Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δελτίο βασικών διεθνών ειδήσεων 19/1/2022

Διαβάσαμε - Δελτίο βασικών διεθνών ειδήσεων 19/1/2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Δελτίο βασικών διεθνών ειδήσεων 19/1/2022

Διαβάστε τις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας στις διεθνείς αγορές

Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τον πληθωρισμό δεν είναι μια «τυφλή βεβαιότητα», και αν η άνοδος των τιμών αποδειχθεί πιο επίμονη, θα αναλάβει δράση, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας François Villeroy de Galhau. Ο επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας πρόσθεσε την Τρίτη ότι αυτός και οι συνάδελφοί του έχουν ωστόσο τα μάτια τους «ορθάνοιχτα» στα εισερχόμενα στοιχεία. Η Τράπεζα της Γαλλίας προβλέπει επί του παρόντος ότι ο πληθωρισμός στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ θα πέσει κάτω από το 2% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Τα σχόλια του κ. Galhau έχουν ελαφρώς πιο επιφυλακτικό τόνο στις προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό. Παρόλα αυτά, η θέση του παραμένει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί καθώς οι εντάσεις της προσφοράς θα εκτονωθούν και οι τιμές της ενέργειας θα υποχωρήσουν, εδώ.

Κατά 5,4% αυξήθηκε ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο του 2021 στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ανέφερε την Τετάρτη η Στατιστική Υπηρεσία. Είναι το πιο υψηλό από το 1992. Έναν μήνα πριν, ο ετήσιος πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 5,1%. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένου του κόστους στέγασης σε περίπτωση ιδιοκατοίκησης (CPIH) σημείωσε άνοδο 4,8% ετησίως και 0,5% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Κατά 9,3% αυξήθηκαν ετησίως οι τιμές παραγωγού τον Δεκέμβριο ενώ σε μηνιαία βάση ήταν 0,3% υψηλότερα, εδώ.

Περισσότερα για μισθούς και παροχές είναι διατεθειμένες να δαπανήσουν οι τράπεζες στις ΗΠΑ φέτος, εν μέσω μιας σειράς προκλήσεων, όπως οι πληθωριστικές πιέσεις, η ευρείας εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, η έλλειψη σε προσωπικό. Προκλήσεις οι οποίες τις αναγκάζουν να αυξήσουν τις αποδοχές προκειμένου να κρατήσουν το εργατικό τους δυναμικό. Οι έξι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, JPMorgan, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Morgan Stanley και Goldman Sachs, οι αποκαλούμενες ως και Big 6, έχουν ήδη καταρτίσει σχέδια για αύξηση των μισθών και για αυξημένες προβλέψεις στις δαπάνες τους, εδώ.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα την πρόθεσή τους για την ενεργοποίηση ενός πλαισίου επίσημων συνομιλιών, με στόχο την επίλυση της μακρόχρονης εμπορικής διαμάχης σχετικά με τους αμερικανικούς δασμούς στο χάλυβα και στο αλουμίνιο, όπως δήλωσαν δύο πηγές που έχουν λάβει σχετική γνώση. Η ανακοίνωση αναμένεται να γίνει εντός μιας ψηφιακής συνάντησης για τους δασμούς στα μέταλλα, μεταξύ της υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Gina Raimondo και της υπουργού Εξωτερικού Εμπορίου της Βρετανίας Anne-Marie Trevelyan, όπως δήλωσαν οι πηγές στο Reuters, εδώ.

Ανυπολόγιστη ζημιά στους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.) για την πράσινη συμφωνία και την εξασφάλιση αυτάρκειας σε κρίσιμες πρώτες ύλες θα έχει η μη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών στην ενέργεια υποστηρίζει με χθεσινή επιστολή της προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen η διοίκηση της Eurometaux, που εκπροσωπεί τους ισχυρότερους παραγωγούς μετάλλων στην Ευρώπη. Οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών υποστηρίζουν πως «χωρίς ισχυρότερη δράση της ΕΕ και των κρατών μελών, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος περαιτέρω περικοπών και κλεισίματος στον τομέα μας, εις βάρος των στρατηγικών στόχων αυτονομίας της Ευρώπης, ενώ άλλοι σημαντικοί κλάδοι έντασης ενέργειας θα αποθαρρυνθούν από την επένδυση στην ηλεκτρική ενέργεια ώστε να περιορίσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα», εδώ.

Η παγκόσμια ζήτηση για χαλκό, βασικό συστατικό στην κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων, υποδομών ΑΠΕ και ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, θα ξεπεράσει την προσφορά κατά περισσότερους από έξι εκατομμύρια τόνους έως το 2030, σύμφωνα με την Rystad Energy. Ένα έλλειμμα αυτού του μεγέθους θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες για την ενεργειακή μετάβαση, καθώς δεν υπάρχει επί του παρόντος υποκατάστατο του πολύτιμου αυτού μετάλλου για τις συγκεκριμένες εφαρμογές.  Η ζήτηση χαλκού προβλέπεται να αυξηθεί κατά 16% μέχρι το τέλος της δεκαετίας, φθάνοντας τους 25,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως (tpa) έως το 2030, σε σύγκριση με μια πρόβλεψη προσφοράς που δείχνει μείωση 12% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021. Οι εκτιμήσεις που βασίζονται σε τρέχοντα και αναμενόμενα έργα δείχνουν ότι η προσφορά θα φτάσει τους 19,1 εκατομμύρια τόνους ανά έτος, ποσότητα που υπολείπεται κατά πολύ εκείνης που απαιτείται για την κάλυψη της ζήτησης, εδώ.

