Αρχική | Εταιρίες | Ξένες Εταιρίες | Η Tesla "έχασε" κεφαλαιοποίηση 109 δισ. δολαρίων σε μία ημέρα

Η Tesla "έχασε" κεφαλαιοποίηση 109 δισ. δολαρίων σε μία ημέρα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η πτώση που κατέγραψε την Πέμπτη η μετοχή της Tesla, αφού τα κέρδη τέταρτου τριμήνου και οι προοπτικές της αυτοκινητοβιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων απέτυχαν να εντυπωσιάσουν τους επενδυτές, "διέγραψε” περίπου 109 δισ. δολάρια από τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας σε μία μόνο ημέρα.

Η μετοχή της εταιρείας του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ σημείωσε "βουτιά” περίπου 12% την Πέμπτη και έκλεισε στα 829 δολάρια έκαστη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από τις 14 Οκτωβρίου του 2021. Η τελευταία φορά που η Tesla "έχασε” περισσότερα από 100 δισ. δολάρια κεφαλαιοποίησε σε μία μόνο ημέρα ήταν στις 9 Νοεμβρίου 2021.

Η ανακοίνωση του Μασκ, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της Tesla με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου την Τετάρτη, ότι η εταιρεία δεν σκοπεύει να κυκλοφορήσει κανένα νέο μοντέλο στην αγορά φέτος, απογοήτευσε τους επενδυτές που περίμεναν ότι η υπόσχεση του δισεκατομμυριούχου για έναν "ενημερωμένο οδικό χάρτη προϊόντων” θα περιελάμβανε θετικές ειδήσεις όσον αφορά τα μοντέλα Cybertruck και Semi truck, αλλά και σχέδια για την κατασκευή νέων, φθηνότερων μοντέλων.

"Η Tesla σαφέστατα χάνει μέρος της δυναμικής της και η μη διάθεση ενός αυτοκινήτου χαμηλού κόστους, με μέση τιμή 20.000 δολάρια, πλήττει πραγματικά τις προοπτικές ανάπτυξής της, καθώς ο ανταγωνισμός προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda. Corp.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης μάλιστα, τονίστηκε ότι η μαζική παραγωγή μιας πιο προσιτής έκδοσης του Model 3, με τιμή περίξ των 25.000 δολαρίων, δεν εξετάζεται επί του παρόντος, με την Tesla να εστιάζει κυρίως στη δουλειά που κάνει στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της αυτόνομης οδήγησης.

"Όσον αφορά τα προϊόντα, Μασκ έστρεψε τη συζήτηση από τα μελλοντικά μοντέλα (όπως το Roadster ή ένα 25.000 δολαρίων Model 2) στα ρομποταξί και στα ανθρωποειδή ρομπότ", αναφέρει ο αναλυτής Brian Johnson της Barclays, προσθέτοντας: "Παρότι αναγνωρίζουμε ότι τα ρομποταξί αποτελούν κρίσιμο μέρος του οράματος της εταιρείας που δικαιολογεί την υψηλή αποτίμησή της, ανησυχούμε για την έλλειψη φυσικού προϊόντος”.

Ένας επιπλέον λόγος που απογοήτευσε τους επενδυτές ήταν το γεγονός ότι ο οικονομικός διευθυντής της Tesla, Ζάκαρι Κίρχορν, προειδοποίησε ότι βραχυπρόθεσμα το υψηλότερο κόστος εισροών θα μπορούσε να πλήξει τα υψηλά περιθώρια κέρδους της εταιρείας

"Βλέπουμε επίσης τον πληθωρισμό και την αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων που αναμένουμε ότι θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση στα κόστη μας. Το πώς αυτό θα επηρεάζει επακριβώς τα μεικτά περιθώρια είναι αβέβαιο", πρόσθεσε ο Κίρχορν.

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text