Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ποια είναι τα επτά έργα ΣΔΙΤ που βγαίνουν σε διαγωνισμό

Ποια είναι τα επτά έργα ΣΔΙΤ που βγαίνουν σε διαγωνισμό

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ποια είναι τα επτά έργα ΣΔΙΤ που βγαίνουν σε διαγωνισμό

Επτά νέα έργα μέσω Σύμπραξης Δημόσιου με Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) είναι έτοιμο να προκηρύξει μέσα στο επόμενο διάστημα το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Πρόκειται για έργα συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, τα οποία διεκδικούν οι μεγάλοι κατασκευαστικοί Όμιλοι της χώρας και αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να φανεί ποιές από αυτές τις συμβάσεις θα εντάξουν στο ανεκτέλεστο τους.

Πρόκειται για το Φράγμα Χαβρία προϋπολογισμού 86 εκ. ευρώ, ένα εμβληματικό έργο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών καθώς είναι το πρώτο φράγμα που υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ.

Τα τρία σχήματα που συμμετέχουν στη δεύτερη φάση του έργου είναι:

1. ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Τ.Ε.ΧΡΟΝΙΑ.Δ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ.

2. ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΙΝΤΡΑΚΑΤ -SUEZ EAU FRANCE S.A.S- ΕΥΑΘ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Α.Ε.

3. ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.

Το έργο, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου, θα καλύψει τις υδρευτικές ανάγκες του 33% του συνολικού αναγκών της Χαλκιδικής, δηλαδή το ένα τρίτο του νομού.

Ο χρόνος κατασκευής του έργου θα διαρκέσει τρία έτη και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2025, λύνοντας μεγάλο μέρος των υδρευτικών αναγκών της Χαλκιδικής ειδικά κατά τους θερινούς τουριστικούς μήνες.

Το επόμενο έργο που μπαίνει στην τελική ευθεία είναι η μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση των δύο ομάδων επτά και έξι περιφερειακών κέντρων επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (ΠΕΚΕΠΠ).

Ήδη στο διαγωνισμό έχουν προκριθεί πέντε σχήματα. Πρόκειται για τα σχήματα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΑΒΑΞ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ - ΑΤΕΣΕ ΑΕ, INTRAKAT. Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού 163 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 131,5 εκατ. ευρώ), το οποίο χωρίζεται σε δύο ομάδες: στην Περιοχή Α περιλαμβάνονται επτά ΠΕΚΕΠΠ  στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων κόστους 70,8 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και στην Περιοχή Β που περιλαμβάνονται έξι ΠΕΚΕΠΠ στις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Κρήτη και Νοτίου Αιγαίου, κόστους 60,7 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

Στην υποβολή των οικονομικών προσφορών περνά το το έργο για τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της Γενικής Γραμματείας Υποδομών στην οδό Πειραιώς, για το οποίο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τα σχήματα: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, η Κ/Ξ Μυτιληναίος-Dimand η Κ/Ξ Intrakat-Redex, η Κ/Ξ ΤΕΚΑΛ-JCC SAL και Μηχανική. Το έργο είναι προϋπολογισμού 139,59 εκατ. ευρώ.

Επτά Όμιλοι και κοινοπραξίες αναμένεται να κονταροχτυπηθούν στο διαγωνισμό για την "ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣ, ΣΕΡΡΩΝ, ΚΙΛΚΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΥΤΩΝ", μέσω του μοντέλου ΣΔΙΤ, εκτιμώμενης αξίας ύψους 120 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

Στην α’ φάση, δηλαδή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, έδωσαν το παρών η ΑΒΑΞ, η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η κοινοπραξία Μυτιληναίος-ΑΤΕΣΕ, το κοινό σχήμα INTRAKAT-REDEX, η Μηχανική και η ένωση εταιρειών ΤΕΚΑΛ-JCC.

Σε διαγωνιστική φάση εισέρχεται το έργο της ύδρευσης των Νομών Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας, που περιλαμβάνει έργα υδροληψίας, κατασκευή μεγάλων αγωγών μεταφοράς νερού, αντλιοστασίων και έργα ταμίευσης για την αποθήκευση και διανομή νερού.

Πρόκειται για έργο με υπερτοπικό χαρακτήρα, καθώς αναμένεται να καλύψει τις υδρευτικές ανάγκες σε περιοχές των Δήμων Αρταίων, Νικολάου Σκουφά, Ζηρού και Πρέβεζας στην Περιφέρεια Ηπείρου, Λευκάδας και Μεγανησίου στα Ιόνια νησιά, και Ακτίου – Βόνιτσας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 133 εκατ εθρώ.,

Τέλος μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται ο διαγωνισμός για το φράγμα Μπραμιανού και το Φράγμα Πλατύ, προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ και 130 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

 

Ελένη Μπότα

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text