Αρχική | Άποψη | Η Άποψη των ΜΜΕ | Αγοράζουμε ή όχι στη πτώση;

Αγοράζουμε ή όχι στη πτώση;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Πανικός και αίμα στους δρόμους. Αυτός είναι ένας από τους ιερούς κανόνες πολλών επιτυχημένων επενδυτών όσον αφορά το χρονικό σημείο μιας εύστοχης αγοράς στοιχείων ενεργητικού.

Tις περισσότερες φορές η αγορά επιβραβεύει αυτή την τακτική. Όμως, το τι σημαίνει πανικός περνά μέσα από το προσωπικό φίλτρο του κάθε διαχειριστή ή επενδυτή. Αυτή τη στιγμή λοιπόν κατά πόσον μιλάμε για πανικό στις αγορές; Προφανώς η απάντηση ποικίλει από επενδυτή σε επενδυτή και εξαρτάται από τα στοιχεία ενεργητικού στα οποία έχει έκθεση. Ας δούμε όμως τα δεδομένα που έχουμε στο τραπέζι μας και τα επισημαίνουν πολλοί αναλυτές.

Ο S&P 500 έχει υποχωρήσει περισσότερο από 10% μέχρι στιγμής το 2022. Τα Treasury bonds υποχωρούν κατά 3%, το Bitcoin έχει χάσει πάνω από 21% και το πολυδιαφημισμένο ETF των δύο τελευταίων ετών, το ARK Innovation Fund (ARKK) της Cathie Wood έχει απωλέσει τα κέρδη του 2021 και τα μισά κέρδη του 2020.

Η Αμερικανική Ένωση Μεμονωμένων Επενδυτών (AAII) ανέφερε ότι στο ερώτημα κατά πόσον οι επενδυτές βλέπουν ένα ράλι στις μετοχές τους επόμενους μήνες, το ποσοστό των ερωτηθέντων που απάντησαν θετικά ήταν μόλις 21%. Αντίθετα το 46% αυτών προέβλεψαν πτώση στις αγορές. Σύμφωνα με την ΑΑΙΙ αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό ταύρων και το υψηλότερο ποσοστό αρκούδων εδώ και 18 μήνες.

Για τις παλιές» καραβάνες» των αγορών είναι γνωστό ότι η αγορά πολύ σπάνια κάνει αυτό που περιμένει η πλειοψηφία. Όταν το κυρίαρχο επενδυτικό συναίσθημα κλίνει υπέρ της ανόδου συνήθως είναι μια καλή στιγμή να είμαστε προσεκτικοί. Αντίθετα, η πιο κατάλληλη στιγμή για αγορές είναι συνήθως όταν το επενδυτικό συναίσθημα κλίνει υπέρ της...καταστροφής του Δράμαλη.

Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες ημέρες ολοένα και περισσότεροι επενδυτές γίνονται bearish. Ένα μέτρο του πόσο bearish είναι η αγορά είναι ο λόγος CBOE Put/Call (CPC), ο οποίος αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς βραχυπρόθεσμους αντιθετικούς δείκτες.

Μια ένδειξη κάτω από το 0,80 σημαίνει ότι οι επενδυτές αγοράζουν πολύ περισσότερα calls- δικαιώματα αγοράς- από puts- δικαιώματα πώλησης- και ως εκ τούτου προδίδει μια ευρέως bullish διάθεση της αγοράς. Αντίθετα, μια ένδειξη πάνω από το 1,20 δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών είναι bearish και συνωστίζεται προς την πλευρά των puts.

Την Παρασκευή ήταν η πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια που ο λόγος CPC εκτινάχθηκε έως το 1,26.(σ.σ: Τη Δευτέρα ήταν στο 1,17). Πολλοί επενδυτές λοιπόν βλέποντας ότι ο λόγος αυτός έχει εκτοξευτεί στο υψηλότερο επίπεδό του από την κατάρρευση των αγορών τον Μάρτιο του 2020 και δεδομένου ότι η αγορά συνήθως δεν ανταμοίβει το «συναίσθημα» των πολλών, εκτιμούν ότι η ώρα των αγορών είναι τώρα,τη στιγμή που η απαιδιοδοξία έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος.

Επιπλέον, πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Δείκτης Μεταβλητότητας (VIX) βρίσκεται στα πρόθυρα της δημιουργίας ενός ευρέος σήματος αγοράς μετοχών, άλλο ένα σημάδι ότι η αγορά βρίσκεται κοντά στο τέλος της πτώσης και αυτή η εβδομάδα ενδείκνυται για τοποθετήσεις.

