Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε- Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Διαβάσαμε- Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε- Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Η ψαλίδα έχει κλείσει. Το πραγματικό κόστος δανεισμού, έδειξε αυτή την εβδομάδα ότι οι επενδυτές δίνουν στην Ελλάδα τα χρήματά τους με επιτόκιο 1,8%, όταν το 2019 της τα έδιναν με 3,9%. Καθόλου άσχημα θα έλεγε κανείς. Αν και μάλλον πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πρόκειται για το χαμηλότερα επίπεδα επιτοκίου που θα δούμε φέτος στις αντίστοιχες μεγάλης διάρκειας ελληνικές εκδόσεις. Η τάση έχει ήδη αλλάξει, αλλά η Ελλάδα έχει μειώσει την ψαλίδα που χώριζε το κόστος δανεισμού της με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Το γεγονός ωστόσο είναι δεδομένο. Τα επιτόκια βρίσκονται σε ανοδική τροχιά και χώρες όπως η Ελλάδα με υψηλό δημόσιο χρέος και με αξιολόγηση ακόμα αρκετά κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.(εδώ)

Τα επενδυτικά σχέδια που εντάσσονται στο καθεστώς  «Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης» και μπορούν να ενισχυθούν  περιγράφει ειδικό κεφάλαιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος έχει προγραμματιστεί  να εισαχθεί αύριο προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ώστε να   ψηφιστεί την Πέμπτη. Αφορούν επενδύσεις στις δύο υπό απολιγνιτοποίηση ενεργειακές περιφέρειες της χώρας – Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη – , αλλά και στα νησιά που σχεδιάζεται να εγκαταλείψουν το πετρέλαιο στην ηλεκτροπαραγωγή.(εδώ)

Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα για την τουριστική σεζόν του 2022, με την πανδημία, ωστόσο, να αναδεικνύεται για μία ακόμη χρονιά σε εκείνη την παράμετρο η οποία, απ’ ό,τι φαίνεται με τα σημερινά δεδομένα, θα καθορίσει εν πολλοίς την πορεία του ελληνικού τουρισμού. «Η καινούργια χρονιά έχει σίγουρα αισιόδοξα μηνύματα, δεν παύει, όμως, να έχει και πολλά ερωτήματα. Είναι δεδομένο ότι βρισκόμαστε και πάλι υπό την επήρεια ενός πανδημικού κύματος, δεν ξέρουμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις. Με βεβαιότητα δεν μπορεί να μιλήσει κανείς.(εδώ)

Το πάνω χέρι στις ρευστοποιήσεις ακινήτων παίρνουν οριστικά τα funds, τα οποία από το 2022 είναι οι κύριοι επισπεύδοντες για άνω του 70% των πλειστηριασμών που γίνονται μέσω της πλατφόρμας e-auction. Τα στοιχεία από την ηλεκτρονική πλατφόρμα των συμβολαιογράφων δείχνουν ότι η πρωτοκαθεδρία των τραπεζών έχει ανατραπεί οριστικά προς όφελος των SPVs, τα οποία φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της κατάταξης ως επισπεύδοντες πλειστηριασμών με εξωτικά ονόματα (Cairo, Galaxy, Sunrise, Vega, Pillar, Mexico, Orion κ.ά.), που παραπέμπουν στις τιτλοποιήσεις και τις πωλήσεις κόκκινων δανείων που έχουν πραγματοποιήσει οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία που βασίζονται στην επεξεργασία που έχει κάνει το iMEdD Lab, τα funds είναι οι επισπεύδοντες για το 70,7% των πλειστηριασμών που θα γίνουν το 2022. (εδώ)

Μια κοινοπραξία εκδήλωσε τελικά ενδιαφέρον για το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) που προωθείται με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Πρόκειται για την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ- Ελλάκτωρ – Intrakat. Το έργο, με εκτιμώμενο κόστος, κοντά στα 350 εκατ. ευρώ, είναι ένα από τα τρία τμήματα του ΒΟΑΚ που προχωρούν αυτή την περίοδο. Το πρώτο, από τα Χανιά μέχρι το Ηράκλειο υλοποιείται με σύμβαση παραχώρησης και τον διαγωνισμό να είναι σε εξέλιξη. Το τρίτο τμήμα, από τη Νεάπολη μέχρι τον Άγιο Νικόλαο θα υλοποιηθεί ως παραδοσιακό δημόσιο έργο με τις προσφορές να υποβάλλονται στις 22 Φεβρουαρίου.(εδώ)

