Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Τράπεζες: Στοχεύουν σε κέρδη 1,5 δισ. ευρώ

Τράπεζες: Στοχεύουν σε κέρδη 1,5 δισ. ευρώ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τράπεζες: Στοχεύουν σε κέρδη 1,5 δισ. ευρώ

Τους καρπούς των δράσεων μετασχηματισμού και εξυγίανσης των ισολογισμών τους που ολοκληρώθηκαν την περυσινή χρονιά καλούνται να δρέψουν τα επόμενα τρίμηνα οι τράπεζες, στοχεύοντας σε κέρδη τουλάχιστον 1,50 δισ. ευρώ σε επίπεδο κλάδου στη χρήση του 2022. Μπορεί τα καθαρά τους έσοδα να πιεστούν σε αξιοσημείωτο βαθμό μετά τη μαζική αποαναγνώριση κόκκινων δανείων το 2021, ωστόσο υπάρχει ρεαλιστική προσδοκία για κάλυψη αυτών των απωλειών με άλλους τρόπους.

Σύμφωνα με τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς των τεσσάρων συστημικών ομίλων, οι διοικήσεις τους αναμένουν υψηλούς δείκτες απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, που κατά μέσο όρο θα κινηθούν πάνω από τα επίπεδα του 7% εφέτος (Eurobank 10%, Εθνική Τράπεζα 9%, Alpha Bank 7%, Τράπεζα Πειραιώς πάνω από 5%).

Τρεις παράμετροι

Για να επαληθευθούν αυτές οι προβλέψεις, προτεραιότητα από εδώ και στο εξής θα δοθεί στην ενίσχυση της οργανικής κερδοφορίας. Η χρονιά, όπως προαναφέρθηκε, ξεκινά με δεδομένη τη σημαντική απώλεια τόκων από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που τέθηκαν εκτός τραπεζικών ισολογισμών. Τα σχετικά καθαρά έσοδα αναμένεται να υποχωρήσουν εφέτος κατά 600 εκατ. ευρώ, μετά την ετήσια πτώση τους κατά 200 εκατ. ευρώ το 2021.

Ωστόσο, τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι η αναπλήρωσή τους για την επίτευξη ικανοποιητικού καθαρού αποτελέσματος στο σύνολό της χρήσης του 2022 δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση. Κι αυτό για τρεις λόγους:

Πρώτον, τα έσοδα από προμήθειες εκτιμάται ότι μετά το αναμενόμενο +15% του 2021, θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά 6% εφέτος (+100 εκατ. ευρώ) και θα διαμορφωθούν σε ένα συντηρητικό σενάριο στα επίπεδα των 1,50 δισ. ευρώ. Η ενίσχυση αυτή θα προέλθει τόσο από τη διαφαινόμενη συνέχιση της ανόδου χρήσης καρτών και ηλεκτρονικών καναλιών (e-banking, mobile banking) από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όσο και από την αύξηση των χορηγήσεων δανείων προς την πραγματική οικονομία, αλλά και των πωλήσεων επενδυτικών και άλλων μη τραπεζικών προϊόντων.

Δεύτερον, θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των δαπανών λειτουργίας και την εφετινή χρήση καθώς θα πιάνουν τόπο οι κινήσεις εξοικονόμησης πόρων που έγιναν πέρυσι, όπως για παράδειγμα η αναδιάρθρωση του δικτύου καταστημάτων και η μείωση του μισθολογικού κόστους με τις οικειοθελείς αποχωρήσεις εργαζομένων. Εκτιμάται ότι σε σχέση με το 2021 τα συνολικά έξοδα θα υποχωρήσουν κατά 5% ή 200 εκατ. ευρώ.

Τρίτον, σημαντική μείωση θα καταγραφεί κατά τα φαινόμενα και στις δαπάνες για τον πιστωτικό κίνδυνο. Πλέον, ο μεγαλύτερος όγκος των συναλλαγών στα κόκκινα δάνεια που καθιστούσε αναγκαίο τον σχηματισμό έκτακτων προβλέψεων απομείωσης έχει ήδη εκτελεστεί. Αρα εφάπαξ ζημιές μεγάλης κλίμακας δεν θα υπάρξουν. Ενδεικτικό της επιβάρυνσης των αποτελεσμάτων του 2021 είναι το γεγονός ότι οι προβλέψεις αναμένεται να κλείσουν στα επίπεδα των 9 δισ. ευρώ, ενώ για το 2022 αναλυτικές εκτιμούν ότι δεν θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.

Προϋποθέσεις

Μετά τις πολύ καλές επιδόσεις, χωρίς μάλιστα καμία καθυστέρηση, στο μέτωπο των επισφαλειών, αλλά και τις κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης με την έκδοση μετοχών και ομολόγων που ολοκληρώθηκαν το 2021, οι τράπεζες έχουν έλθει πιο κοντά στον στόχο για διανομή μερίσματος για πρώτη φορά μετά την υπερδεκαετή για τον κλάδο κρίση. Αν λοιπόν τα κέρδη του 2022 κινηθούν σε υψηλά και διατηρήσιμα κατά την άποψη του επόπτη επίπεδα, έχει επιτευχθεί η προβλεπόμενη μείωση των δεικτών καθυστερήσεων στο 5%-6% ή και χαμηλότερα και δεν υπάρχει ανάγκη για εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου μέσω των κερδών, η ΕΚΤ θα μπορούσε να ανάψει το πράσινο φως για επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους.

Η διατήρηση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από τα ελάχιστα απαιτούμενα όρια αποτελεί ίσως τον πιο κρίσιμο παράγοντα. Κι αυτό διότι ο επόπτης σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει τη διανομή μερίσματος υπό τον κίνδυνο μία τράπεζα να βρεθεί εκ νέου σε ανάγκη φρέσκων κεφαλαίων σε κάποια από τις επόμενες χρήσεις. Κάτι που εξαρτάται από τις εκτιμήσεις τόσο για την πρόσβασή της στις αγορές όσο και για τη δυνατότητα διατήρησης ή αύξησης της κερδοφορίας της. Ηδη η Eurobank έχει κάνει γνωστό ότι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της περυσινής χρήσης στο α΄ τρίμηνο το 2022, θα ξεκινήσει συζητήσεις με τον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ (SSM) για το ενδεχόμενο επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους της, ενώ και στην Εθνική Τράπεζα εκτιμούν πως πλησιάζει η ώρα που θα ξεκινήσουν αντίστοιχες επαφές.

 

Πηγή:ΟΤ

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text