Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ευνοϊκότερο πλαίσιο για μεγάλες επενδύσεις ΑΠΕ

Ευνοϊκότερο πλαίσιο για μεγάλες επενδύσεις ΑΠΕ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ευνοϊκότερο πλαίσιο για μεγάλες επενδύσεις ΑΠΕ

Κατάργηση του ορίου των 75 εκατ. ευρώ για την ένταξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ευνοϊκό καθεστώς των «εμβληματικών επενδύσεων εξαιρετικής σημασίας» προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Η κατάργηση του ορίου αφορά συγκεκριμένες τεχνολογίες ΑΠΕ και σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση  στοχεύει στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλκυση επενδύσεων και απορρόφηση των διαθέσιμων για τον σκοπό αυτό χρηματοδοτικών πόρων. Ειδικότερα στο καθεστώς των «εμβληματικών επενδύσεων εξαιρετικής σημασίας» θα εντάσσονται ανεξαρτήτου ύψους επενδύσεις:

– Συστήματα που συνδυάζουν σταθμό ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και σύστημα παραγωγής πράσινου υδρογόνου, εφόσον η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή υδρογόνου.

– Εγκαταστάσεις θαλάσσιων αιολικών ή πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων, καθώς και επενδύσεις που ενισχύουν σημαντικά την ελληνική οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της σε διεθνές επίπεδο.

– Συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

– Επενδύσεις υποδομής με συγκεκριμένα ενεργειακά κριτήρια για την κατασκευή νέων κτιρίων.

Η επιχορήγηση από το Δημόσιο αφορά την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών η οποία θα προσδιορίζεται ως ποσοστό επ’ αυτών που μπορούν να λάβουν οι συγκεκριμένες επενδύσεις με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων. Εάν υλοποιούνται εντός των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης (ΖΑΠ) η ενίσχυση μπορεί να φτάνει το 100%, ενώ σε εκτός ΖΑΠ περιοχές σε ποσοστό 80%. Συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μπορούν να ενταχθούν αποκλειστικά στην κατηγορία «εμβληματικές επενδύσεις εξαιρετικής σημασίας» και να λάβουν τα παρεχόμενα στη συγκεκριμένη κατηγορία κίνητρα, εφόσον οι σχετικές αιτήσεις είχαν υποβληθεί έως την 1η Νοεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με την ειδική έκθεση της ρύθμισης του Λογιστηρίου του Κράτους, επί της προτεινόμενης τροπολογίας, προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού από την κατάργηση του προβλεπόμενου κατώτατου ορίου προϋπολογισμού των 75.000.000 ευρώ, η οποία θα αντιμετωπισθεί από τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού. Aξίζει να σημειωθεί ότι με αποφάσεις της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων έχουν ενταχθεί ήδη πολλά έργα ΑΠΕ με προϋπολογισμό άνω των 75 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών είναι το project της ΕΝΙΠΕΑΣ των 350 εκατ. ευρώ που αφορά την κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 700 ΜW στις περιοχές Σκοπιά και Καλλιθέα Φαρσάλων, ένα έργο που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 1.100 και 38 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή του και τη λειτουργία του αντίστοιχα. Επίσης, το επενδυτικό σχέδιο «Αιολικά πάρκα Ευβοίας» ισχύος 470,4 MW της Ελλάκτωρ, τα «Φωτοβολταϊκα πάρκα» συνολικής ισχύος 1,5 GW της Εγνατία Γκρουπ Ι.Κ.Ε. (χαρτοφυλάκιο που εξαγοράστηκε πέρυσι από τη Mytilineos), η ανάπτυξη 18 αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 360 MW στην Κάρυστο Ευβοίας της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η δημιουργία 5 αιολικών επενδύσεων ισχύος 120,3 MW της Καμαρίδης Global Wire ΑΒΕΕ  και δύο έργα φωτοβολταϊκών πάρκων, το ένα συνολικής ισχύος 362,75 MW σε Θεσσαλία και Μακεδονία προϋπολογισμού 184,5 εκατ. ευρώ και το άλλο συνολικής ισχύος 830 MW σε Λάρισα, Μαγνησία και Κιλκίς, ύψους 421,6 εκατ. ευρώ του ομίλου Καράτζη.

 

Χρύσα Λιάγγου

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text