Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | ΥΠΕΝ: Μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος σε όσους κόπηκε το ρεύμα

ΥΠΕΝ: Μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος σε όσους κόπηκε το ρεύμα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΥΠΕΝ: Μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος σε όσους κόπηκε το ρεύμα

Τη δυνατότητα της αποζημίωσης των περίπου 200.000 νοικοκυριών που έμειναν χωρίς ρεύμα τις τελευταίες τέσσερις μέρες από το σαρωτικό πέρασμα της «Ελπίδας» μελετά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, ο υπουργός Κώστας Σκρέκας φέρεται να έχει βάλει στο τραπέζι σενάρια για την οικονομική, έστω και μερικώς, ανακούφιση των καταναλωτών που ταλαιπωρήθηκαν και διαβίωσαν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς ρεύμα και χωρίς θέρμανση.

Ωστόσο τα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ για την καταβολή υψηλών αποζημιώσεων είναι δεμένα για τρεις λόγους:

1) Γιατί δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που να προβλέπει τις αποζημιώσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ στα πρότυπα της Αττικής Οδού.

2) Γιατί δεν μπορεί να καταγραφεί με σαφήνεια το εύρος της διάρκειας των διακοπών ρεύματος στη χαμηλή τάση. Από το μέρος δηλαδή του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το σύστημα καταμέτρησης της κατανάλωσης είναι «τυφλό» καθώς το δίκτυο δεν είναι ψηφιοποιημένο. Δηλαδή ο ΔΕΔΔΗΕ δεν βλέπει καν, δεν υπάρχει καν μία υποδομή, καταγραφής σε πραγματικό χρόνο της κατανάλωσης ρεύματος.

3) Η μόνη δυνατότητα αποζημίωσης που υπάρχει είναι για την πρόκληση βλαβών σε ηλεκτρικές οικιακές συσκευές από την αυξομείωση της τάσης του ρεύματος (κοπή ουδετέρου σύμφωνα με την τεχνική ορολογία).

Μείωση χρέωσης χρήσης δικτύου διανομής

Ένα από τα επικρατέστερα, λοιπόν, σενάρια που ερευνούν το υπουργείο ΠΕΝ και ο ΔΕΔΔΗΕ είναι είτε ο μηδενισμός είτε η μείωση μέρους των ρυθμιζόμενων χρεώσεων στους λογαριασμούς των πληγέντων από την «Ελπίδα» καταναλωτών.

Η συγκεκριμένη χρέωση αφορά στη χρήση του «ελληνικού δικτύου διανομής». Δεν αποκλείεται, λένε οι πληροφορίες, το υπουργείο να ζητήσει από τον ΔΕΔΔΗΕ τη μείωση είτε το μηδενισμό της σχετικής χρέωσης. Είναι άγνωστο αν αυτή θα αφορά το διάστημα των τεσσάρων ημερών ή ενδεχομένως επεκταθεί για την κατανάλωση του Ιανουαρίου.

Τέτοια «αποζημίωση» είχε δοθεί και πέρυσι την περίοδο της επέλασης της «Μήδειας».

Η μείωση ή ο μηδενισμός όμως της συγκεκριμένης χρέωσης σκοντάφτει στην αδυναμία εντοπισμού των περιπτώσεων στις οποίες διακόπηκε η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Κι αυτό γιατί τα νοικοκυριά ήταν διάσπαρτα στην Αττική και όχι σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή που ήταν πέρυσι με τη «Μήδεια».

Όπως και να έχει, το σενάριο αυτό της μείωσης ή του μηδενισμού της χρέωσης Ελληνικού Δικτύου Διανομής είναι ανοικτό για το υπουργείο ΠΕΝ.

Το ύψος της συγκεκριμένης χρέωσης ανέρχεται για μία κατανάλωση 1.100 kWh στο τετράμηνο περίπου στα 25 ευρώ.

 

Χρήστος Κολώνας

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text