Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Ψήφος εμπιστοσύνης 6,5 δισ. ευρώ στον τραπεζικό κλάδο

Ψήφος εμπιστοσύνης 6,5 δισ. ευρώ στον τραπεζικό κλάδο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ψήφος εμπιστοσύνης 6,5 δισ. ευρώ στον τραπεζικό κλάδο

Κεφάλαια της τάξης των 6 δισ. ευρώ έχει καταφέρει να προσελκύσει μέσα σε λίγους μήνες το εγχώριο τραπεζικό σύστημα από μεγάλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, που διαβλέπουν σημαντικές ευκαιρίες αποδόσεων στον κλάδο.

Παρά το κλίμα αβεβαιότητας διεθνώς για την εξέλιξη της πανδημίας, οι διοικήσεις των τραπεζών επέτυχαν πέρυσι την επανασύνδεσή τους με τις διεθνείς αγορές και ευελπιστούν σε συνέχιση των υψηλών επιδόσεων και το 2022.

Οι επενδύσεις πραγματοποιήθηκαν το 2021 κατά μεγάλο μέρος μέσω των τριών αυξήσεων κεφαλαίου συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ από τις Alpha Bank (800 εκατ. ευρώ), Τράπεζα Πειραιώς (1,40 δις. ευρώ) και Attica Bank (250 εκατ. ευρώ), οι οποίες καλύφθηκαν κατά βάση από διεθνή funds.

Την ίδια χρονιά, οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι προχώρησαν σε εκδόσεις εναλλακτικών ομολόγων, 3 δισ. ευρώ περίπου, στο πλαίσιο της υποχρέωσής τους έναντι του επόπτη για ενίσχυση του δείκτη συνολικών ιδίων κεφαλαίων στο 26% έως το 2025.

Εφόσον προχωρήσει η συμφωνία της Viva Wallet με την JP Morgan για την πώληση του 49% των μετοχών της έναντι 700-800 εκατ. ευρώ στον αμερικανικό όμιλο και στεφθεί με επιτυχία η προγραμματισμένη δεύτερη κεφαλαιακή ενίσχυση της Attica Bank κατά 120 εκατ. ευρώ, ο ελληνικός κλάδος θα έχει αντλήσει μετά το ξέσπασμα της πανδημίας κεφάλαια περί τα 6,50 δισ. ευρώ.

Εφόσον δε, πραγματοποιηθούν με επιτυχία και οι προγραμματισμένες για το 2022 εκδόσεις ομολογιακών τίτλων από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες, ύψους 4 δισ. ευρώ, θα έχουν συγκεντρωθεί σε λιγότερο από μία διετία περισσότερα από 10 δισ. ευρώ.

Οι προσδοκίες

Η ισχυρή ζήτηση έως τώρα για τραπεζικούς τίτλους αποδίδεται στις υψηλές προσδοκίες της επενδυτικής κοινότητας για σημαντικές αποδόσεις, μετά από μία υπερδεκαετή κρίση.

Συγκεκριμένα, τα διεθνή funds διαβλέπουν τα εξής:

Η χώρα επιστρέφει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με τις τράπεζες να αναδεικνύονται σε πρωταγωνιστές για την υλοποίηση επενδύσεων, οι οποίες μόνο από τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα ξεπεράσουν τα 30 δισ. ευρώ

Η αναμενόμενη επιτάχυνση της πιστωτικής μεγέθυνσης θα ενισχύσει τα έσοδα των τραπεζών, σε μία περίοδο που τα κόστη είναι απολύτως ελεγχόμενα, μετά την ολοκλήρωση των σχεδίων μετασχηματισμού τους

Ο κλάδος εξέρχεται από την κρίση των κόκκινων δανείων, με στόχο το 2022 ο μέσος δείκτης καθυστερήσεων να υποχωρήσει στα επίπεδα του 6%-7%

Η συνεπακόλουθη μείωση των προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των εσόδων τόσο από τόκους, όσο και από προμήθειες, θα οδηγήσει σε υψηλή καθαρή κερδοφορία, η οποία θα μπορούσε να φτάσει τα 1,50 δισ. ευρώ στο σύνολο της εφετινής χρήσης.

Με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει ο δρόμος για τη διανομή μερίσματος στους μετόχους για πρώτη φορά από τα τέλη της δεκαετίας του 2000.

 

Πηγή:ΟΤ

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text