Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022: Προβληματισμοί και επισημάνσεις

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022: Προβληματισμοί και επισημάνσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τα χρηματιστήρια, έχουν έναν μοναδικό τρόπο να μετατρέπουν κάποιον -μέσα σε ταχύτατο χρονικό διάστημα- από ευτυχισμένο, σε δυστυχισμένο. Και αντίστροφα! Όμως, αυτή είναι μία από τις “χάρες” τους.

 

Χθες, όταν γράφαμε ότι, “η πορεία των αγορών είναι ικανοποιητική”, ο Γενικός Δείκτης της Αθήνας, είχε κλείσει σε νέο υψηλό κλείσιμο 7 ετών και 2 μηνών, ο δε Dow Jones, κέρδιζε περισσότερο από 2,0%. Ήμασταν ευτυχισμένοι. Όταν αργότερα άρχισε η κατάρρευση, μία από τις πιο γρήγορες πτώσεις των τελευταίων δύο ετών, ήμασταν δυστυχισμένοι! Όχι λόγω της πτώσης, αλλά λόγω των αιτιών που μπορεί αυτή έγινε.

 

Αιφνιδίως, κάτι άλλαξε. Το κάθε ΜΜΕ γράφει τα δικά του (“το κοντό του και το μακρύ του”) για το τί άλλαξε. Η δική μας άποψη είναι ότι, οι αγορές είναι “υπερ-ερεθισμένες” και ότι το “κερασάκι”, αυτή τη φορά, ήταν το ζήτημα της Ουκρανίας, αφού λίγο πριν την πτώση των αγορών, ο κ.  Μπάιντεν, εκτόξευσε, για μία ακόμη φορά, απειλές κατά το κ. Πούτιν.

Βέβαια, ουδείς πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να κάνει κάτι απέναντι στις ορδές των Ρώσων που βρίσκονται στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και όλοι γνωρίζουμε ότι, το ζήτημα είναι στα χέρια του κ. Πούτιν, ο οποίος ζητάει να μην απειλείται η χώρα του, από εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ δίπλα στα σύνορά του.

 

Για το πώς θα αντιμετωπίσουμε μία ενδεχόμενη σύρραξη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, γράψαμε ένα σύντομο σημείωμα (εδώ). Με δυο λόγια, θα το αντιμετωπίσουμε τη …Δευτέρα!

 

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά -1,58% σήμερα. Στις 942,46 μονάδες. Η πτώση δεν ήταν τόσο μεγάλη. Όμως, η αγορά, για πρώτη φορά μετά από αρκετές μέρες, έδειξε σημάδια “φόβου”, ενώ και οι συναλλαγές ήταν “αρκετές”.

Ο Γ.Δ. απέχει κατά 5,23% από την καμπύλη του ΚΜΟ-200, της οποίας η κλίση παραμένει ανοδική. Το σύστημα, δε δείχνει κάποιο πρόβλημα.

 

Αντιλαμβανόμαστε ότι, πολλοί στεναχωριούνται μετά από μία πτωτική μέρα στο Χρηματιστήριο. Μάλιστα, πολλοί αποφεύγουν να δουν την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου τους. Μην ανησυχείτε. Συμβαίνει σε όλους.

Όμως, μη στεναχωριέστε. Έτσι είναι αυτό το “παιχνίδι”. Άλλες μέρες χαιρόμαστε από την άνοδο και “καμαρώνουμε” την αποτίμησή μας και άλλες μέρες δε θέλουμε να τη δούμε.

Το Χρηματιστήριο και ανεβαίνει, αλλά και πέφτει. Δε μας ενδιαφέρει η μέρα. Μας ενδιαφέρει η περιόδος, η φάση. Και πιστεύουμε, να σας έχουμε πείσει πλέον, ότι η φάση είναι ανοδική (και δε το λέμε τώρα -τώρα το λένε όλοι- το λέγαμε πάντα, από την πρώτη μέρα της επανέκδοσής μας, στο 2018). Και εφόσον η φάση είναι ανοδική, να ξέρετε ότι, και η ΑΛΦΑ θα ξαναπιάσει το 1,60 ή το 1,80, και η ΑΛΜΥ το 2,45 ή και πολύ περισσότερο και όλες οι μετοχές θα αποκτήσουν τιμές που θα τρίβουμε τα μάτια μας.

Παράλληλα, η ενασχόλησή μας με την αποτίμηση και τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου μας στις “δύσκολες” και πτωτικές μέρες, μας επιτρέπει να δούμε, τί πάει καλά με το χαρτοφυλάκιο και τί δεν πάει καλά. Επανεξετάζουμε τις μετοχές και ίσως δημιουργούνται σκέψεις για το εάν κάνουμε καλά που έχουμε κάποια μετοχή ή εάν κάνουμε καλά που δεν παίρνουμε περισσότερες από κάποια άλλη.

