Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Ενεργειακή κρίση: Σημάδια αποκλιμάκωσης στο φυσικό αέριο μέσω της Κίνας

Ενεργειακή κρίση: Σημάδια αποκλιμάκωσης στο φυσικό αέριο μέσω της Κίνας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ενεργειακή κρίση: Σημάδια αποκλιμάκωσης στο φυσικό αέριο μέσω της Κίνας

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη άρχισαν να υποχωρούν καθώς κορυφαίος εισαγωγέας LNG στην Κίνα ετοιμάζεται να πλημμυρίσει την αγορά της Γηραιάς Ηπείρου με καύσιμα. Έτσι, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποχώρησαν έως και 8,9%, παρακολουθώντας τις χαμηλότερες τιμές στην Ασία.

Ο εμπορικός βραχίονας της Sinopec, όπως αναφέρει το Bloomberg, φέρεται έτοιμος φέτος να πουλήσει δεκάδες φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου spot, σύμφωνα με traders που έχουν γνώση του θέματος. Η κίνηση αυτή δείχνει ότι η Κίνα είναι καλά εφοδιασμένη και έτσι περισσότερο φυσικό αέριο θα μπορούσε να έρθει στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στη μείωση της πίεσης από τα ασυνήθιστα χαμηλά αποθέματά της και τις περιορισμένες προμήθειες από την Ρωσία.

Οι αυξημένες αφίξεις LNG, σε συνδυασμό με τις ηπιότερες καιρικές προβλέψεις και την ανάκαμψη των νορβηγικών προμηθειών, φέρνουν κάποια ανακούφιση στους ευρωπαίους καταναλωτές από τις τιμές που υπερτριπλασιάστηκαν πέρυσι.

«Το κλίμα στην αγορά φυσικού αερίου είναι προσεκτικά πτωτικό αυτήν την εβδομάδα, λόγω της χαμηλής ζήτησης στην Ασία και των ισχυρών εισαγωγών LNG στην Ευρώπη», αναφέρει σε σημείωμα της η Rystad Energy AS.

Το ολλανδικό φυσικό αέριο για τον πρώτο μήνα υποχώρησε κατά 6,4% στα 73,32 ευρώ ανά μεγαβατώρα χθες το απόγευμα στο Άμστερνταμ. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε κατά 6,3% στις 175,70 πένες.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ασία «πιθανότατα έχουν κορυφωθεί ήδη αυτόν τον χειμώνα», έγραψαν αναλυτές της Citigroup Inc. σε έκθεση τους πριν λίγες μέρες. Αυτό είναι «εκτός εάν επρόκειτο να χτυπήσει μια σφοδρή ψυχρή εισβολή κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους δύο μήνες, ή οι γεωπολιτικές εντάσεις με τη Ρωσία κλιμακωθούν σημαντικά», όπως επισημαίνουν.

Οι εντάσεις σχετικά με την Ουκρανία και τον νέο αγωγό Nord Stream 2 από τη Ρωσία στη Γερμανία παραμένουν στο ραντάρ των εμπόρων. Η Γερμανία δήλωσε ότι το αμφιλεγόμενο έργο θα αποτελέσει στόχο για αντίποινα εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο, ενώ η Μόσχα επανέλαβε ότι δεν έχει σχέδιο να χτυπήσει την Ουκρανία.

Έως και 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα επιπλέον φυσικού αερίου από τη Ρωσία μπορεί να είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη φέτος, εκτιμά η Rystad, ωστόσο υπάρχει κίνδυνος «σχεδόν τίποτα από αυτά να μην υλοποιηθεί» εάν οι εντάσεις κλιμακωθούν σε στρατιωτική σύγκρουση.

Προς το παρόν, η ρωσική Gazprom PJSC παρακρατεί προσφορές φυσικού αερίου, ενώ οι προμήθειες στο πλαίσιο των μακροπρόθεσμων συμβολαίων της μειώθηκαν απότομα. Η εταιρεία λέει ότι αυτό οφείλεται στα χαμηλότερα αιτήματα από Ευρωπαίους αγοραστές. Οι ροές φυσικού αερίου μέσω του ρωσικού αγωγού Yamal-Europe προς τη Γερμανία έχουν αντιστραφεί τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, ενώ οι παραδόσεις μέσω της Ουκρανίας παραμένουν πολύ κάτω από τις κανονικές.

 

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text