Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Ο πληθωρισμός οδηγεί στη φτώχεια πολλούς Βρετανούς

Ο πληθωρισμός οδηγεί στη φτώχεια πολλούς Βρετανούς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

«Είναι ταπεινωτικό, δηλώνει η Ρεμπέκα, μητέρα από το δυτικό Γιόρκσαϊρ στο BBC: «Θα έπρεπε όλοι να είναι σε θέση να προσφέρουν στα παιδιά τους ένα σπίτι το οποίο θερμαίνεται».

Σύμφωνα με το ίδρυμα κοινωνικής πρόνοιας Joseph Rowntree στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν 1,8 εκατομμύρια παιδιά σε νοικοκυριά με εισόδημα που δεν αρκεί για τα στοιχειώδη. Αυτό γίνεται σαφές και απ΄ όσα λέει ο γιός της Ρεμπέκας: «Η μητέρα μου μας έμαθε ότι δεν μπορούμε να έχουμε όσα θέλουμε, αλλά έχουμε όσα χρειαζόμαστε».

Στο ερώτημα ποια είναι αυτά ο 11χρονος απαντά «ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας» και «πολλή αγάπη».

Τους μήνες που έρχονται η αγοραστική δύναμη των Βρετανών θα δεχθεί σοβαρό πλήγμα. Ο κύριος λόγος είναι η εκτόξευση των τιμών ενέργειας, με την οποία ο πληθωρισμός ενδέχεται και να φθάσει στο 7%. Παρά το γεγονός ότι στη Βρετανία ισχύει πλαφόν στις τιμές ενέργειας, όλα δείχνουν ότι από την 1η Απριλίου θα υπάρξουν αναπροσαρμογές στα ανώτατα όρια τιμών, με αποτέλεσμα οι δαπάνες των νοικοκυριών για ενέργεια να αυξηθούν πάνω από 50%.

Απαραίτητα μέτρα στήριξης πολλών δις

Για τον δημοσιογράφο Μάρτιν Λούις, ιδρυτή της ιστοσελίδα moneysavingexpert.com θα πρέπει να εξεταστούν μια σειρά μέτρων στήριξης των νοικοκυριών, όπως ο μηδενισμός του ΦΠΑ στην ενέργεια και τα επιδόματα θέρμανσης: «Είναι απολύτως σαφές ότι απαιτούνται οικονομικές ενισχύσεις πολλών δισεκατομμυρίων λιρών όσων έχουν ανάγκη, αλλά και των χαμηλόμισθών. Διαφορετικά πολλά νοικοκυριά θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ θέρμανσης και αγοράς τροφίμων».

Ο κίνδυνος διολίσθησης στη φτώχεια είναι υπαρκτός για πολλούς Βρετανούς. Το επισημαίνουν άλλωστε ακόμα και οι πάροχοι ενέργειας. Καθοριστικό συνεπώς είναι τι θα πράξει από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

 

Πηγή: OT

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text