Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Η Αττική Οδός διεκδικεί €87 εκατ. για μειωμένα έσοδα λόγω πανδημίας – Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης

Η Αττική Οδός διεκδικεί €87 εκατ. για μειωμένα έσοδα λόγω πανδημίας – Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Αττική Οδός διεκδικεί €87 εκατ. για μειωμένα έσοδα λόγω πανδημίας – Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης

Με δικαστική αγωγή θα διεκδικήσει τις απώλειες εσόδων από τους περιορισμούς στην κυκλοφορία λόγω COVID-19 η Αττική Οδός, μετά την απόφαση του Eλληνικού Δημοσίου να απορρίψει τα αιτήματα αποζημιώσεων συνολικού ύψους περίπου 87 εκατ. ευρώ, υποστηρίζοντας ότι η πανδημία προβλέπεται από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Η Αττική οδός και η παραχώρηση του Μορέα (Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα) είναι οι δύο αυτοκινητόδρομοι όπου το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δεν έχει αναγνωρίσει μέρος της ευθύνης του Δημοσίου για μειωμένα έσοδα, την ώρα που οι δύο κοινοπραξίες πατούν σε γεγονότα ανωτέρας βίας που λόγω των μέτρων της πανδημίας τους στέρησαν έσοδα από διόδια τη διετία 2020-2021.

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες παραχωρήσεις (Ολυμπία Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Νέα Οδός, Κεντρική Οδός, Γέφυρα Ρίο – Αντίρριο), οι οποίες έχουν εισπράξει διαδοχικές αποζημιώσεις λόγω των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας που έλαβε η Πολιτεία για τον περιορισμό της COVID-19 για το 2020 και εκκρεμούν ανάλογα αιτήματα για το 2021.

Η Αττική Οδός, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πρόκειται να στραφεί κατά του γκρουπ των ασφαλιστικών της εταιρειών, στο οποίο ηγείται μεν η Εθνική Ασφαλιστική μαζί με την HDI Gerling, αλλά τις αποζημιώσεις καταβάλλουν οι διεθνείς κολοσσιαίοι αντασφαλιστές, καθώς υπάρχει κάλυψη κατά 100% για τέτοιες απαιτήσεις.

Οι διεκδικήσεις

Στη δίκη θα παραστεί και το Eλληνικό Δημόσιο για να υποστηρίξει νομικά τα επιχειρήματα που προβάλλει, με τα οποία απέρριψε την αποζημίωση των δύο αυτοκινητόδρομων.

Ανάλογη διεκδίκηση αλλά για πολύ μικρότερα ποσά (της τάξης των 10 εκατ. ευρώ), λόγω και της περιορισμένης κυκλοφορίας, αξιώνει και ο Μορέας.

Το Δημόσιο υποστηρίζει ότι τα ασφαλιστήρια συμβόλαια των δύο έργων προβλέπουν τον κίνδυνο της πανδημίας. Ειδικά για την Αττική Οδό, που ήταν από τις πρώτες συμβάσεις παραχώρησης, αναφέρουν ότι η ασφάλιση για τον κίνδυνο πανδημίας δεν προβλεπόταν στο αρχικό συμβόλαιο. Προστέθηκε όμως μεταγενέστερα, κατά την ανανέωση του συμβολαίου, με εξαίρεση την πανδημία από AIDS. Σε ανάλογα ασφαλιστήρια στο εξωτερικό επισημαίνουν ότι οι ασφαλιστικές κάλυψαν την αποζημίωση.

Για παράδειγμα, όταν ακυρώθηκε το 2020 το τουρνουά τένις Wimbledon, το All England Club, ο διοργανωτής της κορυφαίας διοργάνωσης, ο οποίος κατέβαλλε ετησίως ασφάλιστρα ύψους 1,5 εκατ. λίρες, διεκδίκησε και έχει εισπράξει αποζημιώσεις άνω των 100 εκατ. λιρών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, οι απώλειες εσόδων υπολογίζονταν σε 250 εκατ., ωστόσο το ποσό της αποζημίωσης εμφανίζεται μικρότερο γιατί το κλαμπ δεν επιβαρύνθηκε με πρόσθετες λειτουργικές δαπάνες προσωπικού, επάθλων κ.ά. Το Wimbledon έχει ασφαλιστεί για μεταδοτικές ασθένειες και είναι το μόνο από τα τέσσερα Γκραν Σλαμ που έχει ασφάλεια για πανδημία, η οποία προστέθηκε μετά την έξαρση του SARS-CoV-2.

Δεν είναι όμως λίγες και οι περιπτώσεις όπου σε άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ οι ασφαλιστικές εταιρείες αρνήθηκαν να πληρώσουν στους κατόχους ασφαλιστήριων συμβολαίων αξιώσεις άνω του 1 δισ. δολαρίων, με αποτέλεσμα πολλές διαφωνίες να καταλήξουν στα δικαστήρια.

Στα δικαστήρια

Ανάλογη είναι η περίπτωση και των δύο ελληνικών αυτοκινητόδρομων. Οι αντασφαλιστές έχουν αρνηθεί να καταβάλουν την αποζημίωση από την πανδημία, καθώς υποστηρίζουν ότι στο ασφαλιστήριο υπερισχύει η ζημία στο έργο. Στην περίπτωση όμως της Αττικής Οδού (και αντίστοιχα στον Μορέα) ισχυρίζονται ότι τη στέρηση εσόδων προκάλεσε η λήψη των περιοριστικών μέτρων του Ελληνικού Δημοσίου και όχι κάποια ζημία εντός των δύο οδικών έργων.

Στο υπουργείο αναφέρουν ότι την υπόθεση θα κρίνει το δικαστήριο. Εφόσον δικαιώσει τις ασφαλιστικές, τότε και μόνο θα κληθεί να καλύψει μέρος των διεκδικήσεων το κράτος.

Βάσει των εκτιμήσεων, η Αττική Οδός απώλεσε κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας το 25% των εσόδων της λόγω των μέτρων ανάσχεσης του COVID-19 και των σοβαρών περιορισμών στην κυκλοφορία, ενώ για πέρυσι κατά μέσο όρο η μείωση υπολογίζεται στο 10%.

H προσφυγή στα δικαστήρια των δύο εταιρειών παραχώρησης δεν αναμένεται να φέρει γρήγορα αποτελέσματα, καθώς όποια κι αν είναι η απόφαση εκτιμάται ότι αμφότερες οι πλευρές θα εξαντλήσουν τα νομικά εργαλεία και θα ασκήσουν έφεση. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, όπως λένε αρμόδιες πηγές, να ολοκληρωθεί η παραχώρηση (η σύμβαση λήγει τον Οκτώβριο του 2024) και τα δικαστήρια να μην έχουν τελειώσει.

 

Πηγή:newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text