Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Τράπεζα Πειραιώς: Ποια αγροτικά προϊόντα συνεχίζουν να ακριβαίνουν

Τράπεζα Πειραιώς: Ποια αγροτικά προϊόντα συνεχίζουν να ακριβαίνουν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τράπεζα Πειραιώς: Ποια αγροτικά προϊόντα συνεχίζουν να ακριβαίνουν

Μεγάλη ετήσια άνοδο κατέγραψε το 2021 και συνεχίζει να ανεβαίνει η τιμή σε δύο προϊόντα που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα Έλληνες παραγωγούς, στο βαμβάκι και το χυμό πορτοκαλιού. Η τιμή του βαμβακιού ανέβηκε 57% στο δωδεκάμηνο και του χυμού πορτοκαλιού πάνω από 30%. Οι τιμές και στα δύο προϊόντα ανέβηκαν περισσότερο από 8% τον τελευταίο μήνα. Οι τιμές πολλών από αυτά τα προϊόντα ενδέχεται να συνεχίσουν να ανεβαίνουν για το επόμενο 18μηνο επισημαίνει ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς.

Επώδυνη άνοδο 58% καταγράφει επίσης σε διάστημα 52 εβδομάδων ο δείκτης ενέργειας S&P GSCI, ο οποίος επιτάχυνε και σημείωσε άνοδο 16,41% τον τελευταίο μήνα, με καταληκτική ημερομηνία την 16η Ιανουαρίου. Την ίδια στιγμή ο δείκτης τροφίμων έχει σημειώσει άνοδο 13,14% μέσα σε ένα χρόνο και ειδικά το τελευταίο τρίμηνο έχει επιταχύνει την ανοδική πορεία του, με άνοδο 7,53%.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τη μηναία μελέτη των εμπορευμάτων και το δελτίο τιμών των αγροτικών προϊόντων που εκδίδει το τμήμα Οικονομικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής της Τράπεζας Πειραιώς, δίνοντας ένα βοήθημα τόσο στον Έλληνα αγρότη και καταναλωτή, όσο και στον επενδυτή των αγορών.

Τα ενεργειακά προϊόντα έχουν πάρει την άγουσα, αλλά όπως φαίνεται το ίδιο ισχύει και για τα αγροτικά προϊόντα. Μάλιστα τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο εντός του 2021, καταγράφουν δύο προϊόντα που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους Έλληνες αγρότες: Το βαμβάκι και ο χυμός πορτοκαλιού. Το πρώτο είναι ήδη σε μακροχρόνια ανοδική τάση, ενώ ο χυμός μόλις μπαίνει σε αυτό το στάδιο. Οι τιμές και στα δύο αυτά προϊόντα στο διάστημα 16 Δεκεμβρίου-16 Ιανουαρίου 2022, σημείωσαν άνοδο μεγαλύτερη από 8%.

Στο μεταξύ οι τιμές σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, έχουν σημειώσει άνοδο σε 12μηνη βάση. Ειδικότερα, με βάση και τα στοιχεία του Bloomberg που παραθέτει αναλυτικά η ανάλυση της Πειραιώς:

Η τιμή στο σιτάρι υποχώρησε 3,93% στο πρώτο δεκαπενθήμερο της χρονιάς. Έχει ανέβει κατά 16,43% σε ένα χρόνο.

Η τιμή στο βοδινό κρέας, είχε τη μεγαλύτερη αύξηση μετά από αυτή του χυμού πορτοκαλιού, με άνοδο 29,77% σε ένα χρόνο, ενώ υποχώρησε 0,81% το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Η τιμή στη ζάχαρη υποχώρησε κατά 3,16% στο πρώτο δεκαπενθήμερο φέτος. Σημειώνει άνοδο 18,06% τον τελευταίο χρόνο.

Η τιμή του βαμβακιού ανέβηκε 57,33% σε ένα χρόνο. Μόνο το τελευταίο δεκαπενθήμερο, ανέβηκε 6,16%.

Η τιμή στο καλαμπόκι ανέβηκε 18,99% σε ένα χρόνο και 0,26% το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Η τιμή στο χυμό πορτοκαλιού, ανέβηκε 30,36% σε ένα χρόνο και 2,21 μόνο το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Η τιμή στο ακατέργαστο ρύζι σημείωσε άνοδο 14,76% παρόλο που υποχώρησε 3,14% το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Τέλος, η τιμή της σόγιας σημείωσε άνοδο 1,58% σε ένα χρόνο αλλά ειδικά το τελευταίο δεκαπενθήμερο ανέβηκε 1,965 καλύπτοντας απώλειες μηνών.

Οι αιτίες των αυξήσεων

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, το αυξημένο κόστος στις τιμές των λιπασμάτων και πρώτων υλών, η εκτίναξη των διεθνών τιμών ενέργειας, οι σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, εξαιτίας της πανδημίας covid-19, «δημιούργησαν την τέλεια αγροτική καταιγίδα, ενισχύοντας τις τιμές των τροφίμων στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας», λέει η ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών, δεν είναι κάτι παροδικό, καθώς εκτιμούν ότι οι υψηλές τιμές τροφίμων πιθανά να διατηρηθούν για τους επόμενους 12- 18 μήνες. Κι αυτό αποδίδεται στους νέους προβληματισμούς και τις ανησυχίες, που δημιουργεί ήδη η μετάλλαξη Όμικρον, συντηρώντας ταυτόχρονα, ένα αυξημένο επίπεδο πληθωρισμού στην παγκόσμια διεθνή οικονομία.

Προβλήματα και ανισορροπίες, «λόγω της ξηρασίας και των μεταβαλλόμενων θερμοκρασιών, φαίνεται να έπληξαν βασικούς παραγωγούς, ενισχύοντας, σημαντικά, τις τιμές τους για τους καταναλωτές», αναφέρει η ανάλυση. «Επίσης, η προσπάθεια που κατέβαλαν πολλά κράτη - όπως η Ρωσία - με την επιβολή φόρων και δασμών, σε μια προσπάθεια περιορισμού των εξαγωγών, ενέτεινε τις πιέσεις διεθνώς, οδηγώντας τις τιμές σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Τα μηνύματα από το μέτωπο της πανδημίας φαίνεται να δίνουν έναν τόνο αισιοδοξίας, για πιθανό τέλος της μέσα στο 2022. Παρόλα αυτά, οι προκλήσεις για τον αγροτοδιατροφικό τομέα το 2022 παραμένουν, με το ενεργειακό κόστος (περαιτέρω ενίσχυση διεθνών πετρελαϊκών τιμών) και το κόστος καλλιέργειας (περαιτέρω αύξηση στις τιμές λιπασμάτων) να καθιστά ασύμφορες τις καλλιέργειες, επηρεάζοντας αρνητικά την παραγωγή», καταλήγει η έκθεση.

 

Πηγή:Liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text