Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Fed – Τι προβλέπουν οι αναλυτές για τις αυξήσεις των επιτοκίων

Fed – Τι προβλέπουν οι αναλυτές για τις αυξήσεις των επιτοκίων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν πριν από έναν μήνα για να τιθασεύσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό

Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση του Reuters, στη οποία οικονομολόγοι προβλέπουν τα επόμενα βήματα της Federal Reserve.

Ειδικότερα, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Fed θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο τρεις φορές φέτος, ξεκινώντας τον Μάρτιο, στο 0,75-1,00% έως το τέλος του 2022, έναντι δύο αυξήσεων που προέβλεπε η έρευνα του Δεκεμβρίου.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι μια ισχυρή μειοψηφία, 40 από τους 86 αναλυτές, αναμένει τουλάχιστον τέσσερις αυξήσεις μέσα στο έτος.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων, 37 από τους 51, προέβλεψαν ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει το μέγεθος του ισολογισμού της σχεδόν 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου. Έντεκα ερωτηθέντες είπαν ότι θα ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο, 26 είπαν στο τρίτο και οι υπόλοιποι 14 είπαν αργότερα.

Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων, 25 από τους 38, δήλωσαν ότι ο επίμονα υψηλότερος πληθωρισμός αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την οικονομία των ΗΠΑ τους επόμενους 12 μήνες.

Έξι είπαν ότι η νομισματική σύσφιξη θα είναι ταχύτερη από το αναμενόμενο και πέντε είπαν ότι οι νέες παραλλαγές του κορωνοϊού είναι η μεγαλύτερη απειλή. Οι άλλοι δύο ανέφεραν τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ωστόσο, πάνω από το 80% των ερωτηθέντων, 31 από τους 38, είπαν ότι η παραλλαγή Όμικρον θα έχει ήπιο έως πολύ ήπιο αντίκτυπο στην οικονομία των ΗΠΑ σε σύγκριση με την Δέλτα.

 

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text