Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δελτίο βασικών διεθνών ειδήσεων 21/1/2022

Διαβάσαμε - Δελτίο βασικών διεθνών ειδήσεων 21/1/2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Δελτίο βασικών διεθνών ειδήσεων 21/1/2022

Διαβάστε τις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας στις διεθνείς αγορές

Κερδίζουν συνεχώς έδαφος οι «πράσινες τεχνολογίες» στη ναυτιλία, με τις νέες παραγγελίες που τοποθετούνται από πλοιοκτήτες σε ναυπηγεία να περιλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο αριθμό πλοίων που μπορούν να χρησιμοποιούν στο μέλλον και εναλλακτικά καύσιμα. Η τάση αυτή δείχνει από τη μία πλευρά τη διάθεση των πλοιοκτητών να υιοθετήσουν προηγμένες πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος, και από την άλλη αποκαλύπτει το «κενό» που υπάρχει στα εναλλακτικά καύσιμα. Η απορρόφηση της πράσινης τεχνολογίας «ενισχύεται» σε όλο τον παγκόσμιο στόλο, επισημαίνει ο ναυλομεσιτικός οίκος Clarksons Research στην έκθεση Fueling Transition, υπογραμμίζοντας ότι η υιοθέτηση εναλλακτικών καυσίμων και πράσινων τεχνολογιών αυξάνεται σε όλο τον παγκόσμιο ναυτιλιακό στόλο. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία για το 2021, σχεδόν το 35% του βιβλίου παραγγελιών με βάση τη χωρητικότητα είναι ικανό να χρησιμοποιεί εναλλακτικά καύσιμα ή εναλλακτικές τεχνικές πρόωσης, εδώ.

Σε όλο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις σταδιακά αποσύρουν τους κανόνες της καραντίνας, αναθεωρώντας τους περιορισμούς λόγω κορωνοϊού και ολοκληρώνοντας τα προγράμματα επείγουσας βοήθειας κατά την περίοδο της πανδημίας, υπό το πρίσμα της επαναφοράς των οικονομιών τους σε μια μορφή κανονικότητας. Οι κινήσεις αυτές γίνονται χάρις και στο ότι η μετάλλαξη «Ομικρον» δείχνει να είναι λιγότερο οξεία από τις προηγούμενες ανάλογες, ενώ υπάρχει και η ανάγκη οι εργαζόμενοι να παραμείνουν στη θέση τους και η ανάκαμψη να συνεχιστεί. Οι ειδικοί της υγείας επισημαίνουν ότι η ραγδαία εξάπλωση της τελευταίας μετάλλαξης μπορεί να αποτελεί σημείο καμπής στην πανδημία. Η κατάσταση αυτή έχει αναθερμάνει την αισιοδοξία και έχει ενισχύσει τις τιμές του αργού, καθώς και των μετοχών, εδώ.

Σημαντική συρρίκνωση κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία για τον Δεκέμβριο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (ONS). Σύμφωνα με την ONS, οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία συρρικνώθηκαν 3,7% σε ετήσιο επίπεδο έναντι ανόδου 1,4% τον Δεκέμβριο του 2020 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πτώση 0,6%. Σε μηνιαίο επίπεδο, οι λιανικές πωλήσεις συρρικνώθηκαν 0,9% έναντι ανόδου 4,7% τον Νοέμβριο του 2021 και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 3,4%. Οι λιανικές πωλήσεις, εκτός των αυτοκινήτων, σε ετήσιο επίπεδο υποχώρησαν 3,6% (έναντι άνοδο 1,1% τον Δεκέμβριο του 2020 και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 0,8%) και σε μηνιαίο επίπεδο υποχώρησαν  3% (έναντι ανόδου 2,7% τον Νοέμβριο του 2021 και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 1,1%), εδώ.

Σε ανοδική αναθεώρηση της προηγούμενης πρόβλεψής του ότι το παγκόσμιο κόστος της πανδημίας θα ανέλθει στα 12,5 τρισ. δολάρια μέχρι το 2024, αναμένεται να προχωρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ),  όπως αποκάλυψε η επικεφαλής, Kristalina Georgieva. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, μιλώντας σε εκδήλωση των Financial Times την Πέμπτη, υπογράμμισε ότι «παγώνει η ανάκαμψη παντού» εξαιτίας των έντονων πληθωριστικών πιέσεων, των επίμονων προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αλλά και της σύσφιξη των νομισματικών πολιτικών. Προέβλεψε δε ότι το προσεχές διάστημα θα εντατικοποιηθούν οι κινητοποιήσεις παντού, καθώς ενισχύονται οι εντάσεις και η ανασφάλεια, ως αποτέλεσμα του τεράστιου χάσματος στην εμβολιαστική κάλυψη, της διευρυνόμενης ανισότητας πλούσιων – φτωχών, όπως επίσης και σε θέματα εκπαίδευσης, ισότητας των φύλων, κ.λπ, εδώ.