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Κατηγοριών Έργων Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών του Δ΄ τριμήνου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δ΄ τριμήνου 2020, παρουσίασε αύξηση 3,8%, έναντι αύξησης 0,1% που σημειώθηκε κατά την σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2020 με το 2019. Ο Γενικός Δείκτης κατά το Δ΄ τρίμηνο 2021, σε σύγκριση με τον δείκτη του Γ΄ τριμήνου 2021, παρουσίασε αύξηση 1,3%, έναντι αύξησης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020. Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2021 - Δεκεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2020 - Δεκεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 2,4%, έναντι μείωσης 0,1% που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Κόστους Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών του Δ΄ τριμήνου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δ΄ τριμήνου 2020, παρουσίασε αύξηση 5,4%, έναντι αύξησης 0,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020 με το 2019.(εδώ)

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών, με έτος βάσης 2015=100,0 και μήνα αναφοράς τον Δεκέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2020 παρουσίασε αύξηση 7,1%, έναντι μείωσης 0,2% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2020 με το 2019. Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον δείκτη του Νοεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 0,4%, έναντι αύξησης 0,3% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών του έτους 2020. Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2021 – Δεκεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2020 – Δεκεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 3,8%, έναντι μείωσης 0,2% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκάμηνων. (εδώ)

Σε συνέχεια σχετικών δημοσιευμάτων, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (Εταιρία) ανακοινώνει ότι ο κ. Περιστέρης κατέχει 31,80% επί των μετοχών της Εταιρίας. Σε απάντηση σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Περιστέρης διέψευσε ότι υφίσταται οποιαδήποτε συμφωνία με οποιονδήποτε άλλο μέτοχο της Εταιρίας. Ως προς την υπέρβαση ποσοστών λόγω των διατάξεων περί ιδίων μετοχών και μετοχών κατεχομένων από θυγατρικές εταιρίες, σημειώνεται από τον κ. Περιστέρη ότι υφιστάμενες οριακές υπερβάσεις θα αρθούν με την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει η σχετική νομοθεσία και στο βαθμό που οφείλονται σε υπολογιστικό σφάλμα θα αντιμετωπιστούν δεόντως, χωρίς σε κάθε περίπτωση να γίνει χρήση σχετικών δικαιωμάτων ψήφου.(εδώ)

Αλλη μια βιομηχανία τροφίμων, η αλλαντοβιομηχανία «Νίκας», οδεύει εκτός Χρηματιστηρίου, καθώς ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος κατέχει πλέον το 95,05% της εταιρίας, προχώρησε την Παρασκευή σε υποβολή δημόσιας πρότασης για την απόκτηση και των λοιπών μετοχών, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι στη συνέχεια θα αποφασιστεί η διαγραφή της μετοχής της εταιρίας από το ταμπλό του Χ.Α. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα σε υποβολή δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εταιρίας και την έξοδό της στη συνέχεια από το Χ.Α.  προχώρησε και ο Εμ. Καραμολέγκος για την «Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος».(εδώ)

Τρεις νέες επενδύσεις σε κτίρια φοιτητικών κατοικιών προχωράει η Premia Properties, σε στρατηγικά επιλεγμένες περιοχές και πόλεις. Ανέκαθεν τα κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα αποτελούσαν στρατηγική στόχευση της εταιρίας. Ανάμεσα στις διάφορες κατηγορίες τους, ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα κτίρια φοιτητικών κατοικιών που λειτουργούν με τη μορφή serviced apartments ή εξυπηρετούμενα διαμερίσματα στα ελληνικά. Η εταιρία σκοπεύει μέχρι τέλους του 2026 να έχει στην ιδιοκτησία της ένα χαρτοφυλάκιο άνω των 1.000 διαμερισμάτων.Ήδη το Δεκέμβριο ανακοινώθηκε η πρώτη μεγάλη επένδυση της Premia Properties στον τομέα αυτό.(εδώ)

H Alpha Finance δημοσιεύει ανάλυση για την διεθνή εταιρία ανάπτυξης λογισμικού Profile Software δίνοντας έμφαση στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και τους βασικούς μοχλούς της μελλοντικής επέκτασης της. Συγκεκριμένα οι αναλυτές αναφέρουν ότι ο όμιλος προσφέρει εξειδικευμένες λύσεις στο χρηματοοικονομικό τομέα καθώς και στον ευρύτερο επιχειρηματικό τομέα, με εμπειρία 30 ετών και δραστηριότητα σε 45 χώρες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και τα  κυριότερα παγκόσμια επιχειρηματικά κέντρα, σε Ευρώπη, Αμερική, Μέση Ανατολή, Ασία και Αφρική.(εδώ)

