Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Αμετάβλητα στο 14% τα επιτόκια από την κεντρική τράπεζα στην Τουρκία

Αμετάβλητα στο 14% τα επιτόκια από την κεντρική τράπεζα στην Τουρκία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αμετάβλητα στο 14% τα επιτόκια από την κεντρική τράπεζα στην Τουρκία

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο την Πέμπτη, σταματώντας έναν κύκλο χαλάρωσης που είχε οδηγήσει στην άνοδο του πληθωρισμού στο υψηλότερο επίπεδο κατά τη διάρκεια της θητείας του προέδρου Ερντογάν.

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής διατήρησε το επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας στο 14%, όπως αναμενόταν από τους αναλυτές.

Ενώ οι περισσότερες αναδυόμενες αγορές έχουν ξεκινήσει να συσφίγγουν την πολιτική τους τους τελευταίους μήνες για να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις των τιμών, η Τουρκία έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο, σε έναν επιθετικό κύκλο χαλάρωσης που απαιτείται από την προσπάθεια υψηλού ρίσκου του Ερντογάν να τονώσει την ανάπτυξη και να στρέψει την οικονομία προς τη μεταποίηση και τις εξαγωγές.

Στη σημερινή ανακοίνωση, η κεντρική τράπεζα απέφευγε να δεσμευτεί σε ένα χρονοδιάγραμμα για το πόσο θα διαρκέσει η περίοδος δέσμευσης για τη μη μείωση των επιτοκίων κατά το α΄ τρίμηνο του 2022.

Η νομισματική αρχή τόνισε πως θα προβεί σε μια συνολική αναθεώρηση του πλαισίου πολιτικής "με στόχο να δοθεί προτεραιότητα στην τουρκική λίρα σε όλα τα εργαλεία πολιτικής”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού αποδίδεται στην "στρεβλή συμπεριφορά των τιμών εξαιτίας μη φυσιολογικής διαμόρφωσης των τιμών στην αγορά συναλλάγματος, σε παράγοντες από την πλευρά της προσφοράς, όπως η άνοδος των τιμών των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, οι περιορισμοί της προσφοράς και οι εξελίξεις στη ζήτηση”.

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text