Ενεργειακή κρίση: Σφοδρή ανησυχία λόγω Ουκρανίας
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ταλαντεύονται καθώς οι έμποροι σταθμίζουν τον αντίκτυπο της αύξησης των αποστολών από τη Ρωσία και την… αυξανόμενη ένταση μεταξύ του κορυφαίου προμηθευτή και της Δύσης για την Ουκρανία.
Οι παραγγελίες για αποστολή φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο από την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Eustream. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg, εξακολουθούν να παραμένουν κάτω από το κανονικό, ενώ οι ανησυχίες για την κλιμάκωση της γεωπολιτικής κρίσης γύρω από την Ουκρανία οδηγεί τις ανησυχίες στο «κόκκινο».
Έτσι, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αυξήθηκαν κατά 0,9% στα 93,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα χθες το απόγευμα στο Άμστερνταμ, αφού σημείωσαν πτώση έως και 7,1% νωρίτερα.
Οι έμποροι παρακολουθούν τα τυχόν σημάδια ότι η Ρωσία θα φέρει κάποια ανακούφιση στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου καθώς μια σύγκρουση με την Ουκρανία θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τις ροές σε μια στιγμή που τα αποθέματα είναι επικίνδυνα χαμηλά και η χειμερινή ζήτηση παραμένει υψηλή.
«Κόκκινος συναγερμός» και διπλωματία
Σε περίπτωση κλιμάκωσης, πάντως, η απειλή από τη Μόσχα είναι σαφής, όπως αυτή εκφράστηκε από τον πρόεδρο της Άνω Βουλής Νικολάι Ζουραβλιόφ, ο οποίος δήλωσε στο πρακτορείο TASS, ότι οι χώρες της Ευρώπης δεν θα μπορούν να προμηθεύονται πετρέλαιο, φυσικό αέριο και μέταλλα από τη Ρωσία σε περίπτωση που αποσυνδέσουν τη Ρωσική Ομοσπονδία από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο είχε αποκαλύψει ότι βρίσκεται στο τραπέζι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.
«Αν αποσυνδέσουν τη Ρωσία από το SWIFT, τότε εμείς δεν θα παίρνουμε συνάλλαγμα, αλλά οι αγοραστές, οι χώρες της Ευρώπης πρωτίστως, δεν θα προμηθεύονται τα δικά μας εμπορεύματα, όπως είναι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα μέταλλα και άλλα σημαντικά προϊόντα που εισάγουν. Χρειάζονται κάτι τέτοιο; Δεν νομίζω», δήλωσε ο Ζουραβλιόφ.
Οι δυτικοί σύμμαχοι, πάντως, προχωρούν σε διπλωματικές προσπάθειες για να αποτρέψουν τον πόλεμο καθώς τα ρωσικά στρατεύματα εξακολουθούν να συγκεντρώνονται στα σύνορα της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ θέτουν έως και 8.500 στρατιώτες σε αυξημένη ετοιμότητα για ανάπτυξη ώστε να ενισχύσουν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, εάν χρειαστεί.
Την ίδια ώρα, το Κατάρ, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, δήλωσε μέσω αξιωματούχων
του ότι δεν θα είναι σε θέση να αυξήσει σημαντικά τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε περίπτωση οποιασδήποτε διακοπής στις ρωσικές ροές. Ωστόσο, οι ΗΠΑ αναμένουν ότι θα είναι σε θέση να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος οποιουδήποτε πιθανού ελλείμματος, όπως δήλωσαν χθες Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους Ευρωπαίους ηγέτες ενώ η Μόσχα αρνείται ότι σκοπεύει να εισβάλει.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη και δεν θα σταλούν στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι υπάρχει «χρόνος και χώρος» για διπλωματία.
Οι συνέπειες μιας εισβολής και το LNG
Μια πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι μια «ξεκάθαρη και παρούσα απειλή» που κρέμεται πάνω από την αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς οι προμήθειες παραμένουν περιορισμένες, δήλωσε η Helima Croft της RBC στη σύνοδο κορυφής Argus Crude στο Χιούστον. Ο κίνδυνος εισβολής τις επόμενες εβδομάδες είναι «πάνω από 50%» και θα οδηγούσε σε σημαντικά υψηλότερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με την Croft.
Στην Ευρώπη υπήρξε πρόσφατα μια κάποια ανακούφιση από την ενεργειακή κρίση λόγω των αυξημένων προμηθειών LNG και στο πλαίσιο αυτό αναμένονται τουλάχιστον 27 δεξαμενόπλοια μέχρι το τέλος του μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Ωστόσο, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η ζήτηση, -αντίστοιχα και οι τιμές-, από την Ασία θα αυξηθεί οσονούπω.
Στα θετικά είναι ότι στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης την επόμενη εβδομάδα προβλέπεται να επικρατήσουν θερμοκρασίες πάνω από το μέσο όρο για την εποχή, ενώ η ζήτηση φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται επίσης να μειωθεί λόγω των συνθηκών που θα επιτρέψουν αυξημένη λειτουργία των αιολικών πάρκων.
Πηγή: newmoney.gr

- Η Γερμανία επανεξετάζει τους ελέγχους στις εξαγωγές και όχι μόνο λόγω Κίνας
- Λαγκάρντ – ΕΚΤ: Ο πληθωρισμός θα καθορίσει τα επιτόκια
- Société Générale: Ισχυρές και ανθεκτικές οι τράπεζες - Ιδού όλα τα όπλα που έχει η ευρωζώνη για να αντιμετωπίσει μία νέα κρίση
- Νάγκελ: Η ΕΚΤ δεν έχει τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων
- S&P: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να ξεπεράσουν τις αναταράξεις στις αγορές
- Γερμανία: Σημαντική υποχώρηση του δείκτη επενδυτικής εμπιστοσύνης ZEW τον Μάρτιο
- Credit Suisse: Πόσο θα στοιχίσει σε κάθε Ελβετό η διάσωση της τράπεζας
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 29/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 28/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 27/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 26/11/2018
- Global uncertainty is rising, and that is a bad omen for growth
- Φοροαπαλλαγές 150 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό εταιρειών
- Ερχονται δάνεια 1 δισ. με εγγύηση δημοσίου για μικρές εταιρείες
- Μεγάλη κινητικότητα στην αγορά online τζόγου
- Ο νόμος που κατέστρεψε το Χρηματιστήριο: Δημόσιες προτάσεις αγοράς μετοχών
- Lockdown και Τουρκία πιέζουν τις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες – Μεγάλες ζημιές για Σελόντα και Νηρέα
Σχολιάστε το άρθρο