Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δελτίο βασικών διεθνών ειδήσεων 20/1/2022

Διαβάσαμε - Δελτίο βασικών διεθνών ειδήσεων 20/1/2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Δελτίο βασικών διεθνών ειδήσεων 20/1/2022

Διαβάστε τις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας στις διεθνείς αγορές

Εκρηκτική αύξηση καταγράφουν οι τιμές των μετάλλων, με το νικέλιο να φτάνει τα 24.000 δολάρια ο τόνος για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία και τον κασσίτερο να σημειώνει νέο ρεκόρ.Η αγορά νικελίου δέχεται τις πιο ισχυρές πιέσεις από το 2007. Οι αγοραστές καταβάλουν πλέον υψηλότατα premiums προκειμένου να διασφαλίσουν γρήγορες παραδόσεις του μετάλλου. Διπλασιασμό ή και τριπλασιασμό των τιμών βασικών μετάλλων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή και αποθήκευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) ή για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, θα προκαλέσει η μετάβαση σε μία οικονομία χωρίς ρύπους το 2050, σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το αλουμίνιο ξεκίνησε το 2022 με έντονο ρυθμό, με τις τιμές να αυξάνονται περίπου 7% μέχρι στιγμής. Το αυξανόμενο κόστος ενέργειας έπληξε άσχημα την παραγωγή αλουμινίου, ενισχύοντας τις τιμές. Το βασικό μέταλλο είχε κερδίσει έως και 42% το ημερολογιακό έτος 2021. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ευνοϊκή δυναμική ζήτησης-προσφοράς έχει βελτιώσει τις προοπτικές άλλων βασικών μετάλλων όπως ο χαλκός, ο ψευδάργυρος και ο μόλυβδος, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 18-32% το 2021 στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, εδώ.

Η Κίνα μείωσε τα βασικά επιτόκια χορήγησης δανείων για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καθώς η κεντρική τράπεζα μείωσε το κόστος δανεισμού για τα μεσοπρόθεσμα δάνεια αυτή την εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει την επιβραδυνόμενη οικονομία η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με νέο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού και με σειρά ρυθμιστικών καταστολών.Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε πως μείωσε το βασικό επιτόκιο του ενός έτους στο 3,70%, 10 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το επίπεδο του 3,80% τον προηγούμενο μήνα. Η κίνηση αναμενόταν ευρέως από αναλυτές και επενδυτές, καθώς η κεντρική τράπεζα μείωσε τη Δευτέρα το επιτόκιο μεσοπρόθεσμης διευκόλυνσης δανεισμού κατά 10 μονάδες βάσης, στο 2,85%. Η σημερινή κίνηση ήταν η δεύτερη από την κεντρική τράπεζα μείωση των επιτοκίων χορήγησης δανείων σε ισάριθμους μήνες. Τον Δεκέμβριο, η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο δανεισμού ενός έτους, καθώς οι ηγέτες της χώρας δεσμεύτηκαν να δώσουν προτεραιότητα στη σταθερότητα της ανάπτυξης, εδώ.

Οι ιαπωνικές εξαγωγές αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2021 για 10ο συνεχόμενο μήνα, κυρίως λόγω της ισχυρής ζήτησης για προϊόντα που σχετίζονται με χάλυβα, αυτοκίνητα και ημιαγωγούς, στις βασικές αγορές του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι εξαγωγές αυξήθηκαν 17,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος τον Δεκέμβριο, έναντι της αύξησης του Νοεμβρίου κατά 20,5% και του 15,3% που ανέμεναν οι αναλυτές. Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ ανέκαμψε στο 22,1% από την προηγούμενη αύξηση 10% τον περασμένο μήνα, κυρίως λόγω της ισχυρής αίτησης για χάλυβα και για εξοπλισμό ημιαγωγών. Οι παραδόσεις στην Ασία και στην Κίνα αυξήθηκαν 16,6% και 10,8%, αντιστοίχως, κυρίως λόγω της ζήτηση για χάλυβα και προϊόντα σχετικά με αυτοκίνητα και ημιαγωγούς, εδώ.

Οι αγορές ομολόγων μόλις πέρασαν ένα σημαντικό ορόσημο καθώς οι αποδόσεις στα 10ετη γερμανικά ομόλογα ξεπέρασαν το επίπεδο του 0% για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, σηματοδοτώντας πιθανώς την επιστροφή σε πιο ήπιες συνθήκες δανεισμού στην Ευρώπη. Οι αρνητικές αποδόσεις στη Γερμανία, τον μεγαλύτερο εκδότη χρέους-αναφοράς της ευρωζώνης, είναι αποτέλεσμα των επιθετικών αγορών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με σκοπό να ανεβάσει τον πληθωρισμό που για χρόνια είχε μείνει κάτω από τον στόχο της. Η άνοδος των αποδόσεων στα γερμανικά ομόλογα έως το 0,025% αποτελεί σημαντική εξέλιξη. Σύμφωνα με την ING, στέλνει μήνυμα ότι οι αποδόσεις έχουν πάρει την ανιούσα και ότι η εποχή του χαμηλού κόστους δανεισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα τελείωσε, εδώ.

