Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Eurobank Equities: Οι 5 λόγοι που θα ανέβει φέτος το Χρηματιστήριο Αθηνών

Eurobank Equities: Οι 5 λόγοι που θα ανέβει φέτος το Χρηματιστήριο Αθηνών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Eurobank Equities: Οι 5 λόγοι που θα ανέβει φέτος το Χρηματιστήριο Αθηνών

Στην ανάπτυξη ποντάρει η Eurobank Equities που εντοπίζει πέντε λόγους για καλή πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών φέτος παρά τις αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων και του επίμονου πληθωρισμού. Η χρηματιστηριακή είναι αισιόδοξη λόγω των θετικών μακροοικονομικών προοπτικών, της αναπτυξιακής ώθησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, των πολύ ελκυστικών αποτιμήσεων, της χαμηλής τοποθέτησης των επενδυτών και της ορατής πορείας της Ελλάδας.

Η χρηματιστηριακή είναι αισιόδοξη λόγω:

των θετικών μακροοικονομικών προοπτικών (άνοδος του ΑΕΠ 4,5-5% το 2022) οι οποίες θα πρέπει να τροφοδοτήσουν αύξηση σε διψήφια ποσοστά στα λειτουργικά κέρδη EBITDA των μη χρηματοοικονομικών κλάδων το 2022-23,

της αναπτυξιακής ώθησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω τις μεσοπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας,

των πολύ ελκυστικών αποτιμήσεων, τόσο σε απόλυτους όρους όσο και σε σχετική βάση (στο 30% το discount των μη τραπεζικών μετοχών έναντι των ευρωπαϊκών),

της χαμηλής τοποθέτησης των επενδυτών, και

της ορατής πορείας της Ελλάδας προς την επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους 12-18 μήνες, η οποία αναμένεται να βελτιώσει την αντίληψη ρίσκου για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

Τραπεζικός κλάδος

Ο τραπεζικός κλάδος είναι ακόμα ένα ισχυρό όπλο για το Χ.Α, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή. Μετά από μια χρονιά ορόσημο που χαρακτηρίστηκε από την αξιοσημείωτη πρόοδο στην εξυγίανση των ισολογισμών, η εστίαση θα μετατοπιστεί στην κερδοφορία.. Αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στον κλάδο, όπως αναφέρουν οι αναλυτές και ειδικότερα:

Η μακροοικονομική ανάκαμψη που υποστηρίζεται από τις αποφάσεις της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης και της ΕΚΤ,

Οι αναβαθμίσεις αξιολόγησης,

Η πιθανή έναρξη εκ νέου της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης για τον κλάδο από το ΤΧΣ,

Η επιστροφή διεθνώς σε μετοχές αξίας, εν αναμονή υψηλότερων επιτοκίων.

Ποιες είναι οι κορυφαίες επιλογές

Η Eurobank Equities επιλέγει τον ΟΠΑΠ, την Εθνική, τη ΔΕΗ και τη Mytilineos, τη Motor Oil και τη Fourlis. Επιλέγει τις μετοχές με συγκεκριμένα κριτήρια εντοπίζοντας διακριτές κατηγορίες μεταξύ μετοχών εταιριών:

Με υψηλές μερισματικές αποδόσεις και περιορισμένες επιπτώσεις από τον πληθωρισμό (ΟΠΑΠ με τιμή στόχο τα 14,70 ευρώ)

Μετοχές που συμμετέχουν στο σενάριο της πράσινης μετάβασης (ΔΕΗ, Mytilineos με τιμές- στόχους 14,50 και 22 ευρώ αντίστοιχα)

Τραπεζικές ενόψει πιστωτικής επέκτασης, κερδοφορίας και ελκυστικής αποτίμησης (ΕΤΕ με τιμή- στόχο 4,20 και προσδοκώμενο P/E στα 6,2)

Μετοχές εταιρίες που έχουν σενάριο ανάκαμψης με την κατάργηση των περιορισμών (Motor Oil, Fourlis, αλλά και ΟΠΑΠ και Mytilineos ευνοούνται επίσης από αυτό)

Οι τιμές στόχοι για τη Motor Oil είναι στα 17 ευρώ και για τη Fourlis στα 6,20 ευρώ. Η χρηματιστηριακή υπενθυμίζει ότι το 2021 ο αρχικός ενθουσιασμός για την πρόοδο του εμβολίου ακολουθήθηκε από ανησυχίες για τον πληθωρισμό και μετά από απόδοση 12% έως τα μέσα Μαΐου του 2021 για το ΧΑ, οι ελληνικές μετοχές παρέμειναν σταθερές στο υπόλοιπο του έτους, επηρεασμένες από τη γενική διάθεση για μείωση του ρίσκου. Το ΧΑ έκλεισε τη χρονιά με συνολική απόδοση 12%, μια κάπως χαμηλή απόδοση στο πλαίσιο των κερδών άνω του 20% που κατέγραψαν αρκετές άλλες αγορές.

Όμως το 2022 ξεκίνησε με πολύ καλές επιδόσεις για το Χ.Α. με τους επενδυτές να επιθυμούν να αυξήσουν την έκθεση στην Ελλάδα.

 

Πηγή:Liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text