Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Κίνα: Μείωσε για δεύτερο μήνα το επιτόκιο χορήγησης δανείων

Κίνα: Μείωσε για δεύτερο μήνα το επιτόκιο χορήγησης δανείων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η Κίνα μείωσε τα βασικά επιτόκια χορήγησης δανείων για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καθώς η κεντρική τράπεζα μείωσε το κόστος δανεισμού για τα μεσοπρόθεσμα δάνεια αυτή την εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει την επιβραδυνόμενη οικονομία η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με νέο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού και με σειρά ρυθμιστικών καταστολών.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε πως μείωσε το βασικό επιτόκιο του ενός έτους στο 3,70%, 10 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το επίπεδο του 3,80% τον προηγούμενο μήνα.

Η κίνηση αναμενόταν ευρέως από αναλυτές και traders, καθώς η κεντρική τράπεζα μείωσε τη Δευτέρα το επιτόκιο μεσοπρόθεσμης διευκόλυνσης δανεισμού κατά 10 μονάδες βάσης, στο 2,85%.

Η κεντρική τράπεζα βασίζει τα επιτόκια χορήγησης δανείων κάθε μληνα σε τιμές από τις μεγάλες τράπεζες της Κίνας.

Με τη σειρά τους οι τράπεζες τιμολογούν νέα δάνεια χρησιμοποιώντας ώς σημείο αναφοράς τα βασικά επιτόκια χορήγησης δανείων.

Από το 2019 που καθιερώθηκε το νέο σημείο αναφοράς, οι κινεζικές τράπεζες αντικατέστησαν τα ισχύοντα άδεια με νέα, βασισμένα στα νέα επιτόκια.

Η σημερινή κίνηση ήταν η δεύτερη από την κεντρική τράπεζα μείωση των επιτοκίων χορήγησης δανείων σε ισάριθμους μήνες.

Τον Δεκέμβριο, η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο δανεισμού ενός έτους, καθώς οι ηγέτες της χώρας δεσμεύθηκαν να δώσουν προτεραιότητα στη σταθερότητα της ανάπτυξης.

Ο υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζες της Κίνας τόνισε πως η Τράπεζα θα δράσει πιο νωρίς και πιο δυναμικά για να σταθεροποιήσει την οικονομία το 2022, σε μια σημαντική πολιτικά χρονιά για τον Κινέζο ηγέτη Xi Jinping, ο οποίος αναμένεται να αναζητήσει τρίτη θητεία.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text