Το 2024 τοποθετείται η πλήρης ανάκαμψη του παγκόσμιου τουρισμού στα επίπεδα του 2019, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ-UNWTO), με την πλειονότητα των επαγγελματιών του κλάδου (61%) να εκφράζει την αισιοδοξία της για καλύτερες επιδόσεις το 2022. Συγκεκριμένα, το 58% αναμένει ανάκαμψη το 2022, κυρίως κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου, ενώ το 42% θεωρεί πιο πιθανή τη βελτίωση των τουριστικών μεγεθών το 2023. Ωστόσο, το 64% αναμένει πλέον ότι οι διεθνείς αφίξεις θα επιστρέψουν στα επίπεδα του 2019 το 2024 ή και αργότερα. Τα σενάρια του ΠΟΤ δείχνουν ότι οι διεθνείς αφίξεις τουριστών θα μπορούσαν να αυξηθούν το 2022 κατά 30%-78% σε σύγκριση με το 2021, ωστόσο, και πάλι ο αριθμός των ταξιδιωτών θα παραμείνει στο μείον 50%-63% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα, εδώ.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη άρχισαν να υποχωρούν καθώς κορυφαίος εισαγωγέας LNG στην Κίνα ετοιμάζεται να πλημμυρίσει την αγορά της Γηραιάς Ηπείρου με καύσιμα. Έτσι, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποχώρησαν έως και 8,9%, παρακολουθώντας τις χαμηλότερες τιμές στην Ασία. Ο εμπορικός βραχίονας της Sinopec, όπως αναφέρει το Bloomberg, φέρεται έτοιμος φέτος να πουλήσει δεκάδες φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου spot, σύμφωνα με επενδυτές που έχουν γνώση του θέματος. Η κίνηση αυτή δείχνει ότι η Κίνα είναι καλά εφοδιασμένη και έτσι περισσότερο φυσικό αέριο θα μπορούσε να έρθει στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στη μείωση της πίεσης από τα ασυνήθιστα χαμηλά αποθέματά της και τις περιορισμένες προμήθειες από την Ρωσία. Οι αυξημένες αφίξεις LNG, σε συνδυασμό με τις ηπιότερες καιρικές προβλέψεις και την ανάκαμψη των νορβηγικών προμηθειών, φέρνουν κάποια ανακούφιση στους ευρωπαίους καταναλωτές από τις τιμές που υπερτριπλασιάστηκαν πέρυσι, εδώ.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν πριν από έναν μήνα για να τιθασεύσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση του Reuters, στη οποία οικονομολόγοι προβλέπουν τα επόμενα βήματα της Fed. Ειδικότερα, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Fed θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο τρεις φορές φέτος, ξεκινώντας τον Μάρτιο, στο 0,75-1,00% έως το τέλος του 2022, έναντι δύο αυξήσεων που προέβλεπε η έρευνα του Δεκεμβρίου. Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι μια ισχυρή μειοψηφία, 40 από τους 86 αναλυτές, αναμένει τουλάχιστον τέσσερις αυξήσεις μέσα στο έτος. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων, 37 από τους 51, προέβλεψαν ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει το μέγεθος του ισολογισμού της σχεδόν 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου, εδώ.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο την Πέμπτη, σταματώντας έναν κύκλο χαλάρωσης που είχε οδηγήσει στην άνοδο του πληθωρισμού στο υψηλότερο επίπεδο κατά τη διάρκεια της θητείας του προέδρου Recep Tayyip Erdogan. Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής διατήρησε το επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας στο 14%, όπως αναμενόταν από τους αναλυτές. Ενώ οι περισσότερες αναδυόμενες αγορές έχουν ξεκινήσει να συσφίγγουν την πολιτική τους τους τελευταίους μήνες για να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις των τιμών, η Τουρκία έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο, σε έναν επιθετικό κύκλο χαλάρωσης που απαιτείται από την προσπάθεια υψηλού ρίσκου του Ερντογάν να τονώσει την ανάπτυξη και να στρέψει την οικονομία προς τη μεταποίηση και τις εξαγωγές, εδώ.

Στο 5% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο του 2021, από 4,9% τον Νοέμβριο ενισχύοντας τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 5,3% τον Δεκέμβριο του 2021, από 5,2% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat. Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Μάλτα (2,6%), στην Πορτογαλία (2,8%) και στη Φινλανδία (3,2%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Εσθονία (12,0%), στη Λιθουανία (10,7%) και στην Πολωνία (8,0%). Τον Δεκέμβριο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από την ενέργεια (+2,46  π.μ.), ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες (+1,02 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,78 π.μ.) και τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,71 π.μ.), εδώ.

Δείτε πίνακα με το καθημερινό κλείσιμο διεθνών δεικτών, σε περιβάλλον excel εδώ.

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text