Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | ΕΥΔΑΠ: Αιχμές Σαχίνη για τον αποκλεισμό της εταιρείας από την ΣΔΙΤ για το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα ύψους €291 εκατ.

ΕΥΔΑΠ: Αιχμές Σαχίνη για τον αποκλεισμό της εταιρείας από την ΣΔΙΤ για το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα ύψους €291 εκατ.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΥΔΑΠ: Αιχμές Σαχίνη για τον αποκλεισμό της εταιρείας από την ΣΔΙΤ για το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα ύψους €291 εκατ.

Αιχμές για τον αποκλεισμό της από το διαγωνισμό για τη ΣΔΙΤ του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αφήνει με χθεσινή επιστολή της προς τους εργαζόμενους η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ.

Ο διευθύνων σύμβουλος  κ. Χάρης Σαχίνης κάνει λόγο για δυσάρεστη εξέλιξη παρά τις επίμονες προσπάθειες της εταιρείας,  από το καλοκαίρι του 2020 με σκοπό την τροποποίηση του καταστατικού της και την συμμετοχή της στην ΣΔΙΤ ύψους 291 εκ. ευρώ.

Ο κ. Σαχίνης δεν διστάζει μάλιστα να εκφράσει την απορία αλλά και την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην πορεία της εταιρείας η εξέλιξη αυτή, υπονοώντας την αδυναμία της  να διεκδικήσει αντίστοιχα έργα όπως φράγματα και δίκτυα άρδευσης, τα οποία θα προκηρυχθούν μαζικά το επόμενο διάστημα.

Κατόπιν της συμφωνίας με το δημόσιο για τη νέα 20ετή σύμβαση και το κόστος του αδιύλιστου νερού, η εταιρεία αναλαμβάνει για τρία χρόνια την συντήρηση και λειτουργία του δικτύου που μεταφέρει το νερό της ύδρευσης από τους ταμιευτήρες του Μόρνου, της Υλίκης, του Εύηνου και του Μαραθώνα στην Αττική μαζί με τα αντλιοστάσια και τα υδραγωγεία. Στην συνέχεια τη σύμβαση θα αναλάβει ο νέος ανάδοχος του έργου.

Η απουσία της ΕΥΔΑΠ από το μεγάλο διαγωνισμό, η συμμετοχή της οποίας είχε επιβεβαιωθεί και λίγες μέρες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων προκαλεί εύλογα ερωτήματα. Τότε, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, είχε μιλήσει για την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης από την πλευρά του υπουργείου προκειμένου να ανοίξει το δρόμο στην εταιρεία να κατέβει στην διαγωνισμό και να διευρύνει το πεδίο των δραστηριοτήτων της. Κάτι όμως που δεν κατέστη δυνατόν μέχρι τουλάχιστον χθες 20 Ιανουαρίου που ήταν η καταληκτική ημερομηνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Μέχρι αργά το βράδυ, με βάση την ενημέρωση του υπουργείου Υποδομών για το διαγωνισμό είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον τρεις υποψήφιοι. Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες πληροφορίες, τη ΣΔΙΤ θα διεκδικήσουν η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ιntrakat και μόνη της η Άκτωρ ενώ πληροφορίες έκαναν λόγο και για τρίτο υποψήφιο χωρίς να είναι επιβεβαιωμένη η ταυτότητά του. Στην επιστολή της, η ΕΥΔΑΠ κάνει λόγο για αδυναμία συμμετοχής κατά την α’ φάση του διαγωνισμού γεγονός που θα μπορούσε να επικαλεστεί κανείς ότι πιθανώς να αφήνει περιθώριο συμμετοχής κατά το δεύτερο στάδιο των δεσμευτικών προσφορών.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή Σαχίνη προς τους εργαζόμενους

Αγαπητές/οί εργαζόμενες/οι της ΕΥΔΑΠ,

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, η ΕΥΔΑΠ αποκλείστηκε από τη δυνατότητα να συμμετάσχει στην Α’ Φάση του διαγωνισμού του ΣΔΙΤ του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος.  Πρόκειται για μια δυσάρεστη εξέλιξη παρά τις συστηματικές, επίμονες και επί μακρόν προσπάθειες που κατέβαλε η Διοίκηση από τον Ιούλιο του 2020 προκειμένου να τροποποιηθεί ο ιδρυτικός νόμος της ΕΥΔΑΠ, όπως είναι απαραίτητο σύμφωνα με έγκριτες νομικές γνωμοδοτήσεις, ώστε να μπορεί η εταιρεία να λαμβάνει μέρος σε τέτοιου είδους διαγωνιστικές διαδικασίες. Τελικά, η τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου δεν κατέστη δυνατή έως και την προθεσμία υποβολής φακέλου εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις 20/1/2022, με αποτέλεσμα η ΕΥΔΑΠ να μην έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στη φάση αυτή.

Προς ενημέρωσή σας, ο ιδρυτικός νόμος της ΕΥΔΑΠ συντάχθηκε και τέθηκε σε ισχύ πολύ πριν από την εφαρμογή Συμπράξεων Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και ως εκ τούτου δεν προβλέπει δυνατότητα της ΕΥΔΑΠ να συμμετέχει σε ΣΔΙΤ εκτός της Περιφέρειας Αττικής, εκτός δηλαδή της περιοχής όπου δραστηριοποιείται η Εταιρεία.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα μιας απόφασης που ξεπερνά τις δυνατότητες και αρμοδιότητες της ΕΥΔΑΠ, ενώ είναι κατανοητό ότι προκαλεί εύλογες απορίες, έως και ανησυχία για τις επιπτώσεις που ενδέχεται αυτή να έχει στην πορεία της Εταιρείας μας. Ωστόσο, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι προβαίνουμε ήδη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις της συγκεκριμένης απόφασης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Ταυτόχρονα δε, προχωράμε απρόσκοπτα στη συνέχιση του έργου μας παραμένοντας απόλυτα προσηλωμένοι στους στόχους του δυναμικού αναπτυξιακού και στρατηγικού σχεδιασμού μας, προς όφελος τόσο των καταναλωτών όσο και των εργαζομένων της Εταιρείας.

Στην ΕΥΔΑΠ ξέρουμε να δίνουμε μάχες και να κερδίζουμε. Τα τελευταία χρόνια έχουμε αποδείξει ότι είμαστε σε θέση να δίνουμε οριστικές λύσεις σε ζητήματα που μοιάζουν άλυτα και να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά σημαντικούς κινδύνους. Μαζί, Διοίκηση και Εργαζόμενοι, καταφέραμε να ξεπεράσουμε σοβαρές δυσκολίες που κάποτε φαίνονταν ανυπέρβλητες και προχωρήσαμε μπροστά.

Έχοντας ως αφετηρία την κατά κοινή αποδοχή διαχρονικά επιτυχημένη πορεία της ΕΥΔΑΠ, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο, διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας, το κοινό συμφέρον και την παραγωγή υπεραξίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

 

Πηγή:sofokleous10.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text