Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Citigroup: Αγοράστε στην πτώση – Οι μεγάλες ευκαιρίες που δημιούργησε η "υγιής" διόρθωση

Citigroup: Αγοράστε στην πτώση – Οι μεγάλες ευκαιρίες που δημιούργησε η "υγιής" διόρθωση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Citigroup: Αγοράστε στην πτώση – Οι μεγάλες ευκαιρίες που δημιούργησε η "υγιής" διόρθωση

Buy this dip, δηλαδή αγοράστε σε αυτή τη βουτιά που σημείωσαν τα χρηματιστήρια, ειδικά στις μετοχές εκτός ΗΠΑ, συστήνει στους επενδυτές η Citigroup σε σημερινή της έκθεση. Όπως σημειώνει, το ταχύτατο de-rating των μετοχών "ανάπτυξης" μπορεί να επιβραδυνθεί καθώς σταθεροποιούνται οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων (δηλαδή οι αποδόσεις συν τον πληθωρισμό), αλλά πιθανότατα θα συνεχιστεί αργότερα μέσα στο έτος, ενώ οι επενδυτές που ανησυχούν για την αύξηση των επιτοκίων και/ή την απότομη παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση θα πρέπει να εξετάσουν τις αμυντικές μετοχές και να τοποθετηθούν στις αγορές, τις μετοχές και τους κλάδους "αξίας".

Η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει πως η αρχή του 2022 για τις αγορές ήταν δύσκολη. Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI AC World έχει υποχωρήσει κατά 6% από τις αρχές τους έτους, ενώ σε επίπεδο περιοχής/χώρας, ο μέχρι πρόσφατα ηγέτης των αποδόσεων διεθνώς S&P, έχει πληγεί περισσότερο (-7%).

Σε επίπεδο κλάδων, ο παγκόσμιος δείκτης της πληροφορικής MSCI World IT παρουσίασε τη μεγαλύτερη πτώση (-11%), ενώ η Ενέργεια (+8%) και οι τράπεζες (σταθεροποιητικά προς το παρόν)), είχαν τις καλύτερες επιδόσεις φέτος. Σε ό,τι αφορά το trade μετοχών ανάπτυξης και μετοχών αξίας, ο δείκτης MSCI World Growth (παγκόσμιος δείκτης μετοχών ανάπτυξής) υποχωρεί κατά 10%, ενώ τα trade της αξίας έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις. Ο μεγαλύτερος χαμένος του περασμένου έτους, οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών έχουν υποχωρήσει μόλις 1%, ενώ ο δείκτης Αξίας της MSCI υποχωρεί 2%.

Ο δείκτης Bear Market Checklist της Citigroup υποδηλώνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αγοράσουν αυτήν την κατά τα άλλα υγιής πτώση των αγορών, επισημαίνει η Citi. Οι αποτιμήσεις φαίνονται "τεντωμένες", ειδικά στις ΗΠΑ, αλλά άλλοι παράγοντες φαίνονται πιο ευνοϊκοί, όπως οι ροές κεφαλαίων ή η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών τα οποία δεν κινούνται σε υπερβολικά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τον πρώτο παράγοντα που αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την πορεία των μετοχών και ο οποίος και πυροδότησε το τρέχον sell-off, οι αυξήσεις επιτοκίων της Fed δηλαδή, οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi αναμένουν ότι οι πραγματικές αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ θα φτάσουν στο -0,25% αργότερα φέτος, σημειώνοντας αύξηση 85 μονάδων βάσης από τα επίπεδα του Δεκεμβρίου 2021. Είχαν ήδη αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, υποδηλώνοντας ότι είναι πιθανή κάποια βραχυπρόθεσμη διόρθωση.

Οι αποτιμήσεις των μετοχών ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις πραγματικές αποδόσεις. Οι πραγματικές αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ στο -0,25% σημαίνουν ότι ο MSCI ΗΠΑ θα διαπραγματεύεται με δείκτη p/e 12μήνου στο PE 20x (από 21x σήμερα) και ο δείκτης μετοχών ανάπτυξης MSCI World Growth με p/e στο 24x (σήμερα 26x), με το de-rating να αγγίζει το 4% και το 8% αντίστοιχα. Ωστόσο, όπως τονίζει, τα trades αξίας είναι πολύ λιγότερο ευαίσθητα σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο παράγοντα, αυτόν της πιο αργής ανάπτυξης, οι οικονομολόγοι της Citi αναμένουν ότι η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί από 5,7% το 2021 σε 4,1% το 2022, ακόμη πολύ πάνω από τον μεσοπρόθεσμο μέσο όρο. Η ανάπτυξη των κερδών ανά μετοχή (EPS) των μετοχών του παγκοσμίου δείκτη MSCI AC World αναμένεται να επιβραδυνθεί από 54% το 2021 σε 7% το 2022.

Σε αυτό σημείο αξίζει να αναφέρουμε πως σύμφωνα με τη Citi, τα κέρδη ανά μετοχή για τις ελληνικές μετοχές αναμένεται φέτος να εκτοξευθούν κατά 37,1% που αποτελεί και τη μεγαλύτερη αύξηση διεθνώς, τη στιγμή που η Ελλάδα θεωρείται γενικότερα ένα trade αξίας. Συγκριτικά να αναφέρουμε ότι η κερδοφορία των εταιρειών στην Ευρώπη αναμένεται να ενισχυθεί φέτος κατά 5,4%, στις ΗΠΑ κατά 7,9% και στις αναδυόμενες αγορές κατά 6,3%.

Όπως αναφέρει η αμερικανική τράπεζα, οι κυκλικές μετοχές έχουν επίσης αρχίσει να υποχωρούν καθώς το τρέχον sell-off έχει διευρυνθεί. Ίσως αυτό αντανακλά τη βραχυπρόθεσμη άποψη της αγοράς παρά την προσδοκία μιας απότομης οικονομικής επιβράδυνσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, και ειδικά εάν συνεχιστεί η διόρθωση, η Citi συστήνει την αγορά των μετοχών αξίας, όπως αυτές του βρετανικού δείκτη FTSE 100 ή γενικότερα τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές. Παράλληλα, στα αγαπημένα της trades τοποθετεί, τα βασικά καταναλωτικά αγαθά, τις υπηρεσίες υγείας και τις τηλεπικοινωνίες στις αγορές της Βρετανίας και της Ιαπωνίας, οι οποίες αναμένεται να είναι λιγότερο ευαίσθητες και στην αύξηση των επιτοκίων αλλά και στην πιο αργή οικονομική ανάπτυξη.

 

Ελευθερία Κούρταλη

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text