Να προσελκύει 400.000 εξειδικευμένους εργαζόμενους από το εξωτερικό κάθε χρόνο θέλει ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δημογραφική ανισορροπία και την έλλειψη εργατικού δυναμικού σε τομείς κλειδιά, προβλήματα που κινδυνεύουν να υπονομεύσουν την ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού. «Η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων έχει γίνει τόσο σοβαρή πλέον που καθυστερεί δραματικά την οικονομία μας», δήλωσε ο Christian Durr επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) μιλώντας στο οικονομικό περιοδικό WirtschaftsWoche. «Μπορούμε να θέσουμε υπό έλεγχο το πρόβλημα της γήρανσης του εργατικού δυναμικού με μια σύγχρονη μεταναστευτική πολιτική (…) Πρέπει να φτάσουμε τον στόχο των 400.000 εξειδικευμένων εργαζομένων από το εξωτερικό το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε ο Durr, εδώ.

Μπροστά σε ισχυρές «αναταράξεις» βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) για το θέμα των έργων φυσικού αερίου και των πυρηνικών. Οι ηλεκτροπαραγωγοί διαμηνύουν ότι τα όρια εκπομπών που τίθενται προκειμένου τα projects φυσικού αερίου να εξασφαλίσουν την «πράσινη ετικέτα» είναι ανέφικτα. Έτσι, όπως αναφέρει το Bloomberg, ένα βασικό όργανο που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την Ε.Ε. να διασφαλίσει ότι μπορεί να φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα, σκοπεύει να απορρίψει την συγκεκριμένη πρόταση. Η απόρριψη θα προέλθει από το Platform on Sustainable Finance. Πρόκειται για τη μία από τις δύο πλευρές που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμβουλεύτηκε για το θέμα, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα Παρασκευή. Η Ε.Ε. αντιμετωπίζει αυξανόμενη αντίθεση στην προτεινόμενη προσθήκη του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στην «πράσινη ταξινόμηση», καθώς επενδυτές, ομάδες πολιτών και ορισμένα κράτη μέλη εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τη διαδικασία, εδώ.

Ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), Borge Brende,  προειδοποίησε την παγκόσμια κοινότητα να προετοιμαστεί για την επόμενη κρίση αλλά και για πολλές ακόμη μάχες κατά της πανδημία του κορωνοϊού. Ο Brende δήλωσε στο  Yahoo Finance Live στο περιθώριο των  διαδικτυακών συνεδριάσεων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ με τους παγκόσμιους ηγέτες αυτή την εβδομάδα, ότι «Κανονικότητα πλέον, είναι το να επικεντρωθούμε στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην οικοδόμηση ευημερίας, αλλά και το να είμαστε πολύ πιο συνειδητοποιημένοι για την ανθεκτικότητα που πρέπει να έχουμε σε μία  επόμενη κρίση. Και πρέπει πραγματικά, να αντιμετωπίσουμε  όλα «τα τυφλά σημεία» που προκάλεσε η πανδημία στην οικονομία ώστε να μην καταλήξουμε σε οικονομική κρίση αντίστοιχη του 2008».Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιων Κινδύνων του WEF, μόνο το 11% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η παγκόσμια ανάκαμψη θα επιταχυνθεί. Οι περισσότεροι αναμένουν ότι τα επόμενα τρία χρόνια θα υπάρχει οικονομική αστάθεια, εδώ.

Η αύξηση του κόστους ζωής αναδεικνύεται σε κυρίαρχο πρόβλημα για τους Βρετανούς, προσπερνώντας την πανδημία που κυριαρχούσε μέχρι τώρα, μειώνοντας κατακόρυφα τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στα επίπεδα των πρώτων μηνών του 2021, όταν είχε επιβληθεί lockdown. Ο δείκτης Ιανουαρίου που καταρτίζει η GfK, τον οποίο παρακολουθούν η Τράπεζα της Αγγλίας και το υπουργείο Οικονομικών, έπεσε 4 μονάδες στο -19, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021. Για ένα μέσο νοικοκυριό στο Ην. Βασίλειο, με ετήσιο εισόδημα 27.000 λιρών το διπλό πλήγμα ισοδυναμεί με επιπλέον κόστος περίπου 1.200 λίρες, επισημαίνει το Bloomberg. Η πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης αποδίδεται στην ανησυχία των πολιτών για τα οικονομικά τους και για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση. Η αισιοδοξία για την προσωπική κατάσταση των καταναλωτών μειώθηκε κατά 3 μονάδες μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου σε -2, το χαμηλότερο από τον Νοέμβριο του 2020, εδώ.