Εμείς, είμαστε στη διάθεσή σας να σας βοηθήσουμε, εάν και όσο μπορούμε. Βέβαια, συχνά, κάποια απάντηση σε ερώτημά σας μπορεί να αργήσει λίγο, όμως προσπαθούμε να μην αργούμε πολύ.

 

Καταρρέει -και σήμερα- το Bitcoin. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η χαμηλότερη τιμή του έφτασε στα $37.756. Το θέμα είναι ότι, ουδείς γνωρίζει γιατί. Όπως δε ποτέ του δε γνώρισε, γιατί ανέβαινε.

Η θέση μας για το συγκεκριμένο “κρυπτονόμισμα” είναι ότι, έχει μία τιμή στις αγορές (προσοχή, άλλο πράγμα η τιμή και άλλο η αξία) επειδή συγκεντρώνει μεγάλο όγκο συναλλαγών και επειδή είναι ένα από τα καλύτερα “trading instruments” (εργαλεία συναλλαγών) που δουλεύει 24 ώρες την ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα. Αν μειωθεί η συναλλακτική “δύναμη” του Bitcoin, η τιμή του, θα πλησιάσει την τιμή της αξίας του. Δηλαδή, κοντά στο μηδέν.
(Εξακολουθούμε να τοποθετούμε εισαγωγικά στη λέξη “κρυπτονόμισμα”, επειδή ποτέ δε καταλάβαμε τί θα σημαίνει η λέξη “κρυπτονόμισμα” και γιατί το bitcoin και τα άλλα 10.176 “κρυπτονομίσματα -ζωή να ‘χουν, τόσα έφτασαν να υπάρχουν σήμερα)

Όμως, ας μη χαιρόμαστε που πέφτει το Bitcoin και τα άλλα “κρυπτονομίσματα”. Όλα αυτά, είναι πλέον μέρος του χρηματοοικονομικού μας κόσμου. Και όταν πέφτουν, σημαίνει ότι, το επενδυτικό κοινό (είναι τεράστιοι οι αριθμοί των ανθρώπων, των εταιριών και των …μηχανών, που συναλλάσσονται στις αγορές των κρυπτονομισμάτων) τείνει να μειώσει τη διάθεσή του για “επικίνδυνα χρηματοοικονομικά στοιχεία” (risky assets). Και risky assets, δεν είναι μόνο τα “κρυπτονομίσματα”, αλλά και πολλές μετοχές. Για το λόγο αυτό, το τελευταίο καιρό -όπως έχουμε επισημάνει- η κίνηση του Bitcoin και των άλλων “κρυπτονομισμάτων”, είναι αρκετά συνδεδεμένη με την κίνηση του Nasdaq. Ας μη χαιρόμαστε. Το χρηματοοικονομικό σύστημα, είναι αρκετά ισχυρό ώστε να μην επηρεαστεί σημαντικά από ένα ενδεχόμενο σκάσιμο της αγοράς των “κρυπτονομισμάτων”, όμως θα επηρεαστεί, από ελαφρά έως και μέτρια, και για κάποιο διάστημα.

 

Οι κινήσεις της Premia (ομολογιακό δάνειο), οι εξελίξεις μεταξύ Τράπεζας Πειραιώς και Trastor, οι επερχόμενες εισαγωγές της Noval και της Trade Estate, δείχνουν τη σταδιακή μετεξέλιξη του κλάδου των ΑΕΕΑΠ σε έναν από τους κύριους κλάδους του Χρηματιστηρίου. Όμως, πρόκειται για ιδιαίτερους κλάδους, με “αργή” πορεία και ευμετάβλητες αποτιμήσεις. Στο παρελθόν, έχουμε ασχοληθεί αρκετά με αυτόν και έχουμε δημοσιεύσει διάφορα “πρωτότυπα” άρθρα και καλά στατιστικά στοιχεία. Τη Δευτέρα, θα “οργανώσουμε” το αρχείο μας και θα δημοσιεύσουμε έναν αρκετά πλήρη οδηγό, ώστε να μπορείτε να παρατηρείτε μερικά από τα “μυστικά” και τα κύρια σημεία του κλάδου και των μετοχών του.

 

Η πτώση της ΕΠΣΙΛ κατά τις προηγούμενες μέρες, έφτασε στο -27,8%. Στην τριήμερη ανοδική αντίδραση που ακολούθησε, η μετοχή ανέβηκε κατά 7,06% (με βάση την τιμή των € 4,11), δηλαδή, έχοντας χάσει 1,59 ευρώ από το υψηλό της, κέρδισε 0,29 και κάλυψε το 18,2%. Αυτό δεν είναι επαρκές για να μας πείσει ότι μπορεί γρήγορα, να επαναλάβει τα προηγούμενα υψηλά. Θα τα επαναλάβει κάποτε (εφ’ όσον η γενικότερη αγορά παραμείνει ανοδική), όμως προς το παρόν, η μετοχή δημιουργεί νέα επίπεδα ισορροπίας και η αγορά θα περιμένει να δει την εξέλιξη των μεγεθών της.