Η στήλη δεν διαφωνεί απαρραίτητα με την παραπάνω άποψη με την προϋπόθεση να αλλάξουμε την πρόταση «κοντά στο τέλος της πτώσης» σε «κοντά στο τέλος της πρώτης φάσης της πτώσης».

Ενδεχομένως λοιπόν αν γίνουν οι σωστές επιλογές να δωθεί η ευκαιρία ενός καλού trading.

Aν κάποιος όμως είναι μεσομακροπρόθεσμος, τότε τα πράγματα αλλάζουν αρκετά.

Bλέπετε, αν ανοίξουμε το διάγραμμα του δείκτη CPC, συνειδητοποιούμε ότι ναι μεν οι τιμές συνήθως βρίσκουν οροφή λίγο πιο πάνω από το 1,20 ,όμως κάτω υπο συγκεκριμένες συνισταμένες μπορούν να κινηθούν σημαντικά υψηλότερα.

Μια τέτοια συνισταμένη είναι η ρητορική που θα χρησιμοποίησει σήμερα ο Jerome Powell όσον αφορά τους ρυθμούς σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, σε μια συνέντευξη Τύπου την οποία οι επενδυτές την αναμένουν με τεράστια νευρικότητα, ειδικά μετά τις δηλώσεις πολλών αξιωματούχων κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου όσον αφορά ότι ο επίμονος πληθωρισμός δεν αφήνει πλέον πολλά περιθώρια ελιγμών.

Αν ο Powell προτιμήσει να προσφέρει έναν ακόμα εφησυχασμό στις αγορές, σαφέστατα όσοι τόλμησαν αυτή την εβδομάδα να τοποθετηθούν επιθετικά θα ανταμειφθούν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Αν όμως η Fed διαφανεί πολύ επιθετικότερη του αναμενόμενου, τότε οι κάτοχοι put options σίγουρα θα είναι αυτοί που θα γελάσουν τελευταίοι γι’αυτόν τον μήνα.

Συγκρατημένο το ΔΝΤ για το 2022

Στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές που δημοσιεύθηκε με αισθητή καθυστέρηση την Τρίτη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε τις πρόβλεψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2022 στο 4,4%, καθώς αναμένει ότι το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί. Έτσι εκτιμά ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θ’ αποδυναμωθεί από 5,9% το 2021 σε 4,4% το 2022.

Το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις του λόγω των καθοδικών εκπλήξεων, όπως είναι η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19, οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και ο υψηλότερος πληθωρισμός. Όλοι αυτοί οι παράγοντες εμποδίζουν την οικονομική ανάκαμψη με εμφανή σημάδια στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Πιο συγκεκριμένα για τις ΗΠΑ το ΔΝΤ εκτιμά ότι θ’αναπτυχθούν 4% το 2022, 1,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως, καθώς η Federal Reserve ετοιμάζεται να αποσύρει τη νομισματική της τόνωση, παρά το γεγονός ότι οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας επιβαρύνουν ακόμα την οικονομία. Ένας επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας ήταν η αποτυχία ψήφισης του αρχικού νομοσχεδίου Build Back Better.

Η Κίνα, εν τω μεταξύ προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 4,8% φέτος, σημειώνοντας πτώση 0,8 ποσοστιαίων μονάδων από τις προηγούμενες εκτιμήσεις εν μέσω των διαταραχών που προκλήθηκαν από την πολιτική της για μηδενικό Covid, της επιβράδυνσης του κλάδου των ακινήτων και της βραδύτερης από την αναμενόμενη ανάκαμψης της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Τα αυξανόμενα κρούσματα Covid-19 σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας επηρέασαν επίσης τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στη Βραζιλία, τον Καναδά και το Μεξικό.

Όσον αφορά το μέλλον, το ΔΝΤ αναβάθμισε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2023 κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 3,8%, με την προϋπόθεση ότι δεν θα εμφανιστεί μια νέα παραλλαγή του Sars CoV 2, κάτι που θα εξαρτηθεί από τη δίκαιη παγκόσμια πρόσβαση σε εμβόλια και υγειονομική περίθαλψη.

Η στήλη θέλει να σταθεί σε τρία συμπεράσματα-επισημάνσεις του Ταμείου:

- H παγκόσμια οικονομία βρίσκεται το 2022 σε χειρότερη θέση από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

- Πέραν των αρνητικών εκπλήξεων από το μέτωπο της πανδημίας, των πληθωριστικών πιέσεων και του ρυθμού σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, παγκόσμιοι κίνδυνοι μπορεί να εμφανιστούν λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων και της συνεχιζόμενης κλιματικής αλλαγής που καθιστά την πιθανότητα μεγάλων φυσικών καταστροφών αυξημένη. (σ.σ: Ως εκ τούτου οι επενδύσεις σε πολιτικές για το κλίμα παραμένουν επιτακτική ανάγκη σύμφωνα με το Ταμείο).

