Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Δείκτης ανάκαμψης: Αύξηση μετά από τρεις πτωτικές εβδομάδες – Στο 9% η μεγέθυνση της οικονομίας για το 2021

Δείκτης ανάκαμψης: Αύξηση μετά από τρεις πτωτικές εβδομάδες – Στο 9% η μεγέθυνση της οικονομίας για το 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Δείκτης ανάκαμψης: Αύξηση μετά από τρεις πτωτικές εβδομάδες – Στο 9% η μεγέθυνση της οικονομίας για το 2021

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης έφτασε στις 79,8 μονάδες από τις 78,9 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας.

Κατά την εβδομάδα αυτή βελτίωση παρουσίασαν οι επιδόσεις του υποκλάδου της υγείας (αύξηση κατά 1,1 μονάδες) δεδομένης της μείωσης των κρουσμάτων (21893 κρούσματα κατά μέσο όρο κάθε μέρα, από 35.588 κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα) και της μικρής μείωσης του δείκτη θετικότητας σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ από την άλλη μεριά αύξηση παρουσίασε και το πλήθος των θανάτων από την πανδημία (από 84,3 κατά μέσο όρο κάθε μέρα, από 69,1κατά μέσο όρο κάθε μέρα κατά την προηγούμενη εβδομάδα).

Βελτίωση επίσης παρουσίασαν η κινητικότητα (κατά 0,6 μονάδες), ζήτηση/κατανάλωση (κατά 0,5 μονάδες) και της αγοράς εργασίας κατά 0,2 μονάδες. Ο μοναδικός δείκτης που παρουσιάζει επιδείνωση είναι αυτή της παραγωγής / βιομηχανίας όπου παρουσιάζεται μείωση του σχετικού υποδείκτη κατά 1,5 μονάδες.

Δείκτης Ανάκαμψης Ευρωζώνης

Δεν υπάρχουν νέα στοιχεία για το Δείκτη Ανάκαμψης για την Ευρωζώνη -κατά την εβδομάδα αυτήν- από την Oxford Economics.

Προβλέψεις ΑΕΠ 2021-2024

Αναβάθμιση των Προοπτικών Ανάκαμψης

Στις νέες της προβλέψεις με βάση τα στοιχεία του Ιανουαρίου, η Oxford Economics βελτίωσε την εκτίμησή της για το 2021 καθώς εκτιμά ότι ο πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 9% το 2021 (από 8,47% που εκτιμούσε το Δεκέμβριο). Η εκτίμηση για το 2022 αυξήθηκε στο 3,76% (από 3.42% που εκτιμούσε το Δεκέμβριο) ενώ για το 2023 η εκτιμά ότι ο ρυθμός θα αυξηθεί κατά 4,4% (από 4,35% που εκτιμούσε το Δεκέμβριο). Τέλος, για το 2024 η εκτίμηση παραμένει σταθερή στο 0,98% και για το 2025 η εκτίμηση αφορά σε ένα ρυθμό μεγέθυνσης της τάξης του 1,56%.

Πανδημία και Οικονομία

Η μικρή αποκλιμάκωση του πλήθους των κρουσμάτων σε συνδυασμό με τη μεγάλη μείωση του δείκτη ανάκαμψης κατά τις προηγούμενες 3 εβδομάδες, ώθησαν σε βελτίωση του δείκτη ανάκαμψης κατά την εβδομάδα αυτή.

 

Παναγιώτης Ε. Πετράκης

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text