Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | «Φωτιά» στα βασικά μέταλλα – Ιστορικά υψηλά για νικέλιο και κασσίτερο

«Φωτιά» στα βασικά μέταλλα – Ιστορικά υψηλά για νικέλιο και κασσίτερο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Φωτιά» στα βασικά μέταλλα – Ιστορικά υψηλά για νικέλιο και κασσίτερο

Εκρηκτική αύξηση καταγράφουν οι τιμές των μετάλλων, με το νικέλιο να φτάνει τα 24.000 δολάρια ο τόνος για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία και τον κασσίτερο να σημειώνει νέο ρεκόρ.

Η αγορά νικελίου δέχεται τις πιο ισχυρές πιέσεις από το 2007.

Οι αγοραστές καταβάλουν πλέον υψηλότατα premiums προκειμένου να διασφαλίσουν γρήγορες παραδόσεις του μετάλλου.

Ενδεικτικά τα συμβόλαια σε μετρητά του LME «έπιασαν» μια τιμή premium στα 90 δολάρια ανά τόνο, που είναι το υψηλότερο νούμερο από το 2010 και πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά του 2007. Μετά την εξέλιξη αυτή η διοίκηση του βρετανικού χρηματιστηρίου των commodities αναγκάστηκε να θέσει την αγορά νικελίου υπό εποπτεία και ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να λάβει και επιπλέον μέτρα, αν χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή διαπραγμάτευση της τιμής του μετάλλου.

Η αναταραχή γύρω από το νικέλιο είναι μόλις το τελευταίο παράδειγμα του ευρύτερου προβλήματος που υπάρχει αναφορικά με τις ελλείψεις στις πρώτες ύλες και δη, στα μέταλλα. Μάλιστα, συνολικά μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο το LME έχει αναγκαστεί να παρέμβει τρεις φορές και να θέσει υπό εποπτεία την διακύμανση συγκεκριμένων μετάλλων.

Η Κίνα

Το νικέλιο εκτινάχθηκε περαιτέρω μετά από άνοδο 4,9% την Τετάρτη, καθώς η Κίνα μείωσε το κόστος δανεισμού για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, αφού η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια των δανείων και υποσχέθηκε περισσότερη χαλάρωση για να τονώσει την οικονομία, η οποία βρίσκεται υπό πίεση από τον ταλαιπωρημένο τομέα ακινήτων, που αποτελεί βασικό πυλώνα στην ζήτηση των μετάλλων.

«Εκτός από την τελευταία χαλάρωση ρευστότητας από την Κίνα, η εξαιρετικά περιορισμένη προσφορά μετάλλων είναι βασικός μοχλός του ράλι», δήλωσε ο Wang Yue, αναλυτής της Shanghai East Asia Futures Co. Στην περίπτωση του νικελίου, «η ζήτηση από μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων είναι τόσο μεγάλη και η προσφορά δεν μπορεί να συμβαδίσει», είπε.

Το νικέλιο σημείωσε άνοδο 4% στα 24.080 δολάρια στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου στις 11:57 π.μ. στη Σαγκάη, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2011. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Κίνα ξεπέρασαν το ημερήσιο όριο. Ο κασσίτερος σκαρφάλωσε 2,1% σε ιστορικό υψηλό.

Συνέχιση του ράλι βλέπει το ΔΝΤ

Διπλασιασμό ή και τριπλασιασμό των τιμών βασικών μετάλλων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή και αποθήκευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) ή για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, θα προκαλέσει η μετάβαση σε μία οικονομία χωρίς ρύπους το 2050, σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η μελέτη εστιάζει σε τέσσερα μέταλλα – το νικέλιο, το κοβάλτιο, το λίθιο και τον χαλκό – για τα οποία η ζήτηση αναμένεται να εξαπλασιαστεί, ενώ η προσφορά τους δεν είναι δυνατόν να προσαρμοστεί γρήγορα, παρά μόνο μετά από μία περίοδο τουλάχιστον 5-10 ετών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλες πιέσεις στις τιμές τους.

«Η ανάλυσή μας δείχνει ότι οι τιμές μπορεί να φτάσουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα για μία πρωτοφανούς διάρκειας χρονική περίοδο – και αυτό το υψηλότερο κόστος θα μπορούσε ακόμη και να καθυστερήσει την ίδια την ενεργειακή μετάβαση», τονίζει το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, όπως της Rystad Energy, η διαθεσιμότητα νικελίου δεν επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση της επόμενης δεκαετίας, δεδομένου μάλιστα πως οι ανάγκες για το μέταλλο λόγω της ενίσχυσης της ηλεκτροκίνησης εκτιμάται πως θα εκτιναχθούν από τα 2,5 στα 3,4 εκατ. τόνους ετησίως.

Το αλουμίνιο

Το αλουμίνιο ξεκίνησε το 2022 με έντονο ρυθμό, με τις τιμές να αυξάνονται περίπου 7% μέχρι στιγμής. Το αυξανόμενο κόστος ενέργειας έπληξε άσχημα την παραγωγή αλουμινίου, ενισχύοντας τις τιμές. Το βασικό μέταλλο είχε κερδίσει έως και 42% το ημερολογιακό έτος 2021.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ευνοϊκή δυναμική ζήτησης-προσφοράς έχει βελτιώσει τις προοπτικές άλλων βασικών μετάλλων όπως ο χαλκός, ο ψευδάργυρος και ο μόλυβδος, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 18-32% το 2021 στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου.

 

Πηγή:ΟΤ

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text