Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Τι περιμένουν οι ΑΕΕΑΠ για να μοιράσουν μετοχές

Τι περιμένουν οι ΑΕΕΑΠ για να μοιράσουν μετοχές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τι περιμένουν οι ΑΕΕΑΠ για να μοιράσουν μετοχές

Τη βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των εταιρειών ακινήτων επιθυμούν τα στελέχη των επιχειρήσεων κλάδου που θα επιδιώξουν φέτος να αντλήσουν κεφάλαια μέσω του ΧΑ, με στόχο να διαθέσουν τις νέες μετοχές τους πάνω από την εσωτερική τους αξία (NAV), ή έστω να αποφύγουν το ενδεχόμενο ενός αξιοσημείωτου discount.

Δεν είναι τυχαίο ότι BriQ Properties και Intercontinental ΑΕΕΑΠ διαπραγματεύονται στο ΧΑ με discount, ενώ η Varde προκειμένου να ρευστοποιήσει το ποσοστό που κατείχε στην Trastor ΑΕΕΑΠ με premium, προσέφυγε στον άλλο βασικό μέτοχο της εισηγμένης εταιρείας, την Τράπεζα Πειραιώς.

Το θέμα αποκτά βαρύτητα με δεδομένο ότι αρκετές εταιρείες του κλάδου αναμένεται φέτος να ζητήσουν νέους επενδυτές, είτε για να εισαχθούν στο χρηματιστήριο, είτε για να ενδυναμώσουν περαιτέρω την παρουσία τους στην αγορά, είτε τέλος προκειμένου μέσω placement να διευρύνουν τη μετοχική διασπορά τους.

Σε ότι αφορά τις εισαγωγές στο ΧΑ έχουμε τις περιπτώσεις των εταιρειών Μπλε Κέδρος (έχει πάρει ολιγόμηνη προθεσμία από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη διευθέτηση εκκρεμοτήτων), την Noval του ομίλου Viohalco, την Trade Estates του ομίλου Fourlis (πολύ πιθανόν εκτός από την εισαγωγή να δούμε και την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή) και την Orilina.

Πέραν αυτών, κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν πως η Prodea ενδιαφέρεται να προχωρήσει σε placement προκειμένου να διευρύνει την πολύ περιορισμένη τρέχουσα μετοχική της διασπορά, κάτι που επίσης πιθανόν να πράξει και η Trastor μετά την αποχώρηση της Varde και την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης που θα ακολουθήσει.

Τέλος, ενώ δεν είναι γνωστές οι σχετικές προθέσεις των BriQ Properties και Intercontinental, η Premia Properties δεν έχει κρύψει τη στόχευσή της για νέα κεφαλαιακή ενίσχυση προκειμένου να φτάσει σε βάθος χρόνου σε ενεργητικό που θα προσεγγίζει το ένα δισ. ευρώ.

“Με βάση το τρέχον χρηματιστηριακό κλίμα, δεν είναι εύκολη υπόθεση να προχωρήσει μια εταιρεία σε διάθεση μετοχών της -είτε μέσω δημόσιας εγγραφής, είτε μέσω placement- έναντι τιμήματος που υπερβαίνει την εσωτερική τους αξία. Το έπραξε πέρυσι η Premia, έχοντας ωστόσο τη συνδρομή ισχυρού στρατηγικού επενδυτή, αλλά και θεσμικών χαρτοφυλακίων από το εξωτερικό. Θεωρώ αρκετά πιθανόν ότι μία τουλάχιστον από τις εταιρείες που ενδιαφέρεται να εισέλθει στο ΧΑ, θα επιδιώξει να το πράξει με έμμεσο τρόπο, αναζητώντας είτε «όχημα», είτε άλλη εταιρεία του κλάδου που ήδη διαπραγματεύεται στο ταμπλό, αν δεν βελτιωθεί το κλίμα και διαπιστώσει πως θα υποχρεωθεί σε σημαντικό discount.

Γενικότερα, μια αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων -αν λάβει σημαντικές διαστάσεις- θα λειτουργήσει εναντίον των εταιρειών ακινήτων. Από την άλλη πλευρά ωστόσο, οι αποδόσεις ενοικίου (yields) στην ελληνική αγορά είναι περίπου διπλάσιες σε σχέση με την Ευρώπη, άνοιγμα που αναμένεται να συρρικνωθεί μέσα στην επόμενη τριετία-πενταετία, στο βαθμό που το χρέος της χώρας λάβει επενδυτική διαβάθμιση και υλοποιηθούν κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές” υποστηρίζει χρηματιστηριακός παράγοντας.

Κόντρα βέβαια στο γενικότερο χρηματιστηριακό κλίμα που επικρατεί μέχρι τώρα, κάθε εταιρεία -προκειμένου να διαθέσει τις μετοχές της με premium ή έστω χωρίς discount- θα επιδιώξει να πείσει την αγορά για τα δικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως πχ για την ποιότητα των ακινήτων της, τα αποδοτικά της κλεισμένα συμβόλαια ενοικίασης, για την ικανότητά της να δημιουργεί υπεραξίες, κ.λπ.

Πέραν αυτών, τρεις εταιρείες του κλάδου (Prodea, Noval και Premia) ενίσχυσαν έμμεσα την αξία των μετοχών τους μέσα από την έκδοση εταιρικών ομολόγων πενταετούς ή επταετούς διάρκειας. Και αυτό γιατί μέσα από τις συγκεκριμένες εκδόσεις:

α) Για ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του δανεισμού τους κατάφεραν να «κλειδώσουν» πολύ χαμηλά επιτόκια επί μακρά σειρά ετών (μείωση επιτοκιακού ρίσκου).

β) Τα ομόλογα αυτά σε αντίθεση με τα μακροπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια, δεν έχουν ενδιάμεσες εκταμιεύσεις, ούτε συνοδεύονται από προσημειώσεις επί ακινήτων, άρα προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία στις εταιρείες.

 

Στέφανος Kοτζαμάνης

Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text