Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡA | Η τιμή των δικαιωμάτων CO2, έφτασαν στα € 90 ανά τόνο! Καταστροφική επίδραση στα αποτελέσματα της ΔΕΗ

Η τιμή των δικαιωμάτων CO2, έφτασαν στα € 90 ανά τόνο! Καταστροφική επίδραση στα αποτελέσματα της ΔΕΗ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η τιμή των δικαιωμάτων CO2, έφτασαν στα € 90 ανά τόνο! Καταστροφική επίδραση στα αποτελέσματα της ΔΕΗ

Το κόστος των δικαιωμάτων ρύπανσης CO2, κατά την τρέχουσα εβδομάδα, εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά εβδομάδων. Πιο συγκεκριμένα, οι άδειες εκπομπής ρύπων άνθρακα αυξήθηκαν έως και 2,6% το πρωί της Τετάρτης, αγγίζοντας μέχρι και τα € 90,0 ανά τόνο. Αυτό είναι το υψηλότερο ενδοημερήσιο επίπεδο από την 9 Δεκεμβρίου 2021.

Τα αίτια αυτής της απότομης ανόδου φαίνεται να είναι οι έντονες ανησυχίες για την πιθανή σύγκρουση στην Ουκρανία, οι οποίες οδήγησαν στην διαμόρφωση προσδοκιών αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου. Ως αποτέλεσμα, αυξήθηκε η ζήτηση για καύσιμα, όπως λιγνίτη και άνθρακα, και για δικαιώματα ρύπανσης, καθώς οι παραγωγοί τα θεωρούν πιο κερδοφόρα στην χρήσης τους.

Rises to highest level since Dec. 9

Δείτε την τρέχουσα τιμή των δικαιωμάτων CO2 (εδώ)

Η εξέλιξη αυτή, πλήττει σημαντικά τα αποτελέσματα της ΔΕΗ, καθ’ όσον, όπως εκτιμάται, κατά το 2021, η εταιρία πλήρωσε περισσότερα από € 1 δισεκατομμύριο για την αγορά και χρήση των δικαιωμάτων αυτών.

Η θέση μας επί του θέματος παραμένει ότι, η λειτουργία του μηχανισμού των δικαιωμάτων ρύπων, όπως θεσπίστηκε από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πλήρως λανθασμένη. Η άποψή μας είναι ότι, στη συγκεκριμένη αγορά, θα έπρεπε να επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο των εταιριών που χρησιμοποιούν τα δικαιώματα αυτά. Η ελεύθερη συμμετοχή κάθε είδους κερδοσκοπικών funds και κερδοσκόπων επενδυτών, μετέτρεψε αυτό τον πολύ σημαντικό και “ευαίσθητο” μηχανισμό, που επηρεάζει τη λειτουργία όλου του βιομηχανικού τομέα της Ευρώπης, σε ένα σύστημα κερδοσκοπίας, με καταστροφικά αποτελέσματα για τις βιομηχανίες, για τις εταιρίες παραγωγής ρεύματος, και, τελικά, για τους ευρωπαίους πολίτες.

 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Επιμέλεια: Γιάννης Σιάτρας, Κωνσταντίνος Καρατζάς


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text