Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Το μεγάλο deal που ξαναβάζει την Τράπεζα Πειραιώς δυνατά στο real estate – Τα επόμενα βήματα για την Trastor

Το μεγάλο deal που ξαναβάζει την Τράπεζα Πειραιώς δυνατά στο real estate – Τα επόμενα βήματα για την Trastor

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το μεγάλο deal που ξαναβάζει την Τράπεζα Πειραιώς δυνατά στο real estate – Τα επόμενα βήματα για την Trastor

Το μεγάλο deal με την Värde Partners και την αγορά του ποσοστού της στην Trastor ΑΕΕΑΠ από την Τράπεζα Πειραιώς αποτέλεσε αναμφίβολα μια από τις μεγάλες ειδήσεις των τελευταίων ημερών και τοποθετεί την τράπεζα εκ νέου δυνατά στο εγχώριο real estate.

Μετά την έντονη φημολογία των περασμένων εβδομάδων για τις κινήσεις του fund, επιβεβαιώθηκε πριν λίγες ημέρες η πώληση του 52% περίπου της Trastor στην Τράπεζα Πειραιώς.

Με τον τρόπο αυτό η Trastor επιστρέφει στην “αγκαλιά” της Πειραιώς μετά από πολλά χρόνια.

Η πάλαι ποτέ Πειραιώς ΑΕΕΑΠ, μετέπειτα Trastor ΑΕΕΑΠ, ήταν η πρώτη ελληνική Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία που πέρασε το κατώφλι του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.

Το 2016 μπήκε στην εταιρεία το fund Värde Partners με ποσοστό 33,8% ενώ τ0 2017 μετά από αύξηση κεφαλαίου ανέβασε το ποσοστό της σε 52% περίπου.

Με τη νέα συμφωνία η Πειραιώς αποκτά τον έλεγχο του 97% περίπου της εταιρείας ενώ ένα υπόλοιπο 3% είναι ελεύθερης διασποράς μέσω του Χρηματιστηρίου.

Την ίδια στιγμή φημολογείται μέσω δημοσιευμάτων και η αποεπένδυση της Värde Partners από τη Lamda Malls, το βραχίονα της Lamda Development για τα εμπορικά της κέντρα, χωρίς κάτι τέτοιο να έχει επιβεβαιωθεί κάτι από καμία πλευρά.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας

Η Πειραιώς Financial Holdings ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της, Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., κατέληξε σε συμφωνία με την WRED LLC συνδεδεμένη εταιρεία της Värde Partners, για την απόκτηση του ποσοστού της WRED, 52% περίπου, στην Trastor Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας.

Το συμφωνηθέν τίμημα της συναλλαγής σε μετρητά θα ανέλθει σε περίπου €98 εκατ. (€1,25 ανά μετοχή). Σημειώνεται ότι η συναλλαγή υπόκειται στους συνήθεις όρους και εγκρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της συναίνεσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η συναλλαγή ενισχύει τη στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς για κινήσεις με θετική απόδοση κεφαλαίων και επιφέρει τα ακόλουθα βασικά οφέλη για την Τράπεζα: άμεση ενίσχυση των πηγών εσόδων από προμήθειες, με προοπτικές περαιτέρω αύξησης,

αξιοποίηση της ευνοϊκής δυναμικής που γίνεται ολοένα και πιο εμφανής στην ελληνική αγορά ακινήτων, ιδιαίτερα στους υψηλής ανάπτυξης τομείς των γραφείων υψηλών προδιαγραφών και αποθηκών (logistics), όπου επικεντρώνεται κυρίως η Trastor,

ισχυροποίηση της επενδυτικής πρότασης της Πειραιώς με μία από τις πλέον αποτελεσματικές πλατφόρμες διαχείρισης ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, και δημιουργία προστιθέμενης αξίας για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Η αναμενόμενη κεφαλαιακή επίπτωση της συναλλαγής επί του συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Πειραιώς Financial Holdings στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 θα είναι πρακτικά ουδέτερη.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα ενεργοποιήσει τη διεξαγωγή υποχρεωτικής Δημόσιας Πρότασης από την Τράπεζα για το υπολειπόμενο 3% περίπου των μετοχών της Trastor, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της νομοθεσίας περί εξαγορών.

Τι λένε οι πρωταγωνιστές

“Η Συναλλαγή θα ενισχύσει άμεσα τα έσοδά μας από προμήθειες και θα εμβαθύνει περαιτέρω την τεχνογνωσία μας γύρω από τη δυναμική και ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά ακινήτων”, αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, και προσθέτει: “Η Trastor είναι μία από τις καλύτερες πλατφόρμες ακινήτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και θα αποτελέσει επενδυτικό εργαλείο για τον Όμιλο Πειραιώς στην αξιοποίηση της ισχυρής προοπτικής ανόδου που προσφέρει η ελληνική αγορά. Η συμφωνία αυτή δίνει ακόμα μια ώθηση αξίας για τους μετόχους μας, στην πορεία υλοποίησης του στόχου για τη δημιουργία της καλύτερης τράπεζας στην Ελλάδα”.

Από την πλευρά του ο Tony Iannazzo, Senior Managing Director της Värde Partners, δήλωσε: “Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε αυξήσει σημαντικά το μέγεθος και την ποιότητα του χαρτοφυλακίου ακινήτων της εταιρείας, αποκτώντας με επιτυχία περισσότερα από 40 υψηλής ποιότητας ακίνητα, αποεπενδύοντας από μη βασικά ακίνητα και αναβαθμίζοντας υφιστάμενους χώρους. Είχαμε μία εξαιρετική συνεργασία με την Πειραιώς αυτά τα χρόνια και πιστεύουμε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση για να κεφαλαιοποιήσει την οικονομική ανάκαμψη, καθώς η Ελλάδα εξέρχεται από την πανδημία”.

 

Πηγή:bizness.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text