Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | ΟΛΠ: Υψηλές επενδύσεις και εντυπωσιακή ανάπτυξη από το πρώτο λιμάνι της Μεσογείου

ΟΛΠ: Υψηλές επενδύσεις και εντυπωσιακή ανάπτυξη από το πρώτο λιμάνι της Μεσογείου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΟΛΠ: Υψηλές επενδύσεις και εντυπωσιακή ανάπτυξη από το πρώτο λιμάνι της Μεσογείου

Η ανάπτυξη στο Λιμάνι του Πειραιά τα τελευταία χρόνια είναι αισθητή σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησης του. Από τη δυναμική της κρουαζιέρας, με ολοκληρωμένη διαχείριση και εξυπηρέτηση μεγάλων κρουαζιερόπλοιων και ανεφοδιασμού με πόρους που καλύπτονται σχεδόν εξολοκλήρου τοπικά μέχρι και τη δραστηριότητα διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων, η οποία έχει αναβαθμίσει συνολικά τον ρόλο της Ελλάδας στο διεθνές εμπόριο με το Λιμάνι ήδη να θεωρείται από τους σημαντικότερους εφοδιαστικούς κόμβους στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της μεγάλης κλίμακας επενδύσεων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από τον Όμιλο COSCO Shipping και τη νέα διοίκηση του ΟΛΠ, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη ένας μεγάλος αριθμός έργων που υλοποιούνται με γρήγορους ρυθμούς στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου και μιας προσέγγισης ολιστικής στρατηγικής με στόχο τη συνολική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του μεγαλύτερου Λιμένα της χώρας.

Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια ο Πειραιάς κατάφερε να γίνει πρώτο λιμάνι στη Μεσόγειο, όσον αφορά στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων και πλέον βρίσκεται στην 26η θέση παγκοσμίως από την 93η θέση που βρισκόταν το 2010.  Ταυτόχρονα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά λιμάνια, το οποίο συνδυάζει πολλές δραστηριότητες όπως του σταθμού κρουαζιέρας, επιβατηγών-οχηματαγωγών και οχημάτων, έχοντας σημαντική συνεισφορά στην τοπική οικονομία και βιομηχανία.

Ωστόσο, η απευθείας συνεισφορά της COSCO SHIPPING στην τοπική οικονομία είναι ακόμα μεγαλύτερη, με δεδομένες τις μεγάλες ανάγκες ανεφοδιασμού του δικού της στόλου που καταφθάνει στο Λιμάνι του Πειραιά. Συγκεκριμένα, από το 2010 καταπλέουν κάθε χρόνο σχεδόν 4000 καράβια, εκ των οποίων οι ανάγκες προφανώς καλύπτονται από την τοπική αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η COSCO Shipping το 2020 κατείχε το 37% του μεριδίου των υπηρεσιών διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων στο Λιμάνι του Πειραιά. Συνολικά, η συγκεκριμένη δραστηριότητα στον Πειραιά κατέγραψε εντυπωσιακή ανάπτυξη, με τον μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης τα τελευταία 10 χρόνια να διαμορφώνεται στο 17%, ενώ ο αριθμός τους συνολικά να ξεπερνά τα 7,2 εκατομμύρια TEU ετησίως.

Συνολικά έως και το 2021, ο Όμιλος Cosco Shipping έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις, οι οποίες ξεπερνούν το 1 δις ευρώ. Επιπλέον, ο Όμιλος έχει προσφέρει περισσότερες από 3000 άμεσες θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία και πάνω από 10.000 θέσεις εργασίας σε σχετικές υπηρεσίες, συνεισφέροντας 1,4 δισεκατομμύρια σε φόρους, δασμούς και κοινωνικές εισφορές, ενώ η συνεισφορά του στο ΑΕΠ της χώρας το έτος 2020 ήταν ίση με το 0.78%.

