Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ποιες δεσμεύσεις ανέλαβε η Αθήνα για να ανοίξει ο δρόμος εξόδου της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο.

Ποιες δεσμεύσεις ανέλαβε η Αθήνα για να ανοίξει ο δρόμος εξόδου της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ποιες δεσμεύσεις ανέλαβε η Αθήνα για να ανοίξει ο δρόμος εξόδου της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο.

Δεσμεύσεις για να μειωθούν στο ελάχιστο δυνατόν οι εκκρεμότητες των μεταμνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας ανέλαβε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της προχθεσινής 13ης αξιολόγησης, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την έξοδό της από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο.

Η πληρωμή των εγγυήσεων του Δημοσίου για τα δάνεια των ιδιωτών

Ανάμεσα στα «αγκάθια», είναι η πληρωμή στις τράπεζες εγγυήσεων του Δημοσίου για δάνεια ιδιωτών, οι οποίες κατέπεσαν.

Πρόκειται για δάνεια που δόθηκαν σε μεγάλο βαθμό για κοινωνικούς σκοπούς, έπειτα από σεισμούς, πλημμύρες κ.λπ. εδώ και μια δεκαετία περίπου, στη συνέχεια δεν εξοφλήθηκαν και οι τράπεζες διεκδικούν τώρα τις εγγυήσεις που δικαιούνται.

Το ποσόν ανέρχεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση δεσμεύθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, να το μηδενίσει σε δύο χρόνια, δίνοντας όμως δείγμα γραφής από τώρα.

Το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύθηκε να διπλασιάσει το προσωπικό του σχετικού τμήματος εγγυήσεων που κάνει τις εκκαθαρίσεις, προσλαμβάνοντας άλλα 35 άτομα τον Φεβρουάριο.

Υπάρχει επιτάχυνση, αλλά χρειάζεται επιπλέον προσπάθεια

Στις διαπραγματεύσεις αναγνωρίσθηκε ότι υπάρχει επιτάχυνση, καθώς εκκαθαρίζονται δεκάδες εκατομμυρίων τον μήνα, αλλά χρειάζεται επιπλέον προσπάθεια, ώστε να είναι ρεαλιστικός ο στόχος της εκκαθάρισης σε δύο χρόνια.

Το καλό είναι ότι δημοσιονομικά η εκκαθάριση αυτή είναι ουδέτερη, καθώς η υποχρέωση έχει ήδη εγγραφεί στα ελλείμματα των δύο προηγούμενων ετών, όταν δεν υπήρχαν δημοσιονομικοί περιορισμοί, λόγω ρήτρας γενικής αποφυγής.

Ετσι, τώρα που αρχίζει και πάλι η δημοσιονομική προσαρμογή, δεν επιβαρύνεται το έλλειμμα. Εν τω μεταξύ, στο υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι οι δανειολήπτες έχουν τη δυνατότητα, με διάταξη που ψηφίστηκε τον προηγούμενο χρόνο, να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Το ζήτημα των  εκκρεμών  συντάξεων

Βελτίωση αναγνωρίστηκε και στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ειδικά τον Νοέμβριο και ακόμη περισσότερο τον Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι η κυβέρνηση πλησίασε τους στόχους, αν και δεν τους εκπλήρωσε.

Το κυριότερο είναι ότι οι εκκρεμείς συντάξεις μειώνονται με όλο και ταχύτερους ρυθμούς, επισημαίνεται. Ο στόχος είναι να μηδενιστούν σχεδόν έως τα μέσα του χρόνου.

Στα χρηματοοικονομικά ζητήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, επισημάνθηκε καθυστέρηση στην εκκαθάριση των υποθέσεων του ν. Κατσέλη κυρίως στην περιφέρεια. Οι θεσμοί ζήτησαν να ενισχυθούν τα δικαστήρια εκεί, ώστε να μειωθεί το στοκ.

Σε ό,τι αφορά το ενδιάμεσο σχήμα για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών, έως ότου τεθεί σε εφαρμογή ο νέος φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, οι θεσμοί ζήτησαν βελτιώσεις, όμως δεν απέρριψαν την πρόταση, η οποία, άλλωστε, εκτιμάται ότι αφορά μόνο περίπου 5.000 νοικοκυριά.

«Οχι» για το ΤΧΣ

Αντίθετα, απέρριψαν την πρόταση να διορίζονται από την κυβέρνηση τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς –όπως διεμήνυσαν– θέλουν η διοίκησή του να είναι ανεξάρτητη.

Κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία δεν θα κινδυνεύσει πλην απροόπτου. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η 13η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε μέσα σε μόνο μία ημέρα.

Η επόμενη, τον Απρίλιο, θα συνοδεύεται από δόση που θα εκταμιευθεί κανονικά τον Ιούνιο. Εκκρεμεί όμως και μία ακόμη δόση από το 2019, για την οποία δεν έχει αποφασιστεί αν θα συγχωνευθεί με αυτήν του Ιουνίου ή θα δοθεί χωριστά τον Αύγουστο, με την έξοδο από την εποπτεία. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να εκδοθεί μια ακόμη, τελική έκθεση των θεσμών, αναφέρουν οι πηγές.

 

Πηγή:economico.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text