 

Δυναμικά έχει εισέλθει η Profile, στο 2022, παρουσιάζοντας διαδοχικά νέα ιστορικά υψηλά. Παρά την πτώση, της αγοράς, η μετοχή σήμερα δε μπόρεσε να διατηρήσει την αρχική της άνοδο (στα € 7,00 και έκλεισε στα € 6,62 (-1,78%), τιμή που εξακολουθεί να είναι +10,3% σε σχέση με το τέλος του 2021. Η Profile, είναι μια εταιρία, για την οποία έχουμε εκφράσει θετική άποψη εδώ και αρκετούς μήνες, η οποία στηρίζεται στην θετική εξέλιξη των μεγεθών της και στην επιθετή στρατηγική που ακολουθεί προκειμένου να αυξήσει το μερίδιο της στην Ευρώπη. Η πιο πρόσφατη κίνηση της εταιρίας, ήταν η εξαγορά της Centevo AB, μέσω της θυγατρικής της στην Κύπρο, το α΄τρίμηνο του 2021. Για το 2022, σύμφωνα με παλαιότερη δημοσίευση μας (εδώ), η διοίκηση είχε αναφέρει πως βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά εταιρίας στην Δυτική Ευρώπη, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του τραπεζικού λογισμικού.
Και ακόμη ένα στοιχείο. Ο Μπάμπης Στασινόπουλος, ο ιδρυτής και Πρόεδρος της εταιρίας, ξεκίνησε την καριέρα του, μέσα από το Χρηματιστήριο. Στα πρώτα της βήματα, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η εταιρία πουλούσε το πρόγραμμα Metastock -και έτσι άρχισε να γίνεται γνωστή στο κόσμο. Ακόμη και σήμερα, με τα “χρηματιστηριακά” θέματα της εταιρίας, ασχολείται ο κ. Στασινόπουλος, γνωρίζοντας ότι, για να του φερθεί καλά η αγορά, θα πρέπει να αυτός να της φερθεί καλά και έντιμα.

 

Εκτινάχθηκε η μετοχή της Trastor, στο +9,71%, κλείνοντας στα € 1,13, μετά την ανακοίνωση ότι η Τράπεζα Πειραιώς, θα αποκτήσει το 52% της εταιρίας μετά την αποχώρηση του βασικού μετόχου WRED LLC (ανήκει στο fund Varde Partners). Το συμφωνηθέν τίμημα της συναλλαγής σε μετρητά θα ανέλθει περίπου στα € 98 εκατομμύρια. Να υπενθυμίσουμε ότι η Τραπεζα Πειραιως κατέχει ήδη το 44,7%, της Trastor.

(Να επισημάνουμε, ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα το fund σχεδιάζει την αποεπένδυση του και την Lamda Malls (εδώ). Σήμερα η τιμή της μετοχής (της ΛΑΜΔΑ), έκλεισε με πτώση -2,77%, στα € 7,195.)

Πέραν του ότι η ΠΕΙΡ, εισέρχεται πιο δυναμικά σε έναν κλάδο που θα είναι “ζεστός” στα επόμενα χρόνια, καθώς αποκτά την πλειοψηφία στην εταιρία, θα μπορεί πλέον να την ενοποιεί με τη μέθοδο της “ολικής ενοποίησης”, κάτι που σημαίνει ότι, αυξάνονται τα (ενοποιημένα) ίδια κεφάλαια του Ομίλου και τα κέρδη του.

Επίσης, η κίνηση αυτή, σηματοδοτεί και κάτι ακόμη: Μετά από μία μακρά περίοδο “αποεπένδυσης” των ελληνικών τραπεζών από εταιρίες που ασχολούνταν με “μη τραπεζικές” δραστηριότητες, αρχίζει και πάλι, η συγκρότηση ευρύτερων επιχειρηματικών ομίλων, γύρω από τις τράπεζες. Κατά τεν άποψή μας, αυτή είναι μία σημαντική εξέλιξη που θα παίξει ρόλο στη νέα περίοδο που έχει εισέλθει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

 

Καλό -και ζεστό- Σαββατοκύριακο να έχετε. Και επειδή, λόγω του κρύου, πιθανότατα θα μείνετε μέσα, την Κυριακή, θα σας έχουμε έτοιμο το τρίμηνο αφιέρωμα των Αμοιβαίων Κεφαλαίων (με τα χαρτοφυλάκια της 31/12/2021) για να διαβάσετε. Με αρκετά ακόμη άρθρα, προδημοσιεύσεις του επόμενου τεύχους μας.

 

EuroCapital


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text