Το όραμα για έναν Πράσινο Λιμένα Πειραιώς

Όλοι ωστόσο στον  ΟΛΠ γνωρίζουν καλά  ωστόσο πως η εκθετική ανάπτυξή του θα είναι βιώσιμη μόνο όταν συνδέεται με τη λογική της  πράσινης ανάπτυξης, η οποία αποτελεί κύρια στρατηγική προτεραιότητα. Εντός αυτού του πλαισίου  ο Οργανισμός λαμβάνει όλα τα προληπτικά και διορθωτικά μέτρα που απαιτούνται με στόχο να δρα ως πρότυπο πράσινης καινοτομίας και περιβαλλοντικών επιδόσεων στη βιομηχανία λιμένων και ασπάζεται  τη φιλοδοξία της Ευρώπης να γίνει η πρώτη περιοχή με μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών ως το 2050 ενώ ήδη παίζει στρατηγικό ρόλο, ώστε η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία να πραγματοποιηθεί.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι στο πλαίσιο της δέσμευσής του για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τη λειτουργία του Λιμένα ως πρότυπο για το περιβάλλον,  φιλοξένησε φέτος το παγκόσμιο Συνέδριο GreenPort Cruise & Congress στην Ελλάδα, στο  οποίο διαχρονικά συμμετέχουν όλοι οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων της παγκόσμιας λιμενικής κοινότητας και συζητούν θέματα γύρω από τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις βέλτιστες περιβαλλοντικές πρακτικές που απαιτούνται για την αποτελεσματική εφαρμογή των κρίσιμων αλλαγών, οι οποίες θα οδηγήσουν στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και στην αύξηση της ευαισθητοποίησης,  αναφορικά με τις περιβαλλοντικές εκτιμήσεις και αποφάσεις.

Ο οργανισμός κατέχει τον τίτλο του "ECO PORT” που παρέχεται από το κορυφαίο Ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό δίκτυο και έχει αποδεδειγμένα υιοθετήσει και υλοποιεί μια σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις με στόχο την ελαχιστοποίηση των εκπομπών CO2 μέσω της χρήσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας και μεριμνά για μια σωστή πολιτική διαχείρισης απορριμμάτων, παράλληλα με τη μείωση του θορύβου και τη διατήρηση της ποιότητας των νερών του Λιμένα. Ως μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου EcoPorts ετοιμάζει μια ετήσια αναφορά "αυτοδιάγνωσης" για την ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων, σχετικά με τη διαχείριση των κρίσιμων περιβαλλοντικών ζητημάτων στον Λιμένα. Επιπλέον, εφαρμόζει μία ολοκληρωμένη προσέγγιση περιβαλλοντικής διαχείρισης, πιστοποιημένη από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Λιμένων (Port Environmental Review System - PERS), ενώ έχει ήδη γίνει παραγωγός ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, από το 2016 λειτουργεί έναν φωτοβολταϊκό σταθμό 430 KWp, παράγοντας ενέργεια από ηλιακά πάνελ.

Επίσης, παράλληλα με τον τίτλο "ECO PORT", που παρέχεται από το κορυφαίο Ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό δίκτυο, ο Λιμένας Πειραιώς κατέχει πολλές περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις, επιπλέον της ενεργής συνεισφοράς του σε μια σειρά Ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών έργων και πρωτοβουλιών, στηρίζοντας έτσι το όραμα της εταιρείας για έναν Πράσινο Λιμένα Πειραιώς.

Θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία

Γνωρίζοντας πως η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται από τον ΟΛΠ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Λιμένα έχει ολοκληρωμένο νόημα και πραγματική αξία όταν συνδέεται με τη συνεισφορά στον συνάνθρωπο, ο Οργανισμός παρέχει συστηματική υποστήριξη προς τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες. Σε ετήσια βάση εφαρμόζει ένα συνεχές πρόγραμμα στήριξης ευπαθών και ευάλωτων ομάδων, καταπολέμησης της φτώχειας και ενίσχυσης του αθλητισμού, ενώ βοηθά τη νέα γενιά στην εκπαίδευσή της και σε άλλες σημαντικές δραστηριότητες.

Αποδεδειγμένα, το λιμάνι του Πειραιά μπαίνει σε μια νέα εποχή ευημερίας με κοινά οφέλη τόσο για την ελληνική κοινωνία όσο και για τους μετόχους του

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text