσθηκε μέσω ψηφιακών καναλιών. Η Eurobank «χτύπησε» τις ψηφιακές πλατφόρμες συναλλαγών που ανταγωνίζονται διεθνώς τις τράπεζες κατευθείαν στο ψαχνό, έχοντας δύο ατού: Πρώτον, είναι τράπεζα που σημαίνει ότι δίνει η ίδια δάνεια και δέχεται καταθέσεις και μάλιστα τα δάνεια από την αίτηση και τη συνολική διαδικασία έρευνας, αναζήτησης και συμπλήρωσης στοιχείων, έως την πίστωση δίνονται ψηφιακά ή «υβριδικά» αν απαιτείται η ανθρώπινη παρουσία εξειδικευμένων συνεργατών. (εδώ)

Η επιτάχυνση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης, δηλαδή η αύξηση των χορηγήσεων δανείων, αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση για τις εγχώριες τράπεζες, στοχεύοντας για την εφετινή χρονιά σε καθαρές χορηγήσεις δανείων ύψους 7 - 8 δισ. ευρώ.Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς στοχεύουν το 2022 σε καθαρές χορηγήσεις δανείων (νέες εκταμιεύσεις μείον αποπληρωμές) ύψους 1,5 – 2 δις. ευρώ η κάθε μια, που θα οδηγήσει σε αύξηση του υπολοίπου των ενήμερων δανείων περίπου κατά 7 - 8 δισ. ευρώ περίπου και σε ρυθμό πιστωτικής επέκτασης 6% - 7%, επίδοση ιδιαίτερα ικανοποιητική. Η πιστωτική επέκταση, δηλαδή η παραγωγή νέων δανείων, βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των αναλυτών και των επενδυτών καθώς πλέον, μετά την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών με τη δραστική μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το μεγάλο ζητούμενο είναι η ανάπτυξη, η επίτευξη υψηλών αποδόσεων και η κερδοφορία.(εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text