Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | "Ο συνδιασμός ακρίβειας και φόρων απειλεί τη Βρετανία "

"Ο συνδιασμός ακρίβειας και φόρων απειλεί τη Βρετανία "

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
"Ο συνδιασμός ακρίβειας και φόρων απειλεί τη Βρετανία "

H εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και του δείκτη του πληθωρισμού προκαλεί σοβαρό πονοκέφαλο σε όλο τον κόσμο. Παρά ταύτα, ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τους φόρους την ίδια στιγμή, προχωρώντας σε ένα οικονομικό πείραμα σε μία από τις χειρότερα χτυπημένες από την πανδημία χώρες. Το καίριο πλήγμα στο κόστος ζωής θα γίνει ορατό τον Απρίλιο, επιβαρύνοντας αυτομάτως τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και  επιχειρήσεων και τιμωρώντας τα φτωχότερα από τα πρώτα, ενώ ήδη έχουν πληγεί το πλείστον από την πανδημία του κορωνοϊού. Οι πιέσεις ασκούνται πανταχόθεν.

Τον Δεκέμβριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Ηνωμένου Βασιλείου εκτινάχθηκε στα υψηλά 30ετίας, της τάξεως του 5,4%, εξαλείφοντας τις αυξήσεις των μισθών.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αυξάνει τα επιτόκια πιο γρήγορα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Το πλαφόν που έχει οριστεί για το εγχώριο κόστος ενέργειας θα ανέλθει 50% τον Απρίλιο, ακριβώς τη στιγμή που ο φόρος μισθοδοσίας θα αυξάνεται, ως απόπειρα να αποκατασταθούν τα απολεσθέντα φορολογικά έσοδα. Ούτε και η έξοδος της χώρας από την Ε.Ε. αποδείχθηκε φθηνή. Η δεξαμενή σκέψης Resolution Foundation αποφαίνεται πως το αποτέλεσμα των ανωτέρω θα είναι μια πραγματική κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων, εφόσον ένα τυπικό νοικοκυριό με 27.000 εισόδημα τον χρόνο, αφού έχει καταβάλει φόρους και λειτουργικά έξοδα, θα πρέπει να πληρώσει και 600 λίρες επιπλέον σε φόρους και λογαριασμό ηλεκτρικού.

«Καμπανάκι» για μια πραγματική κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων.

Το Κέντρο Οικονομικών και Eπιχειρηματικών Ερευνών προβλέπει μια αύξηση της τάξεως των 1.980 στερλινών στο συνολικό ετήσιο κόστος διαβίωσης και αυτός ο υπολογισμός έγινε προ της αύξησης φόρων.

Οι εκκλήσεις για να μετριασθούν οι δεινές επιπτώσεις ακούγονται από ολοένα και περισσότερα στόματα. Εν τω μεταξύ, η επερχόμενη κρίση λειτουργεί και ως δοκιμασία για άλλα κράτη, τα οποία προσπαθούν να  χαρτογραφήσουν την πορεία της οικονομίας μετά την πανδημία. «Παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς το Ηνωμένο Βασίλειο για πολλούς λόγους», παρατηρεί ο πρώτος τη τάξει οικονομολόγος της Berenberg Bank», Χόλγκερ Σμίεντινγκ. «Η χώρα έχει μεγαλύτερη ανάγκη να θέσει υπό έλεγχο τα δημοσιονομικά της, διότι η αρχική της αντίδραση στην πανδημία ήταν μεγαλύτερη». Για πολλούς η νέα πρόκληση αυτή έχει την ίδια σοβαρότητα με τα προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης, την τηλεκπαίδευση και τα προβλήματα της δημόσιας υγείας, τα οποία η χώρα έζησε στη χειρότερη περίοδο της πανδημίας. Η 51χρονη Λόρι Γουίλιαμς με ένα παιδί ζει στα βορειοδυτικά της Αγγλίας και είχε μαζί με τον πρώην σύντροφό της μία εταιρεία. Επειτα από έναν επώδυνο χωρισμό την κράτησε, αλλά τελεί σε δυσχερή οικονομική θέση, διότι ως αυτοαπασχολούμενη διευθύντρια της εταιρείας δεν δικαιούτο οικονομική ενίσχυση από την κυβέρνηση. Προσπαθεί να επιβιώσει σήμερα, ενώ ακόμη ο Απρίλιος δεν έχει έρθει.

Αν και σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί ήδη σε ρεκόρ 30ετίας ή τείνει προς τα εκεί, εξαιτίας του κόστους φυσικού αερίου, η Βρετανία σπεύδει πολύ πιο γρήγορα από άλλες να αποκαταστήσει τα δημοσιονομικά της και να αυξήσει τα επιτόκια ως ανάσχεση του πρώτου.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, πάντως, χρειάζεται κάποια ισορροπία ανάμεσα στο να διατηρηθούν για μακρό διάστημα τα μέτρα στήριξης και στο να αποσυρθούν βεβιασμένα. Η Βρετανία προχωρεί στο δεύτερο και ορισμένοι εκτιμούν πως η κίνηση αυτή θα επαναφέρει μνήμες της λιτότητας μετά την κρίση του 2008.

 

Πηγή:kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text