Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Η Ευρώπη μπορεί μόνο εν μέρει να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο

Η Ευρώπη μπορεί μόνο εν μέρει να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Ευρώπη μπορεί μόνο εν μέρει να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο

Η Ρωσία δίνει πάνω από το 40% του φυσικού αερίου που εισάγει η Ευρώπη και σε περίπτωση που εισβάλει ξανά στην Ουκρανία, οι προμήθειες αυτές θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο, θέτοντας παράλληλα υπό αμφισβήτηση την ικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών να διατηρήσουν τα κατάλληλα επίπεδα ενέργειας για θέρμανση μέσα στο καταχείμωνο.

Η Ευρώπη, η οποία εισάγει περίπου τα δύο τρίτα του φυσικού αερίου της, έχει εναλλακτικές λύσεις για να αντικαταστήσει μόνο μέρος αυτού που αγοράζει σήμερα από τη Ρωσία.

Επιπλέον, οι ειδικοί κρίνουν εξαιρετικά απίθανο να υπάρξει πλήρης διακοπή των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου.

Οι εναλλακτικές λύσεις

«Υπάρχουν αγωγοί από τη Νορβηγία, την Αλγερία και το Αζερμπαϊτζάν, αλλά οι χώρες αυτές δεν διαθέτουν πρόσθετη παραγωγική ικανότητα», δήλωσε ο Thierry Bros, ειδικός στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου στο πανεπιστήμιο Sciences Po στο Παρίσι.

Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να στραφεί στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), το οποίο μπορεί να παραδοθεί με τεράστια θαλάσσια δεξαμενόπλοια από προμηθευτές οπουδήποτε στον κόσμο.

Η Ουάσινγκτον βοηθά την Ευρώπη να βρει εναλλακτικές για τον ενεργειακό εφοδιασμό της  ώστε να καλύψει την πλειονότητα των ρωσικών εισαγωγών . Γι’ αυτό και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα φιλοξενήσει τον ηγέτη του Κατάρ Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί στον Λευκό Οίκο την επόμενη εβδομάδα.

Για τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου, «οι τρεις γίγαντες σήμερα είναι το Κατάρ, η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Vincent Demoury, επικεφαλής της διεθνούς εμπορικής ένωσης εταιρειών εισαγωγής φυσικού αερίου GIIGNL.

«Έτσι, είναι κυρίως αυτές οι τρεις χώρες που έχουν την ευελιξία να παράγουν περισσότερο ή να στραφούν στην Ευρώπη ποσότητες που παραδοσιακά πηγαίνουν σε άλλες αγορές», είπε.

Το LNG αποτελεί μόνο μερική λύση

«Δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε όλο το ρωσικό φυσικό αέριο με LNG», σημείωσε ο Thierry Bros.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα λιμάνια και οι εγκαταστάσεις επαναεριοποίησης στην Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου) μπορούν να διαχειριστούν μόνο 19 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ανά μήνα.

Σήμερα διαχειρίζονται περίπου 8 δισ. κυβικά μέτρα το μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να δεχθούν άλλα 11 δισ. κυβικά μέτρα το μήνα.

Αυτό θα μπορούσε να αντισταθμίσει το μεγαλύτερο μέρος των 14 δισ. κυβικών μέτρων ανά μήνα που λαμβάνει σήμερα η Ευρώπη από τη Ρωσία.

Ωστόσο, ο Demoury δήλωσε ότι είναι άλλο πράγμα να εξετάζουμε τη χωρητικότητα σε ετήσια βάση και άλλο να την εξετάζουμε στη μέση του χειμώνα, όταν το ποσοστό χρήσης των τερματικών σταθμών LNG είναι πολύ υψηλότερο.

«Εάν οι τερματικοί σταθμοί LNG της Ισπανίας και της Βρετανίας έχουν σήμερα επαρκή πλεονάζουσα χωρητικότητα, οι γαλλικοί τερματικοί σταθμοί είναι κορεσμένοι», δήλωσε ο Demoury.

Απίθανο η Ρωσία να κλείσει τη στρόφιγγα

Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι αδύναμα για τον χειμώνα και οι εισαγωγές από τη Ρωσία βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για τον μήνα Ιανουάριο

Αλλά θα μπορούσε η Ρωσία να διακόψει εντελώς τον εφοδιασμό;

«Μια πλήρης αναστολή των εξαγωγών φυσικού αερίου παραμένει το λιγότερο πιθανό σενάριο», δήλωσαν οι αναλυτές της Eurasia Group.

Μια τέτοια κίνηση «θα εγκυμονούσε σοβαρούς μακροπρόθεσμους κινδύνους για την οικονομική σταθερότητα της Ρωσίας και την πολιτική της επιρροή στην Ευρώπη, καθώς η ΕΕ πιθανότατα θα αντιδρούσε με επιθετική διαφοροποίηση των ενεργειακών της προμηθειών», πρόσθεσαν.

Ο Thierry Bros δήλωσε ότι «οι Ρώσοι δεν έχουν κανένα συμφέρον να σταματήσουν εντελώς τη διανομή αερίου στην Ευρώπη».

Εκτός από το συμφέρον της Μόσχας να συνεχίσουν να εισρέουν χρήματα στα ταμεία της, η διατήρηση ορισμένων παραδόσεων «θα της επέτρεπε να δημιουργήσει διαιρέσεις στην Ευρώπη», καθώς θα μπορούσε να συνεχίσει να προμηθεύει ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, ενώ θα απέκοπτε άλλες, όπως η Πολωνία και η Λιθουανία.

Ενώ αυτό θα δημιουργούσε πολιτικά προβλήματα για την Ευρώπη που θα έπρεπε να διαχειριστεί, θα τη βοηθούσε παράλληλα να τα βγάλει πέρα με πρόσθετες αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου.

 

Πηγή:euractiv.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text