Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ρεκόρ στις εγκρίσεις στεγαστικών δανείων τον Δεκέμβριο

Ρεκόρ στις εγκρίσεις στεγαστικών δανείων τον Δεκέμβριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ρεκόρ στις εγκρίσεις στεγαστικών δανείων τον Δεκέμβριο

Μία ευχάριστη έκπληξη για το πιστωτικό σύστημα, επεφύλαξε το τέλος του 2021: O Δεκέμβριος ήταν όχι μόνο ο καλύτερος μήνας του έτους αλλά και τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας. Κατά τη διάρκεια του, οι νέες πιστώσεις στη στεγαστική πίστη εκτινάχθηκαν.

Σύμφωνα με στοιχεία του powergame.gr, μόνο μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες παρουσίασε εκρηκτική αύξηση νέων εκταμιεύσεων στη στεγαστική πίστη κατά… 40 εκατ. ευρώ και όλη η αγορά ξεπέρασε τον τελευταίο μήνα του 2021, τα 100 εκατ. ευρώ σε νέα στεγαστικά δάνεια. Στοιχείο που επιβεβαιώνει τις προβλέψεις των τραπεζιτών για άνοδο της στεγαστικής πίστης στο επίπεδο του 1,5 δισ. ευρώ στο σύνολο του τρέχοντος έτους.

Σχολιάζοντας τα στατιστικά στοιχεία του Δεκεμβρίου που έχουν στη διάθεσή τους οι τέσσερις μεγάλοι της αγοράς, τραπεζικοί παράγοντες υπογραμμίζουν ότι είναι πρωτόγνωρο για τα τελευταία πολλά χρόνια  να αυξήσει μία τράπεζα κατά 40 εκατ. ευρώ τα δάνεια από μία και μόνο κατηγορία.

Ανοδικά κινήθηκαν και τα δάνεια προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά αυτό αποδίδεται  κυρίως στα διάφορα μέτρα στήριξης και συγχρηματοδότησης στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας. Σε αντίθεση με τα στεγαστικά, που αφορούν σε καθαρές νέες εκροές από τη διαθέσιμη ρευστότητα των νοικοκυριών.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν τα αρμόδια στελέχη, έχει αρχίσει δειλά- δειλά να γίνεται απομόχλευση στους τραπεζικούς ισολογισμούς – μία τάση που αναμένεται να ενισχυθεί περισσότερο μέσα στο έτος, όπου η πρόβλεψη είναι οι νέες εκταμιεύσεις να είναι περισσότερες από τις αποπληρωμές παλαιότερων δανείων, διευκολύνοντας το deleverage.

«Πώς ξαφνικά συνέβη όλο αυτό το Δεκέμβριο»; Προφανώς, σχολιάζουν οι ίδιοι παράγοντες, η παρουσία αυξημένης ρευστότητας σε αρκετά νοικοκυριά (που δεν ξοδεύτηκε λόγω της διετούς πανδημίας) βρήκε διέξοδο στη στεγαστική πίστη, δεδομένου ότι σήμερα και τα επιτόκια είναι χαμηλά και το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον είναι ευνοϊκό , με αποτέλεσμα να δημιουργεί όρεξη για  «ανοίγματα».

Δάνειο αντί ενοικίου: Κυρίαρχη τάση

Δεν είναι τυχαίο που επανήλθε στη συνείδηση των καταναλωτών το δίλημμα αγορά στέγης ή ενοικίαση – ερώτημα που πλανιόταν την περασμένη 20ετία. Το βελτιωμένο κλίμα, η οικονομική συγκυρία και η επιμέρους θετική ανάπτυξη του κλάδου των ακινήτων συνηγορούν υπέρ.

Σήμερα, μπορεί κάποιος, ειδικά αν επιλέξει σταθερό επιτόκιο, να κλείσει μια δόση σταθερή για  όλη τη διάρκεια του δανείου, με 3-3,50%. Μία δόση που θα κινείται στα πλαίσια του μηνιαίου μισθώματος ή και παραπάνω ( ανάλογα με το τι θέλει να αγοράσει το κάθε νοικοκυριό), σταθερή και αμετάβλητη αν θέλει, για 15 –  20 χρόνια που είναι η μέση διάρκεια ενός δανείου σήμερα.

Δεύτερη επιλογή, το κυμαινόμενο επιτόκιο, για όσους θέλουν να εκμεταλλεύονται τα χαμηλά ακόμη επιτόκια ή περιμένουν διορθωτικές κινήσεις μεσο- μακροπρόθεσμα και δεν θέλουν να παγιώσουν μια δόση στα σημερινά επίπεδα για τα επόμενα 15 χρόνια.

 

Λίλυ Σπυροπούλου

Πηγή: powergame.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text