Σε μια προσπάθεια να τονώσει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ σχεδιάζει να προσφέρει σε μικρές και μεσαίες εταιρείες (ΜΜΕ) 10 εκατομμύρια δολάρια σε δάνεια που βασίζονται σε κρυπτονομίσματα από το πρώτο τρίμηνο του 2022. Η Acumen, μια πλατφόρμα δανεισμού που βασίζεται στο κρυπτονόμισμα Solana, θα παρέχει χρηματοδότηση σε δολάρια ΗΠΑ στην Εθνική Επιτροπή Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (Conamype) του Ελ Σαλβαδόρ, μια κυβερνητική οντότητα που σχεδιάζει να διαθέσει χρηματοδότηση σε τοπικούς επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενους. Όπως γράφει το CoinDesk τα δάνεια της Acumen θα έχουν ετήσιο επιτόκιο από 6% έως 7%, αν και θα μπορούσε να φτάσει έως και το 10%.Τονίζεται επίσης, ότι το 86% των εταιρειών στο Ελ Σαλβαδόρ δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες. Από αυτό το ποσοστό, το 98% βασίζεται σε μη εγγεγραμμένους δανειστές που προσφέρουν δάνεια με τοκογλυφικά ετήσια επιτόκια 2.300%, κατά μέσο όρο, εδώ.

Μετά την Goldman Sachs και η Morgan Stanley έρχεται να προστεθεί στη λίστα των τραπεζών οι οποίες αναμένουν ότι η τιμή του αργού θα φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι μέσα στο 2022. Η τράπεζα αναμένει ότι τα αποθέματα πετρελαίου θα μειωθούν περαιτέρω μέχρι το τέλος του έτους, μετά τη σημαντική πτώση που καταγράφηκε 2021, σύμφωνα με σημείωμα που απευθυνόταν στους πελάτες της. Η εφεδρική ικανότητα παραγωγής θα συρρικνωθεί στα 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από 3,4 εκατομμύρια που είναι σήμερα. Οι επενδύσεις για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας στη βιομηχανία πετρελαίου αναμένεται να συρρικνωθούν κατά 30% μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας καθώς προχωρούν οι «πράσινες» πρωτοβουλίες. Σε προηγούμενη ανάλυσή της, η τράπεζα προέβλεπε ότι η μείωση της ζήτησης θα ξεκινούσε μόλις το παγκόσμιο σημείο αναφοράς πλησίασε τα 90 δολάρια το βαρέλι. Τώρα, βλέπει τη φθορά να συμβαίνει σε υψηλότερο επίπεδο, επειδή η κατανάλωση σε προϊόντα πετρελαίου ήταν ανθεκτική, εδώ.

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων βρίσκεται από χθες υπό πίεση, μετά τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας πρότεινε τον αποκλεισμό τόσο της χρήσης, όσο και της εξόρυξης των κρυπτονομισμάτων επικαλούμενη κινδύνους και απειλές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την ευημερία των πολιτών και τη νομισματική της πολιτική. Οι Ρώσοι πολίτες είναι από τους πιο ενεργούς χρήστες κρυπτονομισμάτων, με ετήσιο όγκο συναλλαγών σχεδόν στα 5 δισ. δολάρια, ενώ η Ρωσία είναι τρίτη χώρα στην εξόρυξη Bitcoin στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ και το Καζακστάν. Στην έκθεσή που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ότι η κερδοσκοπική ζήτηση είναι αυτή που ευθύνεται ως επί τω πλείστον για την ταχεία ανάπτυξη της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, μια αγορά που παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά της πυραμίδας. Στην ίδια έκθεση προειδοποιεί για τον κίνδυνο δημιουργίας φούσκας στην αγορά, κίνδυνος που απειλεί τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τους πολίτες. Επίσης προτείνει να μην επιτρέπεται στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να πραγματοποιούν συναλλαγές με κρυπτονομίσματα, εδώ.

Προσφυγή σε βάρος της Ρωσίας για τους περιορισμούς που έχει θεσπίσει στις εξαγωγές προϊόντων ξύλου κατέθεσε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποστηρίζονται ότι οι περιορισμοί είναι παράνομη και βλάπτουν τη βιομηχανία επεξεργασίας ξύλου. Τα μέτρα ανακοινώθηκαν από το Κρεμλίνο τον Οκτώβριο του 2020, αλλά τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο. Συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin απαγόρευσε τις εξαγωγές μη επεξεργασμένων πολύτιμων τύπων σκληρού ξύλου και κωνοφόρων δέντρων από τις αρχές του 2022, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις ρωσικές εταιρίες επεξεργασίας ξύλου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρει το Reuters, επισημαίνει στην προσφυγή της ότι καταβάλει προσπάθειες να συνεργαστεί με τη Ρωσία για την επίλυση του θέματα ήδη από τον Οκτώβριο, οπότε και ανακοινώθηκαν οι περιορισμοί, αλλά χωρίς επιτυχία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιτίθεται στην αύξηση των εξαγωγικών δασμών από τη Ρωσία στο 80% από 13%-15% που προβλέπει η δέσμευσή της έναντι του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για ορισμένα είδη, εδώ.

Δείτε πίνακα με το καθημερινό κλείσιμο διεθνών δεικτών, σε περιβάλλον excel εδώ.

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text