Το μεγάλο deal με την Värde Partners και την αγορά του ποσοστού της στην Trastor ΑΕΕΑΠ από την Τράπεζα Πειραιώς αποτέλεσε αναμφίβολα μια από τις μεγάλες ειδήσεις των τελευταίων ημερών και τοποθετεί την τράπεζα εκ νέου δυνατά στο εγχώριο real estate. Μετά την έντονη φημολογία των περασμένων εβδομάδων για τις κινήσεις του fund, επιβεβαιώθηκε πριν λίγες ημέρες η πώληση του 52% περίπου της Trastor στην Τράπεζα Πειραιώς. Με τον τρόπο αυτό η Trastor επιστρέφει στην “αγκαλιά” της Πειραιώς μετά από πολλά χρόνια. Η πάλαι ποτέ Πειραιώς ΑΕΕΑΠ, μετέπειτα Trastor ΑΕΕΑΠ, ήταν η πρώτη ελληνική Ανώνυμη Εταιρία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία που πέρασε το κατώφλι του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.(εδώ)

Αισιόδοξη για τις προοπτικές των ελληνικών μετοχών παρά το χθεσινό ισχυρό sell-off παραμένει η Eurobank Equities και βλέπει πληθώρα παραγόντων που θα στηρίξουν τις αποτιμήσεις τους στο επόμενο διάστημα, ενώ αναμένει περαιτέρω re-rating και των τραπεζικών μετοχών.  Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η Eurobank Equities, το 2021 ήταν ένα έτος αρκετά γεμάτο με γεγονότα, με διακυμάνσεις στην αντίληψη του ρίσκου από τους επενδυτές καθώς ο αρχικός ενθουσιασμός για την πρόοδο του εμβολίου ακολουθήθηκε από ανησυχίες για τον πληθωρισμό, μια στροφή στην πολιτική των κεντρικών τραπεζών (Fed) και τον αντίκτυπο από την παραλλαγή Όμικρον.(εδώ)

Η διεύθυνση ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGCom) έχει ολοκληρώσει τις συζητήσεις με την Εθνική Ασφαλιστική, έχοντας λάβει όλες τις απαραίτητες απαντήσεις και πληροφορίες, σχετικά με την πώληση του 90% της ασφαλιστικής εταιρίας από την Εθνική Τράπεζα στο αμερικανικό κεφάλαιο CVC Partners. Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνονται από Αθήνα και Βρυξέλλες, στα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται η DGCom να δώσει το πράσινο φως ώστε να προχωρήσει η ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ωστόσο, πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν την πιθανότητα να υπάρξει κάποια γνωμοδότηση στα τέλη του μήνα και να χρειαστούν μερικές ακόμα εβδομάδες, ώστε να δοθεί και τυπικά το πράσινο φως για την ολοκλήρωση του ντιλ.(εδώ)

Παρατηρήσεις και ερωτήματα για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα του εργοστασίου διατυπώνουν δημοτικές παρατάξεις.Παρά το γεγονός ότι προχωρούν κανονικά, μέχρι στιγμής, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και έχουν εγκριθεί οι πρώτες απαραίτητες άδειες προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του νέου εργοστασίου της ΦΑΓΕ στo βιομηχανικό πάρκο Riegmeer στο Hoogeveen της Ολλανδίας, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι ο δρόμος για την υλοποίηση της πολυσυζητημένης επένδυσης θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα για την ελληνική γαλακτοβιομηχανία. Θέλοντας να μηδενίσει κάθε πιθανότητα στραβοπατήματος, έχοντας άλλωστε νωπό στη μνήμη της το ναυάγιο στο Λουξεμβούργο που είχε προηγηθεί, η διοίκηση της ΦΑΓΕ επέλεξε προσεκτικά τη συγκεκριμένη τοποθεσία, διασφαλίζοντας την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας για την σχεδιαζόμενη επένδυση. (εδώ)

Αυξημένο μέρισμα για το τέταρτο τρίμηνο του 2021 θα διανείμει στους μετόχους της η Capital Product Partners L.P. Συγκεκριμένα, η εισηγμένη στο Nasdaq εταιρία, συμφερόντων της Οικογένειας Βαγγέλη Μαρινάκη, ανακοίνωσε ότι το ΔΣ της ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,15 δολ. ανά κοινό μερίδιο (common unit).Πρόκειται για αύξηση 50% σε σχέση το μέρισμα ανά common unit που είχε διανείμει η εταιρία για το τρίτο τρίμηνο του 2021. Το μέρισμα θα εκκαθαριστεί στις 10 Φεβρουαρίου για μετόχους οι οποίοι θα έχουν στην κατοχή τους κοινά μερίδια της Capital Product Partners L.P. στις 3 Φεβρουαρίου.(εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text