Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Deutsche Bank: Μέσα στο 2022 η αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Deutsche Bank: Μέσα στο 2022 η αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Deutsche Bank: Μέσα στο 2022 η αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Η γερμανική Deutsche Bank επικαιροποιεί τις εκτιμήσεις της για τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

«Αναμένουμε τώρα ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει την άρση των επιτοκίων πολιτικής με αύξηση κατά 25 μ.β. τον Δεκέμβριο του 2022 (προηγούμενη άποψη: +10 μ.β. τον Δεκέμβριο του 2023)», εκτιμά η τράπεζα που φέρνει τις αυξήσεις των επιτοκίων ένα έτος νωρίτερα.

Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αναμένεται να μειωθεί το 2022, αλλά πιο αργά και όχι τόσο πολύ και σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις της, τα κριτήρια άρσης θα μπορούσαν να εκπληρωθούν το συντομότερο δυνατό τον Δεκέμβριο του 2022 και τον Ιούνιο του 2023.

Η DB αναμένει ότι η ΕΚΤ θα δράσει στην αρχή του παραθύρου και υπάρχουν ενδείξεις για αυξανόμενη διάχυση από τις τιμές των διαρκών αγαθών στα μη διαρκή αγαθά, το οποίο αποτελεί ένδειξη μεγαλύτερης εμμονής του πληθωρισμού.

Η κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι δυναμική, ενισχύοντας την πεποίθησή της γερμανικής τράπεζας ότι ο πληθωρισμός των μισθών θα αυξηθεί φέτος και θα περάσει στις τιμές των υπηρεσιών.

Υπάρχουν όμως παράγοντες που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την αλλαγή ρότας στην πολιτική της ΕΚΤ μέχρι το Μάρτιο ή τον Ιούνιο του 2023. Αυτοί περιλαμβάνουν μια βραδύτερη άνοδο του πληθωρισμού των μισθών, μια μεγαλύτερη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών λόγω της αποπληρωμής των TLTRO, μια ενεργοποίηση της ρήτρας υπέρβασης του πληθωρισμού στη καθοδήγησης των επιτοκίων της ΕΚΤ και η υλοποίηση κάποιου από τους γεωπολιτικούς κινδύνους.

Εκτός από την επίσπευση του χρονοδιαγράμματος της αύξησης των επιτοκίων, η DB έχει επιταχύνει και τον ρυθμό σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Πλέον αναμένουν αυξήσεις των επιτοκίων καταθέσεων κατά 25 μ.β. ανά τρίμηνο από τον Δεκέμβριο του 2022 έως ότου τα επιτόκια φτάσουν το +0,5% τον Σεπτέμβριο του 2023, ακολουθούμενη από λιγότερο συχνές αυξήσεις. Το τελικό επιτόκιο παραμένει στο 1% αλλά επιτυγχάνεται το 2024, δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Η Fed δείχνει ότι το σημείο καμπής στον κύκλο πολιτικής μπορεί να είναι γρήγορο. Η απειλή του πληθωρισμού μπορεί να είναι χαμηλότερη στη ζώνη του ευρώ, αλλά καθώς οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό αυξάνονται, το ίδιο συμβαίνει και στις προσδοκίες για τον ρυθμό σύσφιξης.

Υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους μια αρχική αύξηση της τάξης των 25 μ.β. μπορεί να είναι καταλληλότερη από τις 10 μ.β αν: (1) τα επιτόκια είναι σαφώς κάτω από το ουδέτερο επίπεδο, (2) οι παρενέργειες των μηδενικών επιτοκίων (NIRP) συσσωρεύονται, (3) η έξοδος από την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων ο είναι θετική για τις τράπεζες και επομένως λιγότερο επιζήμια για τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες από ό,τι ένας κανονικός κύκλος αυξήσεων και τέλος (4) η ΕΚΤ εμμένει στο σχέδιο για πλήρη επανεπένδυση  μέχρι τουλάχιστον το 2024, τότε ο αρχικός ρυθμός σύσφιξης μπορεί να είναι ταχύτερος.

Η γερμανική τράπεζα επίσης τις επιπτώσεις της πρόωρης αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ για τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ. Οι ειδικοί της σε θέματα συναλλαγματικών ισοτιμιών εξακολουθούν να βλέπουν ότι το EUR/USD θα υποχωρήσει στο 1,10 το πρώτο εξάμηνο φέτος, καθώς οποιαδήποτε μετατόπιση της ΕΚΤ είναι πιθανό να επιβαρυνθεί προς τα πίσω.

Πλέον όμως προβλέπουν ότι το EUR/USD θα διαμορφωθεί στο 1,15 στο τέλος του 2022 (από 1,08 προηγουμένως), και 1,20, 1,25, 1,30 στο τέλος του 2023, 2024 και 2025.

 

Πηγή:newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text