- Τα υψηλά επίπεδα χρέους και η αύξηση του πληθωρισμού θα περιορίσουν εκ των πραγμάτων την ικανότητα πολλών χωρών του αναδυόμενου και αναπτυσσόμενου κόσμου να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις.

Εν ολίγοις αυτό που εννοεί το ΔΝΤ είναι ότι η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να λειτουργήσει ως νέα κοιτίδα κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τις ροές κεφαλαίων, τα νομίσματα και τις δημοσιονομικές θέσεις των αναδυόμενων και των αναπτυσσόμενων οικονομιών, ειδικά από τη στιγμή που τα επίπεδα χρέους έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια.

Αυτό που έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι πού καταλήγει το ΔΝΤ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη έκθεση: «Σ’ αυτό το πλαίσιο, η διεθνής συνεργασία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της πρόσβασης στη ρευστότητα και θα πρέπει να οδηγήσει σε ταχεία αναδιάρθρωση χρέους όπου χρειάζεται».

Κάτω από αυτό το πρίσμα, είστε έτοιμοι να στοιχηματίσετε στο σενάριο ότι η πτώση των διεθνών αγορών ολοκληρώθηκε και δεν έχει επόμενες …φάσεις;

Επανάληψις, μήτηρ πάσης μαθήσεως

Σε περίπτωση λοιπόν που πράγματι το πρώτο εξάμηνο του 2022 επικρατήσει η πλαγιοκαθοδική τροχιά, υπενθυμίζουμε ένα μικρό μέρος από το αφιέρωμα μας στην επενδυτική στρατηγική του 2022: https://www.liberal.gr/economy/i-ependutiki-stratigiki-tou-2022-oi-eukairies-kai-oi-pagides/424259 «Καθώς οι χρηματαγορές και τα συνολικά χρέη αυξάνονται ως ποσοστό του ΑΕΠ, εκ των πραγμάτων γίνονται όλο και πιο εύθραυστα.

Τις περιόδους λοιπόν που οι αγορές θα προσαρμόζονται σε κάθε νέο «ξεφούσκωμα» από τις Κεντρικές Τράπεζες, είτε μέσω της μείωσης των αγορών στοιχείων ενεργητικού, είτε μέσω της αύξησης των επιτοκίων, είτε μέσω και των δύο, πολύ πιθανόν να έχουμε καθοδικές εκφάνσεις, με τους risk managers ή τα αυτόματα αλγοριθμικά συστήματα να μειώνουν θέσεις σε πολλά επενδυτικά funds.

Τόσο το αυξανόμενο κύμα της παθητικής επενδυτικής, όσο και η μεγάλη συμμετοχή του retail ειδικά στο αμερικανικό χρηματιστήριο και μάλιστα σε συγκεκριμένους τίτλους, θα επιδεινώσει σοβαρά τη νευρικότητα της αγοράς, μόλις οι επενδυτές συνειδητοποιήσουν ότι οι Κεντρικές Τράπεζες λόγω των πληθωριστικών πιέσεων δεν είναι διατεθειμμένες να παρεμβαίνουν όπως παλιά στις «βουτιές» της αγοράς.

Η συνειδητοποίηση αυτή όμως στην ουσία θα τραυματίσει τη νοοτροπία «buy-the-dip» που έχει χαρίσει τεράστια κέρδη τα τελευταία χρόνια.

Κάπως έτσι θα αρχίσει ένα νέο αφήγημα για τις αγορές, όχι απαραίτητα λιγότερο λαμπερό από εκείνο των προηγούμενων ετών, αλλά σίγουρα πιο δύσκολο, καθώς κατά έναν τρόπο θα απευθύνεται στους «διαβασμένους» πλέον επενδυτές, που θα μπορούν να ξεχωρίσουν τις «ποιοτικές» τοποθετήσεις και να αξιοποιήσουν τα pullbacks προκειμένου να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία υψηλής ποιότητας σε χαμηλές τιμές.

Για να μπορέσει ένας επενδυτής να εκμεταλλευτεί μια πλαγιοκαθοδική αγορά, θα πρέπει να διαθέτει επαρκή ρευστότητα στις καθοδικές της εκφάνσεις και να είναι αρκετά συνετός με την κατοχύρωση κερδών στις ανοδικές.

Το 2022 λοιπόν θα είναι μια χρονιά κινητικότητας και επιστροφής στην ποιότητα, κάτι που συνεπάγεται τη μελέτη των ισολογισμών και των business plan προκειμένου να ξεχωρίσει κανείς την ήρα από το σιτάρι».

 

Μαίρη Βενέτη

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text