Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Η ΕΚΤ προειδοποιεί τις τράπεζες για το ενδεχόμενο κυρώσεων στη Ρωσία

Η ΕΚΤ προειδοποιεί τις τράπεζες για το ενδεχόμενο κυρώσεων στη Ρωσία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η ΕΚΤ προειδοποιεί τις τράπεζες για το ενδεχόμενο κυρώσεων στη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προειδοποιήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με σημαντική ρωσική έκθεση να είναι έτοιμα για την επιβολή διεθνών κυρώσεων κατά της Μόσχας εάν αυτή εισβάλει στην Ουκρανία.

Η προειδοποίηση από την ΕΚΤ, η οποία εποπτεύει 115 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης, έρχεται καθώς οι ΗΠΑ έχουν σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει «τεράστιες συνέπειες» εάν στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία .

Και όπως αναφέρουν οι Financial Times οι κυρώσεις κρύβουν σημαντικούς κινδύνους για τις διεθνείς τράπεζες με μεγάλη ρωσική έκθεση, συμπεριλαμβανομένης της Citi των ΗΠΑ, της γαλλικής Société Générale, της αυστριακής Raiffeisen και της ιταλικής UniCredit.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι FT, αξιωματούχοι της ΕΚΤ ζήτησαν λεπτομέρειες για το πώς θα χειρίζονταν οι τράπεζες διαφορετικά σενάρια, όπως ο αποκλεισμός ρωσικών τραπεζών από την πρόσβαση στο σύστημα διεθνών πληρωμών Swift.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η ΕΚΤ θέλει να διασφαλίσει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε καθεστώς κυρώσεων και είναι σε θέση να αποκόψουν γρήγορα πελάτες με τους οποίους απαγορεύεται να συναλλάσσονται.

Η κεντρική τράπεζα έχει διερευνήσει τους κινδύνους διαφόρων σεναρίων και έχει πιέσει τις τράπεζες να μοιραστούν λεπτομέρειες για τις δικές τους εκτιμήσεις και τα σχέδια έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με άτομα που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις.

Ζήτησε επίσης πληροφορίες για ρωσικά και ουκρανικά ανοίγματα από την Deutsche Bank και την ING, τους μεγαλύτερους δανειστές στη Γερμανία και την Ολλανδία, αντίστοιχα.

Η SocGen έχει τη μεγαλύτερη οικονομική έκθεση στη Ρωσία από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή τράπεζα, με 2,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έρευνα της JPMorgan. Η αυστριακή Raiffeisen έχει άνοιγμα 1,9 δισ. ευρώ, ενώ η UniCredit έχει 1,4 δισ. ευρώ.

Ο Andrea Orcel, διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, ήταν ένα από τα κορυφαία στελέχη μεγάλων ιταλικών εταιρειών που συμμετείχαν σε βιντεοσύσκεψη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη για να συζητήσουν τους οικονομικούς δεσμούς.

 

Πηγή:ΟΤ

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text