Οι γερμανικές τράπεζες είναι υπερβολικά εφησυχαστικές σχετικά με τον κίνδυνο αθέτησης υποχρεώσεων των δανειοληπτών και την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων, ιδιαίτερα στην ακμάζουσα αγορά στεγαστικών δανείων της χώρας, προειδοποιεί η Bundesbank. Η αντιπρόεδρος του κεντρικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Γερμανίας, Claudia M. Buch, δήλωσε στους Financial Times ότι οι τράπεζες έχουν βγει σχετικά αλώβητες από την ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά είναι υπερβολικά αισιόδοξες για το μέλλον. «Πιστεύουμε ότι οι πιστωτικοί κίνδυνοι είναι υποτιμημένοι», υπογράμμισε η Buch και πρόσθεσε: «Τα μοντέλα που χρησιμοποιούν οι τράπεζες βασίζονται σε ιστορικά δεδομένα. Αυτά τα δεδομένα ενδέχεται να υποτιμήσουν τον μελλοντικό μακροοικονομικό κίνδυνο, κάτι που αποτελεί μια σιωπηρή μεροληψία», εδώ.

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία το 2021, και διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο (σε ετήσια βάση) από το 1993, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Destatis. Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία αυξήθηκαν 3,1% κατά μέσο όρο το 2021 σε σχέση με το 2020. Ο πληθωρισμός στο προηγούμενο έτος διαμορφώθηκε στο 0,5%. Η άνοδος του πληθωρισμού προκλήθηκε κυρίως από τη σύγκριση με τις χαμηλότερες τιμές του 2020, ανέφερε ο Georg Thiel, πρόεδρος της στατιστικής υπηρεσίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η προσωρινή μείωση του ΦΠΑ και η απότομη πτώση των τιμών των προϊόντων ορυκτών πετρελαιοειδών, είχαν επίσης ανοδική επίδραση στο συνολικό ποσοστό του πληθωρισμού. Τον Δεκέμβριο, οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 5,3% σε ετήσια βάση σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο το 2021 στο τέλος του έτους, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, εδώ.

Μικρή μείωση κατά 0,2% παρουσίασε στην ευρωζώνη η εποχιακά προσαρμοσμένη παραγωγή στον κατασκευαστικό τομέα τον Νοέμβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2021, ενώ αυξήθηκε κατά 0,2% στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat. Τον Οκτώβριο του 2021, η παραγωγή στις κατασκευές αυξήθηκε κατά 0,6% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,7% στην Ε.Ε. Στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο του 2021, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2021, η κατασκευή κτιρίων μειώθηκε κατά 0,7%, ενώ τα έργα πολιτικού μηχανικού αυξήθηκαν κατά 1,0%. Στην Ε.Ε., τα έργα πολιτικού μηχανικού αυξήθηκαν κατά 0,9%, ενώ οι κατασκευές κτιρίων μειώθηκαν κατά 0,4%. Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις στην παραγωγή στις κατασκευές καταγράφηκαν στο Βέλγιο (-3,7%), στη Γαλλία (-1,4%) και στη Γερμανία (-0,8%). Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν σε Ρουμανία (+8,0%), Ουγγαρία (+5,0%) και Σλοβακία (+4,8%), εδώ.

Οι κεντρικές τράπεζες της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) ανακοίνωσαν σήμερα την υπογραφή συμφωνίας ανταλλαγής νομισμάτων (swap), ύψους σχεδόν 5 δισ. δολαρίων, μία ένδειξη της αναθέρμανσης των διπλωματικών σχέσεων που παρέχει στην Άγκυρα χρηματοδοτική στήριξη καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με οικονομική αναταραχή. Η συμφωνία ανακοινώθηκε μετά την επιδίωξη των δύο ανταγωνιστών στην περιοχή να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους που είχαν κλονιστεί σοβαρά μετά τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης το 2011. Η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το συνάλλαγμα για να ενισχύσει τα διαθέσιμά της, τα οποία βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο 20ετίας σε καθαρή βάση μετά τις δαπανηρές παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος που ξεκίνησε η κεντρική τράπεζα τον περασμένο μήνα για να αναχαιτίσει την κρίση της τουρκικής λίρας. Οι δύο κεντρικές τράπεζες ανέφεραν ότι η συμφωνία θα είναι τριετής με δυνατότητα επέκτασης και το ύψος της ανέρχεται σε 64 δισ. λίρες και 18 δισ. ντιρχάμ (το νόμισμα των ΗΑΕ), εδώ.

Η JP Morgan προβλέπει πλέον ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια πολιτικής της τον Μάρτιο, από τον Ιούνιο που προέβλεπε πριν, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ακολουθήσει αυτήν την πολιτική με ακριβώς έναν χρόνο καθυστέρηση. Όπως επισημαίνει, υπάρχουν συνήθως τρεις κύριοι δίαυλοι μέσω των οποίων η δράση της Fed σχετίζεται με τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι κεντρικές τράπεζες στη Δυτική Ευρώπη. Πρώτον, εάν η Fed ανταποκρίνεται σε οικονομικά σοκ που είναι κοινά στις ΗΠΑ και αλλού. Δεύτερον, εάν η αλλαγή πολιτικής της Fed αντανακλά μια ερμηνεία των δεδομένων ή μια αλλαγή καθεστώτος που είναι πιθανό να μοιράζονται και άλλες κεντρικές τράπεζες, που συχνά βασίζονται στην ίδια δεξαμενή ιδεών. Και τρίτον, εάν το έναυσμα της Fed για αύξηση των επιτοκίων έχει επίδραση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, και ιδιαίτερα στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, κάτι που δημιουργεί πίεση για ανάλογες κινήσεις πολιτικής και από άλλες κεντρικές τράπεζες, εδώ.

Δείτε πίνακα με το καθημερινό κλείσιμο διεθνών δεικτών, σε περιβάλλον excel εδώ.

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text