Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Πάνε για Στρατηγική Επένδυση τα 3 data centers της Microsoft στην Αττική

Πάνε για Στρατηγική Επένδυση τα 3 data centers της Microsoft στην Αττική

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τρίτη πιο ελκυστική “νέα” αγορά για data centers σε ολόκληρο τον κόσμο κατατάσσεται πλέον η Αθήνα σύμφωνα με διεθνή έρευνα και αυτό έρχεται να το επιβεβαιώσει η μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Αττική.

Η Αθήνα έχει καταφέρει να κεντρίσει το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών από τον κλάδο των νέων τεχνολογιών και έχουν ήδη ξεκινήσει μεγάλες επενδύσεις σε data centers στην Αττική, όπως αυτή της Lamda Hellix στο Κορωπί.

Παρότι δεν έχουν γίνει ακόμη επίσημες ανακοινώσεις από την Microsoft, από την οποία έχει ήδη ανακοινωθεί από πέρυσι η μεγάλη επένδυση σε data centers στην Αττική, έχει ήδη γίνει γνωστό ότι τα 3 data centers του κολοσσού τεχνολογίας θα γίνουν στα Μεσόγεια, και συγκεκριμένα στους Δήμους Σπάτων – Αρτέμιδας και Κορωπίου.

Ούτε οι ακριβείς τοποθεσίες δεν έχουν γίνει γνωστές, ωστόσο κύκλοι της αγοράς μπορούν να προσδιορίσουν τις περιοχές που ενδεχομένως έχουν επιλεγεί, καθώς τα κριτήρια είναι συγκεκριμένα και αυστηρά (τουλάχιστον από πλευράς υποδομών).

Κανονικά προχωρά και το διαδικαστικό κομμάτι της επένδυσης με τη Microsoft να καταθέτει φάκελο για υπαγωγή στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων μέσω του Enterprise Greece.

3η στον κόσμο σε ελκυστικότητα νέα αγορά για data centers η Αθήνα

Στη νέα έρευνα “2022 Global Data Center Market Comparison” της εταιρείας Cushman & Wakefield παρουσιάζονται οι κορυφαίες αγορές για data centers ανά τον κόσμο.

Στη λίστα με τις αναδυόμενες αγορές, η Αθήνα φιγουράρει στην 3η θέση πίσω από το Cape Town και τη Μόσχα.

Αναλυτικά το Top-10 είναι το εξής:

Cape Town

Moscow

Athens

Abu Dhabi

Vienna

Istanbul

Hyderabad

Bangkok

Auckland

Mombasa

Η έρευνα περιλαμβάνει τη μελέτη 1.333 data centers σε 55 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ανάμεσα στα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν είναι η κάλυψη με δίκτυα οπτικών ινών, το μέγεθος της αγοράς και η διαθεσιμότητα cloud.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα “οι μεγάλοι πάροχοι υπηρεσιών cloud συνεχίζουν να αγωνίζονται για μερίδιο αγοράς τόσο σε μεγάλες όσο και σε μικρότερες αγορές με έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό αγορών να γίνονται κόμβοι”.

Η τάση μάλιστα είναι για όλο και μεγαλύτερα data centers άνω των 100MW.

Τα 3 νέα data centers στα Μεσόγεια

Σύμφωνα με το φάκελο που κατατέθηκε, στα Μεσόγεια (Ανατολική Αττική όπως αναφέρεται) θα δημιουργηθεί Συγκρότημα Κέντρων Δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων (hub) με σκοπό την ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (Microsoft Cloud).

Το νέο hub θα αποτελείται από τρία data centers, εκ των οποίων το ένα (site 26) θα κατασκευαστεί σε περιοχή του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδας (όπως έχει αναφερθεί σε δημοσιεύματα, στο βιομηχανικό πάρκο Σπάτων) και τα άλλα δύο (site 27 & site 28) σε περιοχές του Δήμου Κρωπίας (Κορωπί).

Οι δύο τελευταίες εκτάσεις σύμφωνα με δημοσιεύματα βρίσκονται αρκετά κοντά μεταξύ τους ενώ όπως αναφέρεται και οι τρεις εγκαταστάσεις θα έχουν πλήρη αλληλεξάρτηση μεταξύ τους αποτελώντας μια επιχειρηματική, λειτουργική και οικονομική οντότητα.

Οι εκτάσεις που έχουν ήδη αγορασθεί από το φορέα της επένδυσης δεν βρίσκονται σε περιοχές που εμπίπτουν σε καθεστώτα περιβαλλοντικής ή αρχαιολογικής δέσμευσης και δεν αποτελούν στο σύνολό τους δασικές εκτάσεις.

Η αίτηση για Στρατηγική Επένδυση

Ο νέος νόμος 4864/2021 που ψηφίστηκε στο τέλος του 2021 έχει ανοίξει το δρόμο για υπαγωγή στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων και νέων μεγάλων επενδύσεων σε data centers καθώς αυτά έχουν πλέον περιληφθεί στις επιλέξιμες δραστηριότητες.

Η αίτηση της Microsoft έχει κατατεθεί τον περασμένο Οκτώβριο και τροποποιήθηκε το Δεκέμβριο.

Καλύπτει ήδη κατά πολύ τα ελάχιστα κριτήρια που έχουν τεθεί για το χαρακτηρισμό μιας επένδυσης ως στρατηγική (δηλαδή προϋπολογισμό άνω των 75 εκατ. ευρώ και άνω των 75 νέων Ετήσιων Μονάδων Εργασίας).

Αναμένονται άνω των 100 νέων θέσεων εργασίας ενώ ο προϋπολογισμός της επένδυσης αναμένεται να αγγίξει ενδεχομένως και το μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Φορέας της επένδυσης είναι η κατά 100% θυγατρική της Microsoft με την επωνυμία Microsoft Operations 4733 Hellas Μονοπρόσωπη ΑΕ.

Η εταιρεία αιτάται να λάβει α) το κίνητρο της Ταχείας Αδειοδότησης που προβλέπει ο νέος επιδιώκοντας την επίσπευση της έκδοσης του συνόλου των απαιτούμενων αδειών του έργου, και β) το κίνητρο της Χωροθέτησης κατά τις διατάξεις νέου νόμου.

Όπως επισημαίνεται στην αίτηση, «η επένδυση έχει το χαρακτήρα της απολύτου αειφορικής προσέγγισης καθώς ενστερνίζεται τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και υιοθετεί τη στρατηγική “Carbon Negative, Water Positive and Zero Waste by 2030” σύμφωνα, με την οποία η Microsoft αποβλέπει να καλύψει το 100% της ηλεκτρικής της ενέργειας με αγορές ενέργειας μηδενικού άνθρακα, να προβεί στη ψύξη των συστημάτων με αέρα αντί νερού και να προβεί στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση του 90% των μηχανημάτων και εξαρτημάτων που αντικαθίστανται».

Ως προς τη διαδικασία, η αίτηση βρίσκεται υπό αξιολόγηση από τα στελέχη της Enterprise Greece, ώστε να γίνει σχετική εισήγηση στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα συγκληθεί τέλος Φεβρουαρίου για να αποφασίσει για την τελική έγκριση ή μη της αίτησης.

 

Πηγή:bizness.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text