Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Στα $4,5 τρισ. οι παγκόσμιες δαπάνες για τεχνολογία το 2022

Στα $4,5 τρισ. οι παγκόσμιες δαπάνες για τεχνολογία το 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στα $4,5 τρισ. οι παγκόσμιες δαπάνες για τεχνολογία το 2022

Ανοσία στην παγκόσμια πανδημική κρίση επιδεικνύει η αγορά της τεχνολογίας, καθώς οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να κινούνται σε ρυθμούς ψηφιακού μετασχηματισμού και ραγδαίας ψηφιοποίησης. Τα …αντισώματα της αγοράς αποτυπώνονται στις επενδύσεις, που αναμένεται να πραγματοποιηθούν το 2022 στην τεχνολογία, οι οποίες θα είναι και φέτος αυξημένες, όπως άλλωστε και το 2021.

Οι παγκόσμιες τεχνολογικές δαπάνες θα διαμορφωθούν το τρέχον έτος στα επίπεδα των $4,5 τρισ. Οι τεχνολογικές δαπάνες αναμένεται να διευρυνθούν περαιτέρω φέτος, με το ποσοστό της ανάπτυξης να εκτιμάται στο 5,1% σε σχέση με το 2021, όταν οι σχετικές επενδύσεις είχαν ανέλθει παγκοσμίως σε $4,2 τρισ. Η αγορά θα παραμείνει ανοδική και το 2023, οπότε εκτιμάται ότι θα σημειώσει νέα ανάπτυξη, που ποσοστιαία τοποθετείται στο 5%, για να προσεγγίσει τα $4,7 τρισ.

Σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη της εταιρείας ερευνών Gartner (Gartner’s IT spending forecast), παρά τις πιθανές επιπτώσεις της μετάλλαξης Omicron, οι υψηλές προσδοκίες, που συνεχίζει να δημιουργεί το ψηφιακό περιβάλλον, θα συνεχίσουν να ενισχύουν τις τεχνολογικές επενδύσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι επιμέρους κατηγορίες δαπανών για την Πληροφορική θα έχουν θετικό πρόσημο ανάπτυξης όχι μόνο κατά την τρέχουσα χρήση, όπως ακριβώς είχε συμβεί και το 2021.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η μεγαλύτερη αύξηση δαπανών θα σημειωθεί στην κατηγορία επιχειρηματικό λογισμικό, όπου η αναμενόμενη ανάπτυξη για φέτος θα είναι της 11%, με την αγορά να φτάνει σε απόλυτα μεγέθη τα $672 δισ. από $605 δισ. το 2021.

Πρωταγωνιστής το λογισμικό

Οι δαπάνες για enterprise software θα κινηθούν ανοδικά και κατά την επόμενη χρονιά, προσεγγίζοντας σε αξία τα $752 δισ., που συνιστά αύξηση κατά 11,9% έναντι του 2022. Το Cloud είναι υπεύθυνο σχεδόν για το σύνολο της αύξησης των δαπανών στον τομέα του επιχειρηματικού λογισμικού, καθώς οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται στην αναβάθμιση του λογισμικού σε software as a service (SaaS) για να υποστηρίξουν την ευελιξία τους.

Το μεγαλύτερο μέρος των τεχνολογικών επενδύσεων το 2022 θα διατεθεί για την κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών αναγκών των επιχειρήσεων ανά τον κόσμο. Οι δαπάνες για Υπηρεσίες Τηλεπικοινωνιών θα φτάσουν φέτος το $1,46 τρισ., διευρυμένες κατά 1,3% σε σχέση με το 2021, όταν είχαν διαμορφωθεί στα επίπεδα του $1,44 τρισ. Νέα ανάπτυξη των σχετικών δαπανών θα πρέπει να αναμένεται το 2023, αυτήν τη φορά σε ποσοστό 2,2%.

Έντονα ανοδική θα είναι και η εξέλιξη των δαπανών για υπηρεσίες ΙΤ. Σύμφωνα με τις υφιστάμενες εκτιμήσεις, το 2022 θα διατεθούν κεφάλαια $1,3 τρισ. για την κάλυψη δαπανών σε υπηρεσίες Πληροφορικής, ποσό αυξημένο κατά 7,9% έναντι του 2021.

Για το επόμενο έτος, οι σχετικές επενδύσεις θα αυξηθούν εκ νέου κατά 8,8%, για να φτάσουν το $1,4 τρισ. Η Gartner προβλέπει ότι ο τομέας των υπηρεσιών πληροφορικής θα είναι αυτός με το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό αύξησης δαπανών το 2022.

 

Νατάσα Φραγκούλη

Πηγή: sepe.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text